Metalografik Mikroyapı İncelemesinde Kullanılan Mikroskop, Görüntü Transfer Sistemleri ve Yazılımlar
An-ka Analiz ve Kalite Kontrol Cihazları Ltd.Şti.1989`dan bugüne mikroskop teknolojileriyle ilgili çözüm ortağınız olmaya devam ediyor.
Metalografik Mikroyapı İncelemesinde Kullanılan Mikroskop, Görüntü Transfer Sistemleri ve Yazılımlar
An-ka Analiz ve Kalite Kontrol Cihazları Ltd.Şti.1989'dan bugüne mikroskop teknolojileriyle ilgili çözüm ortağınız olmaya devam ediyor. Optik Cihazlar konusunda ki ihtiyaçlarınızda numuneleriniz üzerinden, kendi çalışma alanlarımıza sizleri davet ederek süreci başından sonuna birlikte yürütebilmekteyiz.
Bu yazımızda metalografik mikroyapı incelemesinde kullanılan mikroskop, görüntü transfer sistemleri ve yazılımları ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız.
Metalografi, metallerin fiziki yapısı ve bileşenlerinin mikroskop kullanılarak incelenmesidir. Seramik ve polimerik malzemeler için inceleme adlandırmaları keramografi, plastografi vb’dir.
Metalografi ile öğrenebileceğimiz malzeme özellikleri nelerdir?
Metalografi ile aşağıdaki malzeme özellikleri incelenebilmektedir.
-Mikroyapı
-Tane boyutu
-Karbürizasyon, Dekarbürizasyon, Segregasyon
-Grafit türü ve dağılımı
-Kalıntı (İnklüzyon)
-Nitrasyon
-Kaplama kalınlığı
-Döküm boşlukları
-Çatlak
-Kırılma türü ve mekanizması vb. malzeme özelliklerini inceleyebiliriz.
Malzemenin metalografik inceleme öncesi hazırlanması için bazı ön işlemlerden geçmesi gerekmektedir. Bu aşamaya numune hazırlama denmektedir ve sırasıyla numune seçimi, numune kesme, bakalite alma (kalıplama), numune zımparalama ve parlatma, dağlama ile sırasıyla uygulanan işlemler bütünüdür.
Numune hazırlama aşamalarından başarı ile alınan numuneler artık mikroskop incelemesi için hazır hale gelmiştir. Numune hazırlama ne kadar iyi olursa mikroskoptan alınacak görüntüler bir o kadar iyi olacaktır.
Metalografi Mikroskopları
Mikroyapı için kullanacağımız mikroskoplara genel olarak metal mikroskop denilmektedir. Metal mikroskoplar kendi aralarında ikiye ayrılmaktadır. Aynı şekilde Düz Tip metal mikroskoplar da aydınlatma sistemlerine göre ikiye ayrılmaktadırlar. Mikroskoplara kamera takmak isteniyor ise trinoküler modellerin tercih edilmesi gerekmektedir.
Düz Tip Mikroskoplar genel olarak belirli bir numune yüksekliğine izin vermektedir. Numune hazırlama cihazları ile hazırlanmış olan numuneler mikroskop tablasına yerleştirilir. Üstten gelen ışık yansıtılarak objektiften geçerek numune yüzeyini aydınlatır. Objektifler numuneye üstten bakar pozisyondadır.
Ters tip mikroskoplar ise daha büyük numuneler ile çalışabilme imkanı sağlar. Işık alttan objektife yansıtılır ve objektif içinden geçerek numune yüzeyini aydınlatır. Objektifler numuneye alttan bakar pozisyondadır.
Mikroskoplar ile alınan bilgiler çeşitli çözünürlüklerde kameralar ile bilgisayara aktarabilmektedir. Bilgisayara aktarılan görüntüler ile opsiyonel olarak yazılımlar sayesinde otomatik ölçüm sayım vb. işlemler ile raporlama yapılabilir. Bu opsiyonel yazılımlar ile Porozite, Faz analizi, Grafit , Dekarbürizasyon, Kaplama kalınlığı, basit ölçümler vb yapılabilir.
Gökhan Aslıbay
Laboratuvar Cihazları Satış Müdürü