MES Projelerinde Yazılım Süreç İyileştirme
trexDCAS Proje Danışmanı Can Kaya: MES Projelerinde Yazılım Süreç İyileştirme
MES Projelerinde Yazılım Süreç İyileştirme
MES projelerinde yazılımın kalitesini artırmak, maliyetleri azaltmak ve geliştirme faaliyetlerini daha etkin kılmak amacıyla yazılım süreç iyileştirme faaliyetleri önem kazanmıştır.
Süreçlerin oluşturulmasından sonra başlanılmak istenen projenin açılışı için yapılabilirlik çalışmasına başlanır. Bu dokümanın adı proje kategorizasyonu ve metriklerdir burada fizibilite yapılarak aynı zamanda maliyet belirlenir. Proje başlangıç maliyeti ortaya çıktıktan sonra proje eğer yapılabilir bir proje ise bir başlangıç toplantısında bu belirtilir. Ardından belirlenen periyotlarda gerçekleştirilen proje durum raporlarında proje gözden geçirilir projenin gidişatına bakılır. Tüm bu süreçlerde proje sonuna kadar oluşacak hatalar giderilmek istenir ve proje kapanış raporunda hedeflenen ve gerçekleşen olmak üzere proje sonu gelinen noktaya bakılmak istenir.
MAN-3 Proje Yönetimi
MAN-5 Risk Yönetimi
SUP–1 Kalite Güvence
SUP-2 Doğrulama
SUP-7 Doküman Üretilmesi ve kontrolü
SUP-8 Konfigürasyon Yönetimi
SUP-9 Problem yönetimi
SUP-10 Değişiklik yönetimi
ENG-1 Gereksinim Toplama
ENG-4 Yazılım gereksinim Analizi ve Yönetimi
ENG-5 Tasarım
ENG-6 Yazılım Kodlama Gerçekleştirme ve Gerçekleştirim
ENG-7 Entegrasyon
ENG-8 Test
SPL-2 Sürüm Yönetimi
Başarılı bir yazılım süreç iyileştirme; süreç iyileştirme çalışmalarına aktif olarak katılım gösteren, değişime istekli, çözüm odaklı, yeterli bilgi ve eğitime sahip takım bireylerinin varlığına dayanmaktadır.
Süreç iyileştirmede başarı sağlamak için uygulanmasına karar verilen iyileştirme önerilerinin genel standartları karşılamak yerine geleneksel hedeflere (iş hedeflerine) ulaşmaya yönelik öneriler olması sağlanmalıdır.
İyileştirme için tüm ekibin ölçme ve tecrübelerini temel almak: Süreçler çalışanların günlük iş aktivitelerinin bütünüdür. Bu doğrultuda süreç iyileştirme faaliyetleri günlük iş aktivitelerini iyileştirmeyi amaçlamalıdır. Süreç performans ölçüm kriterlerindeki ölçüm değerlerinin doğru alınmasına ve iyileştirme amaçlı olarak analiz edilmesine fırsat vermelidir.
Öğrenen proje ekibi oluşturmak: Öğrenen ekip; takım üyelerinin yeni bilgi yaratmalarını, bunu paylaşmalarını, bu bilgiyi projenin bilgisi haline getirmelerini ve sorunların çözümünde kullanmalarını esas almaktadır. Bu anlamda öğrenen takımlar, bireyleri sürekli gelişime teşvik eder, yeni bilgi yaratmaya imkan verecek ortamı hazırlar, projelerden kazanılan tecrübelerin paylaşılmasını sağlayarak MES proje ekibinin temel bilgi birikimini (core knowledge) oluşturur. Bu bilgi birikimi kalite güvence hedeflerine ulaşmasında önemli bir girdi sağlar.
Dinamik ve uyarlanabilir modeller kullanmak: Yazılım süreçlerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için uygulanan modeller, süreci birebir tanımlamazlar, yalnızca süreçlerin gerçekleştirilmesinde yol gösterici niteliğe sahiptirler. Yazılım projelerinde CMMI, SPICE gibi modeller, çevik yöntemler, yaşam döngüsü modelleri vb. tüm modelleri kullanmak iyileştirme çalışmalarına önemli girdiler sağlayabilir. Ancak seçilen tek bir modeli uygulamak en iyi sonuçları almak için yeterli değildir. İhtiyaç duyulan modeli seçmek, mevcut süreçlerin kabiliyetlerini ve yaşanan problemleri anlamak ile mümkündür.
Risk yönetimi uygulamak: Yazılım süreç iyileştirme projelerinde karşılaşılabilecek problemleri ve çözüm önerilerini önceden tanımlıyor olmak problemlerin ortadan kaldırılmasını ya da problemin yaratacağı etkilerin azaltılmasını sağlar. Süreç iyileştirme uygulamalarında sıklıkla karşılaşılan problemlerden biri risk yönetiminin etkin bir şekilde uygulanmamasıdır. Yaygın olarak kabul görmüş proje yönetimi standartları incelendiğinde risk yönetiminin başarılı bir proje yönetimi sürecinin ayrılmaz bir parçası olduğu görülür. Bu nedenle yazılım süreç iyileştirme projelerinde öngörülen riskler ayrıntılı bir şekilde tanımlanmalı, değerlendirilmeli, risklerin etkilerini azaltıcı önlemler alınmalıdır.
Tüm paydaşların süreç üzerinde anlaşma sağladığından emin olmak: MES projeleri için daha iyi süreç, daha fazla kazanç ve daha fazla iş fırsatı anlamına gelir. Bu anlamda süreç tanımları, kalite güvence hedefleri hakkında bilgi içermelidir. Süreçler, tüm konfigürasyon birimleri ile kabul gördüğü takdirde uygulanabilir hale gelir. Sürekli iyileşen, uyarlanabilir model ve süreçler;
-Kalite güvence planı yürütülen farklı proje tiplerinde uygulanabilir ve uyarlanabilir olmalı,
-Yalın, uygulanabilir, anlaşılır ifadelerle belirlenmeli ve dokümante edilmelidir.
Odağını kaybetmemek: Süreç iyileştirmenin amacının iyi tanımlanması, amaçlara ulaşmada yapılacak ölçümler ve toplanacak metriklerin doğru belirlenmesi, çalışanların bu çalışmanın önemli olduğunu algılamaları açısından önem taşımaktadır. Problem ve değişiklik yönetiminin yürütülen diğer projeler ile aynı önem seviyesinde yürütülmesi çalışanların motivasyonunu koruyarak, verimliliği arttıracaktır. İyileşen süreçler daha yüksek kalitede ürünlerin oluşturulmasını sağlayacak, bu durum müşteri memnuniyetini de olumlu yönde etkileyecektir.
Can Kaya
trexDCAS Proje Danışmanı