Mega Danışmanlık ve Mega Elektronik, MAKTEK Avrasya 2014 Fuarında
Mega Danışmanlık, Mega Elektronik, Ro-Mega ve Zet Redüktör olarak 4 firmasıyla faaliyet gösteren Mega Grup, hem imalat sanayine hizmet veriyor hem de imalat gerçekleştiriyor. Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Okçu, grup bünyesinde bulunan firmaları hakkında bilgiler vererek, takım tezgahı sektörünün gelişimi hakkında da bilgi ve tecrübelerini paylaştı.
Cüneyt Okçu kimdir? Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Cüneyt Okçu: 1957 Karabük doğumluyum. Mühendis bir babanın oğluyum. Babam, Karabük Çelik ve Konstrüksiyon atölyelerinin kurucusudur. Tarsus Amerikan, Kadıköy Anadolu Lisesi ve sonrasında İngiltere’de Manchester Üniversitesinde Makine Metalurji Mühendisliğini bitirdim. İndiana Üniversitesinde de master yaptım ve sonrasında da bu iş hayatına atıldım. Makine ithalatçılığı ve imalatçılığı işleriyle uğraştım. Dernek çalışmalarında bulundum. İki dönem TİAD (Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği)Başkanlığı yaptım. Avrupa Takım Tezgahları, Takım ve Aksesuarları Ticari Birliği’nin (CELIMO) bir dönem başkanlığı yaptım. CELIMO’nun Türk olarak başkanlığını yapan kişiyim. Sektörde üzerimize düşen görevi yerine getirmeye devam ediyorum.
Mega Grup bünyesindeki firmalarınız hakkında bilgiler verir misiniz?
Cüneyt Okçu: Grubumuzda 4 firma ve 4 konumuz var. İlk firmamız Mega Danışmanlık’tır. İş kolu kalite kontrol cihazları ve ölçüm sitemlerinin Türkiye’ye getirilmesi, satılması, hizmetinin verilmesidir. İlk firmamız olan Mega Danışmanlık 1988 yılında kurulmuştur. Mahr, MTS, Wenzel ve vb gibi dünyanın önde gelen firmalarının mümesilliğini yapıyoruz. Bu iş kolunda Türkiye’nin en büyük firmayız. Metalle uğraşan, üretimle uğraşan herkese uygun cihazlarımız var. Mega Danışmanlık MAKTEK Avrasya 2014 fuarında da olacak.
İkinci firmamız Mega Elektronik’tir ve takım tezgahı konusunda faaliyet göstermektedir. Mega Elektronik de yine sektörün önde gelen firmalarından biridir. En büyük temsilcisi olduğu firma Doosan firmasıdır. Ağırlıklı olarak Kore tezgahları satıyoruz. Bunun yanında Avrupa tezgahları da satıyoruz. Takım tezgahlarının ithalatı, servisinin sağlanması ve tüm işlerinin yapılmasını sağlıyoruz. Dişli tezgahları, dişli taşlama makinaları, CNC Borverk tezgahları, CNC Çift Kolonlu İşleme Merkezi Tezgahları, büyük dik tornalar gibi makinalar ürünlerimizdir. Üretim yapan bütün sektörlere tezgah satıyoruz. MAKTEK Avrasya 2014 Fuarına Mega Elektronik olarak makinalarımızı sergileyeceğiz.
Grup şirketlerimizin bir diğer firması Zet Redüktör’dür. Eskişehir organize sanayi bölgesinde faaliyet göstermektedir. İleri teknoloji makinalar ile dişli redüktör üretiyoruz. Öncelikli kendi sattığımız makinaları kullanıyoruz. Dünya çapında hassas dişli redüktör üretiyoruz. Eskişehir’de çok müşterilerimiz olduğu için 2005 yılında İstanbul’dan Eskişehir’e gitti. Hızlı trenlerin dişlileri, havacılık firmalarının iniş takımlarının dişlilerini yapıyoruz. Havacılık firmalarına bu dişlileri yaptığımızda Amerikalılar geldi ve nasıl yaptığımıza baktılar. Hassas bir iş ve bu konuda hızla gelişiyoruz. Zet Redüktör’ün şuan ki çalışan sayısı 50. Yaptığımız üretimin %25’ini ihracat oluşturmaktadır. Amerika, İspanya, İran, Polonya gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Yatırımlarımız daha da devam ediyor. Zet Redüktör bazı ürünleri ithal ederek müşterilerine satmaktadır. Örneğin; alüminyum redüktörleri İtalyan bir firmadan ithal edip satıyoruz ama yakın zamanda beraber bir üretim içerisine gireceğiz. Zet Redüktör olarak da bu ürünlerin üretimini yapmaya başlayacağız. Böylelikle hem üretimimiz hem de ihracatımızı artırmış olacağız ve 2015 yılında bunu devreye alacağız. Zet Redüktör grubumuzun imalat yapan firması olduğu için gelişimini ve büyümesini her geçen yıl artırmaktadır. Zet Redüktör olarak yatırımlarımıza devam ediyor ve büyümesini sağlıyoruz.
Diğer bir firmamız ise Romanya’daki Ro-Mega firmamızdır. Türkiye’de mümessillik bazında yaptığımız işleri; takım tezgahı ve kalite kontrol cihazları konusundaki işlerimizi Romanya’da yapıyoruz. 2000 yılından beri Romanya’da bu firmamız faaliyet göstermekte ve şuan Romanya’nın konusunda en büyük firması durumundadır. Kurulduğunda Roman ortaklarımız vardı fakat son 6 senedir Ro-Mega’nın tamamı bize ait. Türkiye’deki gücümüzü orada kullanıyoruz ve destek veriyoruz. Karşılıklı firmalarımız birbirine destek veriyor. Ro-Mega firmamızla da yine büyük bir başarı yakaladık. Başka bir ülkede en iyi firma haline gelmek için çok çaba sarf ettik ve bunu sağladık. Bu firmamızla Türklerin dürüst insanlar olduğunu, güvenilir insanlar olduğunu göstermiş olduk. Ülkemizin itibari için de önemli işler başarmış olduk ve bu da gurur verici bir başarıdır.
2014 yılı ilk 9 ayı firmalarınız için nasıl geçti?
Cüneyt Okçu: Firmalarımız için 2012 yılı en iyi yılımızdı. 2013 yılı da yine başarılı bir yıl olarak geçti. Zet Redüktör ekonomiden bağımsız olarak sürekli iyiye giden bir firmamız. Yine Ro-Mega firmamızla da rakamlarımız iyiye gidiyor. Takım tezgahı işimizde ise bu sene düşüş var. İmalatta eksi büyüme olduğu için bunlar bizi etkiliyor. Otomotiv ve otomotiv yan sanayideki düşüşler doğal olarak bizim de işlerimizi etkiliyor ancak MAKTEK Avrasya Fuarının da etkisi ile son 3 ay daha iyi geçecektir. Yılın son 3 ayından ümitliyiz. Bu beklentileri Eylül ayındaki satışlarımız da bize göstermektedir.
Takım tezgahı sektöründe neler yaşanıyor? MAKTEK Avrasya 2014 fuarının bu anlamda önemini değerlendirir misiniz?
Cüneyt Okçu: Türkiye, takım tezgahlarında genellikle ithalatçı bir ülke. Sac işleme makinaları konusunda iyi imalatçı firmalarımız var. Ama talaşlı imalat makinalarında ise ithalatın payı büyük. Yani ithalatı imalatından daha fazla olan bir ülkeyiz. Ama bu makinaların ithalatı diğer ithal edilen ürünlere benzemiyor. Bu makinalar ithal ediyor ve üretime giriyor sonrasında ise kendi değerinin misli değerinde katma değer sağlıyor. Yani bu makinaların ithalatı üzülecek bir durum aksine Türkiye’nin yararına olan bir durum. Takım tezgahlarının artması üretimin artması anlamına gelmektedir. Takım tezgahı bu anlamda çok önemli bir sektör.
MAKTEK Fuarının da önemi bu anlamda çok fazla. Türkiye, Avrupa’nın takım tezgahı konusunda Almanya’dan sonra 2. ithalatçısı konumuna geldi. Almanya, dünyanın en büyük imalatçı olduğu gibi en büyük ithalatçısı konumundadır. Yani takım tezgahı ithalatının ülke zararına olmadığının bir göstergesi de Almanya’nın yaptığı ithalattır. Dolayısıyla CELIMO’ya ilk üye olduğumuzda değerlerimiz çok düşük iken şimdi çok yukarılara geldi. İmalatımız da o derece arttı. Makine kullanımız arttı. Türkiye bu konuda önemli bir oyuncu ve söz sahibi oldu. Takım tezgahı sektörü hızlı gelişen bir sektör. Bu sektörden faydalanıp, en iyisini kullanıp fayda sağlamanız gerekiyor. Makinaların hızları ve kaliteleri çok hızlı değişiyor. Bir makine 20 yıl sonra kar yerine zarar verebiliyor. Eski tezgahlarla kaliteli rekabet etme şansınız kalmıyor. Maliyetiniz, hızınız düşmüş oluyor. En son teknolojiyi en hızlı şekilde kullanıp, en verimli süre zarfında işe çevirip katma değerini elde etmek zorunda ve dünya ile rekabet etmek zorundayız. Ayakta kalabilmek için teknolojiye ayak uydurmak zorundayız. Bu bağlamda takım tezgahları sektörünün önemini ve son teknolojileri MAKTEK Avrasya 2014 fuarında bir kez daha sergilenmiş olacak. Fuar Avrupa’nın ve dünyanın konusunda en güçlü fuarlarından biri oldu. Biz de firmalarımızla fuardaki yerimizi alacağız ve ürünlerimizi sergileyeceğiz. Fuarın şimdiden Türkiye için hayırlı olmasını diliyorum.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
30.10.2014