Maxion İnci Jant Grubu “İnsana Değer” Sloganıyla Kararlı Büyümesini Sürdürüyor
Maxion İnci ve Maxion Jantaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Zaim, yıllık yaklaşık 12 milyon jant üretim kapasitesine sahip olduklarını belirtti.
Maxion İnci Jant Grubu “İnsana Değer” Sloganıyla Kararlı Büyümesini Sürdürüyor
Temelleri 1968 yılında atılan, daha sonra 1992 yılından itibaren yabancı stratejik ortaklıklarla ve son olarak dünyanın en büyük jant üreticisi Brezilyalı Maxion Wheels ve İnci Holding ortaklığıyla Maxion İnci Jant Grubu adını aldıklarını ve köklü bir grup olduklarını söyleyen Maxion İnci ve Maxion Jantaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Zaim, yıllık yaklaşık 12 milyon jant üretim kapasitesine sahip olduklarını belirtti.
Mustafa Zaim, Maxion İnci Jant Grubu hakkında bilgiler verdi:
Ülkemiz otomotiv tedarik sanayinin öncü şirketlerinden biriyiz. İki şirketimiz altında yapılan 4 ayrı fabrikamızla Maxion Jantaş ve Maxion İnci olarak yıllık yaklaşık 12 milyon jant üretim kapasitemiz var. Avrupa’nın tek lokasyonda binek, hafif ticari ve ağır vasıta ticari araçlar için üretim yapan en büyük alüminyum ve sac jant üreticisiyiz. Ürettiğimiz alüminyum ve sac jantların %72’sini 5 kıtada 60’ın üzerinde ülkeye ihraç ediyoruz. 2022 yılında yeni fabrikamızın faaliyete geçmesiyle toplam kapasitemizi 13 milyona çıkarmayı hedefliyoruz.
Jant Üretiminde Ege Bölgesinin Markalaşmasına Öncülük Ettik
Maxion İnci Jant Grubu olarak Ege bölgesinde jant üretimine 1968 yılında başlayarak bizden sonraki yatırımlara örnek olduk. Manisa ve İzmir artık Avrupa’nın jant üretim merkezi haline geldi. Bu markalaşmaya öncülük etmekten gurur duyuyoruz. Ülkemize güveniyoruz. Hem ülkemizi hem de bölgemizi, şirketimizi daha da kalkındırmak için canla başla çalışıyoruz. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde 5. jant fabrikamızın da inşaatını tamamladık. 2022 yılında yeni fabrikamızın faaliyete geçmesiyle Manisa’daki toplam jant üretim kapasitemiz 13 milyona çıkacak ve Maxion Jantaş tesisimiz Avrupa’nın ve Yakın Doğu’nun en büyük ticari araç jant fabrikası olacak.
Operasyonel Mükemmellik Uygulamalarıyla Krizleri Fırsata Çevirebiliyoruz
Bu denli büyük bir yapıda, bu denli karmaşık bir operasyonu yürütmek için sistemli hareket etmek ve her alanda sürekli gelişim içinde olmak gerekiyor. 2000’li yıllar, şirketimizin büyük bir dönüşüm ve atılım içinde olduğu bir dönemdi. 2001 yılında SAP ERP sistemine 6 ay gibi kısa bir sürede geçerek şirketimizin MRP sürecini, maliyet kontrol sürecini ERP sistemine taşıdık. Etkin bir şekilde uyguladığımız ERP ve üretimden dijital data toplama ve yönetim sistemiyle iş süreçlerimizi dijitalleştirerek verimliliğini ve etkinliğini artırdık. Etkin ve doğru kaynak planlaması yapmaya başladık. İş yönetimimiz haline dönen SAP ERP daha sonra başlayacağımız sistematik sürekli iyileştirme çalışmaları için de temel bir veri girdisi sağladı. 2004 yılında, operasyonel mükemmelliği hedefleyen Yalın 6 Sigma metodolojisini uygulamaya başladık. Yalın 6 Sigmayla ilgili süreç optimizasyonu konusunda iyi çalışmalar ve sonuçlar çıkınca 2007 yılında yine verimliliği ve üretkenliği hedefleyen TPM (toplam üretken yönetim) bacağını da kurarak saha çalışanlarımızın da Operasyonel mükemmellik yolculuğunda daha geniş ve etkin katılımını sağladık. Yalın Altı Sigma’da şu an şirketler ikinci, üçüncü dalgayı yaparken biz, 25’inci dalganın içerisindeyiz. Yalın Altı Sigma ve TPM entegrasyonu sürecinde gördük ki veriyi toplamak, analiz etmek ve buna göre aksiyon almak çok değerli. Bunun için 2007 yılında, üretim sahasında tüm makinalardan saniye bazlı veri toplayarak tüm sahadaki kayıpları ölçen ve görünür hale getiren MES (Üretim Yürütme sistemi) sistemini kurduk. SAP ile entegre çalışan MES sistemiyle OEE Ekipman Etkinlik Oranını doğru ve anlık olarak ölçmeye başladık, OEE kayıplarını gruplayarak, doğru OEE kaybına doğru çözüm metoduyla 10 adım Kaizen projeleri, Yalın Altı Sigma projeleri yaptık. 5 gün Hızlı Kaizen yöntemini kullanarak kalıp değişim sürelerini 5 günlük odaklanmış ekip çalışmalarıyla önce 2 kat, daha sonra iyileştirmeleri yaygınlaştırarak 4 kat iyileştirdik. MES sistemine eskalasyon modülünü, bakım modülünü, kalite modülü, ürün barkod otomasyonu, doküman yönetim sistemini ekleyerek sahadaki işlerin dijitalleşmesi için önemli adımlar attık. Enerj, modulünü de entegre ederek tezgah, ürün tipi, duruş tipi bazlı elektrik tüketimlerini analiz edebilir hale geldik. MES sistemi ve TPM yönetim sistemi tüm saha ekibinin verimlilik bilincini artırmış, sürekli iyileştirme araçlarını kullanarak işletmelerimizin verimliliğinin artmasını sağlayan toplam bir harekete dönüştü. 5S, Hata kartları, Önce-Sonra Kaizen, Tek Nokta Dersleri, öneri sistemi, doğal Çalışma ekipleri, Yalın Altı Sigma projeleri, inovasyon fikirleri v.b. gibi araç ve metodlarla tüm çalışanlar süreçlerin iyileşmesi ve yeniliği için aktif olarak rol alıyor.
Bu sayede 2008 yılında SMED, Sıfır Arıza, Sıfır Hata, Sıfır Küçük Duruş projeleri yaparak krizi fırsata çevirmiştik, maliyetlerimizi radikal bir şekilde düşürerek fabrikalarımızın esnekliğiniz artırarak ekonomik krizden daha da güçlenerek çıktık. Pandemi dönemi de bizim için benzer bir dönem oldu.
Maxion İnci Jant Grubu olarak içeride ve dışarıda kimseyi taklit veya takip etmedik. Hep taklit ve takip edilen olduk. Bugün, artan küresel rekabetçiliğimizin, ihracat başarımızın, verimliliğimizin, teknolojideki liderliğimizin temeli, başarıyla hayata geçirdiğimiz operasyonel mükemmellik yönetim sistemlerine, dijitalleşme ve projelerle yönetim sistemine dayanıyor.
Operasyonel mükemmellik yolculuğumuzda süreçleri tanımlamak, ölçmek, analiz etmek, kontrolünü ve iyileştirilmesini sağlamak için dijitalleşmeyi itici gücümüz olarak görüyoruz. Dijital dönüşüm kültürümüz kapsamında, tüm üretim süreçlerimiz için yalın üretim sürecimizi destekleyecek, kalitenin sürekliliğini sağlayacak, ergonomi ve iş güvenliği açısından da çalışanlarımızı destekleyecek her noktada robotlardan yararlanıyoruz. Daha önce sektörde örneği bulunmayan Endüstri 4.0 uygulamaları, sektörde öncü olarak ilk kez jant fabrikalarımızda kendi mühendislerimiz tarafından geliştirilip, hayata geçiriliyor. Bu uygulamalar Türkiye’den tüm Maxion Wheels global fabrikalarına yaygınlaştırılıyor.
2025’e Kadar Tüm Fabrikalarımız Akıllı Dijital Fabrikalara Dönüşecek
Dijital dönüşüm yatırımlarımıza 2000’li yıllardan itibaren başladık. 2025 yılına kadar tüm fabrikalarımızı akıllı dijital fabrikalara dönüştüreceğiz.
Otomasyon konusunda başarılı bir şirketiz. Şu an Maxion İnci Jant Grubu’nda 200’den fazla robot var. SAP ve MES sistemlerimize ek olarak dijital dönüşüm (Endüstri 4.0) çatısı altında verileri konsolide ederek süreç optimizasyonu sağlayacak bir yapı için harekete geçtik. İlk adım Maxion İnci Alüminyum fabrikamızda başladı. 2017 yılında fizibilite çalışması yaptık ve aksiyon planımızı belirledik. Uygulamalarımızı Maxion İnci Çelik ve Maxion Jantaş fabrikalarımız için de yaygınlaştırıyoruz.
2020 yılında Maxion İnci Jant Grubumuzda izlenebilirlik, sanal gerçeklik, görüntü işleme ve yapay zekâ, bakım süreçlerinin dijitalleşmesi, kestirimci bakım ve kalite uygulamaları, robotik süreç otomasyon uygulamaları, karekod uygulaması gibi konularda projeler hayata geçirdik ya da başlattık. Bu sayede 1. ve 2. hattımızda karanlık fabrika statüsünde çalışıyoruz. Dijital dönüşüm çalışmaları ile artık ürüne ait tüm verileri görebiliyor, analizleri yapabiliyor hatta üretim hattında akarken gerçek zamanlı veriler ile sonraki süreçlere ürün kalitesi hakkında veriler aktararak yönlendirmeler yapabiliyoruz. Tüm çalışmalar tamamlandığında çift yönlü veri akışı ile makineleri ve prosesleri analitik sonuçlarına göre gerçek zamanlı kontrollerini yapmayı hedefliyoruz.
Şirketimizin başlattığı Dijital Dönüşüm sürecinin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve etkinliğinin artırılması amacı ile tüm çalışanlarımızla birlikte zihinsel bir dönüşüm de gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda 2020 yılında Dijital Akademi adı altında online ve sınıf içi gelişim aktiviteleri tasarladık ve tüm çalışanlarımızın farkındalığını, becerilerini ve yeteneklerini bu aktiviteler ile artırmaya devam ediyoruz. İlk fazında Tasarım Odaklı Düşünme, Dijital Dönüşüm Farkındalığı, Dijital Liderlik, RPA gibi konulara odaklandığımız akademi programımızın ikinci fazında, güvenlik, büyük veri, donanım ve yazılıma yönelik 13 farklı alt başlıkta derinleşmeye devam ediyoruz.
160 eğitim başlığı içerisinden önceliklendirdiğimiz konulara odaklanan programımızda, birçok farklı teknoloji şirketleri ile de işbirliği sağlıyoruz.
Dijital Akademi, tüm çalışanlarımızın sürekli olarak teknolojik gelişmelerle dönüşen iş dünyası hakkında güncel bilgilere sahip olmasını, sektörel yeniliklerde öncü olmasını ve dijital alanda inisiyatif alma, öğrenme, geliştirme ve yenilikçi bakış açısını ortaya koyma motivasyonlarını en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor.
Yetkin İnsan Kaynağımızla Fark Yaratıyoruz
Çalışan gelişimi yönetim sistemleri ve faaliyetleri kapsamında; yetenek yönetimi, çalışan bağlılığı, kurum kültürü, çalışan markası gibi konularda öncü çalışmalarımız var. Global organizasyonun stratejik İK planlama faaliyetlerinin belirlenmesinde lider bir rol üstleniyoruz. Kurum Kültürümüz kapsamında liderlik ilkelerimizi oluşturduk. Liderlere özel gelişim programlarını (Emerging / Experienced / Executive / Digital Leaders Programs, Genç Liderler için Discovery Program) uluslararası danışman firmalarla tasarlayarak etkinliklerinin ölçümlenmesini ve iyileştirilmesini sağladık. M2S (Maxion Management System) kapsamında Maxion Wheels’in tüm fabrikaları ile ortak ve hizalanmış İK uygulamaları gerçekleştirmeyi hedef alan sistemin tasarlanmasına liderlik ettik. Bunlara ek olarak çevik yönetim anlayışı ile çevik takımların oluşturulmasına yönelik eğitim ve gelişim programları uyguluyoruz. Çalışanlarımızı Çok boyutlu liderlik, 360 derece yetkinlik değerlendirme, koçluk, mentorluk, gelişim merkezi ve tersine mentorluk programlarıyla destekliyoruz. Saha çalışanlarımız için etkili takımların gücü liderlik programını yürütüyoruz. Ayrıca çalışanlarımızı dijital, uzman, mühendis, kalite akademileri ile geleceğin iş yaşamı yetkinliklerine uygun olarak güncellerken; operasyonel mükemmellik araçları (Yalın 6 Sigma vb.) eğitimleri, eğiticinin eğitimi, online eğitim sistemleri, sürdürülebilirlik, toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalık eğitimleri ile destekliyoruz. Gelişim merkezi uygulamasını kullanıyoruz. Dijital dönüşüm ile tüm süreçlerde iş yapış şekillerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Yetenek yönetim sistemimizin tamamını dijital olarak yönetiyoruz ve VR teknolojisi ile oryantasyon programımızı zenginleştirecek bir sistemi de hayata geçirdik. Robotik süreç otomasyon ile manuel süreçlerin yapay zekayla yönetilmesi projemizle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Organizasyonumuz, Türk yöneticilerin farklı ülkelerde bölgesel/küresel rol almalarını destekleyen ve yetenek yetiştiren bir merkezdir.
İnovasyon Günümüz İş Dünyasında Fark Yaratmanın Anahtarı
Günümüz iş dünyasında fark yaratmanın anahtarı olan inovasyona çok önem veriyoruz. 4 lens metodolojisini kullanarak yenilikçi fikirlerin çoğalması için açık inovasyon kültürünü destekliyor, çalışanlarımızı inovatfif bakış açılarını geliştirmeleri ve kutuların dışında düşünebilmeleri için teşvik ediyoruz. Ek olarak müşteri ihtiyaçlarını ve sektörel trendleri yakından takip ediyor ve global ortağımızla birlikte işimizi bu yönde geliştirmek için çalışmalar yapıyoruz. Dijital inovasyon uygulamaları ile her seviyeden çalışanımızın dahil olacağı sistemler geliştiriyoruz. 2021 yılında pandemiye rağmen Maxion İnci Çelik fabrikamız EMEA Bölgesi fabrikaları arasında “En inovatif fabrika” seçildi. Tüm çalışanlarımızın operasyonel ve yeni ürün kapsamında inovatif fikirlerini alabilmek amacıyla sanal çalıştaylar gerçekleştirdik. Maxion Wheels global inovasyon komitesi tarafından belirlenmiş odak konularını kendi süreçlerimizde yaratıcı ve uygulanabilir örnek çalışmalarla hayata geçiriyoruz. Ek olarak üniversite iş birliklerimiz kapsamında çevrimiçi hackathonlar düzenliyoruz. Tüm çalışanlarımız i-forum platformu üzerinden inovatif fikir girişlerini yapabiliyorlar. Çalışanlarımız bugüne kadar toplamda 700 fikir girdi. Türkiye’deki her fabrikamızın projelendirilmiş bir fikri var. Ek olarak 2021 yılında Maxion İnci Alüminyum fabrikamızda 2, Maxion İnci Çelik fabrikamızda ise 1 proje fizibilite aşamasında. Bu süreçleri fabrikalarımızdaki inovasyon çalışmalarında aktif rol alan inovasyon temsilcilerimiz ile takip ediyoruz.
Ar-Ge ajandamızda şu anda elektrikli araçlar da var zira tüm dünyada elektrikli araçlara ve otonom sürüş alternatifine eğilim artıyor. Pazarın geleceğinde kritik role sahip elektrikli araçlar için jant endüstrisi de üretim süreçlerini buna göre adapte etmek durumunda. Biz de bu doğrultuda müşteri taleplerini karşılıyoruz, elektrikli araçlara jant tedarik ediyoruz.
Sürdürülebilirlik Kurum Kültürümüzün Temellerinden Biri
İklim krizinin etkilerini tüm dünyada yaşadığımız şu günlerde sürdürülebilirlik hiç olmadığı kadar gündemimizde olmalı. Öncü bir tedarik sanayi kuruluşu olarak sürdürülebilirlik bizim de kurum kültürümüzün temellerinden biri. Tüsiad’ın “Çevre ve İklim Değişikliği” Çalışma Grubu’nda yer alıyoruz. 2020 yılında Maxion Wheels’in 23 fabrikası arasında Sürdürülebilirlik 1.’lik ve 3.’lük ödüllerinin sahibi olduk. Tüm fabrikalarımız Sıfır Atık Sertifikalı. Sürdürülebilirlik konusunda farkındalığımızı artırmak adına eğitimler düzenliyoruz. Fabrikalarımızda tek kullanımlık plastik malzemelerin azaltılmasıyla ilgili yoğun projeler yürütüyoruz. Aynı şekilde plastik azaltımı için paketleme operasyonlarımızda köklü değişiklikler yapıyoruz. Su tüketimi farkındalığı ile ilgili yıl boyunca yoğun bir görsel ve dijital iletişim yaptık. Sürdürülebilirlik çatısı altında kutladığımız ve farkındalık yarattığımız özel gün iletişimleri yapıyoruz. Yerel yönetimlerle birlikte webinarlar düzenledik. Sürdürülebilirlik kültürümüz ile tedarikçilerimizi de süreçlerimize aktif dahil ediyor ve onların da bu konudaki gelişimlerine katkı sunuyoruz. Bu kapsamda tedarikçilerimizle interaktif bir iletişim kurarak onlarla sürdürülebilirlik anketi paylaşıyoruz ve gelişim adımlarını takip ediyoruz.
Sürdürülebilirlik konusu iş yapış şekillerimizde, faaliyetlerimizde her geçen gün biraz daha ön plana çıkarak içselleşiyor. Hedeflerimizi, çalışanlarımızı, içinde yaşadığımız toplumu ve çevreyi bir bütün olarak görüyor, sorumlu ve duyarlı yaklaşımlarla ilerleme çabası içinde etkin projeler tasarlayarak aksiyona dönüştürüyoruz. Maxion İnci Alüminyum ekibimiz yıllık elektrik ve doğalgaz tüketimimizi azaltan Energysaver projesi ile Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından bu yıl 13.cüsü düzenlenen Sürdürülebilir İş Ödüllerinde “enerji yönetimi” kategorisinde ödüle layık görüldü.
Toplumsal Sürdürülebilirlik İçin Gönülden İşler
Elbette çevreye karşı sorumluluğumuz çevresel etkilerimizi yönetmekle kalmıyor, toplumsal sürdürülebilirlik için de çaba gösteriyoruz. Maxion İnci Jant Grubu çatısı altında Gönülden İşler Ekibimiz kurumsal sosyal sorumluluk konusunda gönüllülük esasıyla faaliyet gösteriyor, farklı STK iş birlikleri ile çevre, eğitim, kültür-sanat, spor gibi birçok alanda etkili çalışmalar gerçekleştiriyor. İklim kriziyle ilgili farkındalık yaratmak için orman yangınları başta olmak üzere, çevre, kıyı ve çöp temizlikleri ile ilgili bilinçlendirici birçok faaliyetimiz bulunuyor. Elektronik atıkları geri dönüştürerek elde ettiğimiz geliri STK’lara bağışlayarak destek oluyoruz.
Sürdürülebilirliği faaliyetlerimizin merkezine koyan bir kurum olarak IMPACT 2030’un Dünya’nın En Büyük Dersi iş birliğiyle geliştirdiği Küresel Amaçlar İçin Çalışanlar programına Türkiye’den dahil olan ilk ve tek şirketiz. Bu program kapsamında gönüllü çalışanlarımız Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları hakkında farkındalık yaratıyor ve gençleri bu 17 amaç ile ilgili harekete geçirmek için teşvik ediyorlar. İngilizce olan kaynakları Türkçeye çevirerek Türk firmaların yararlanabilmesi için açık kaynak olarak etkikonseyi.com adresinde paylaşıyoruz. Programın ilk fazını şirketteki tüm çalışanlarımıza bu eğitimleri vererek tamamladık. İkinci fazında çalışanlarımızın ailelerine ve çocuklarına, üçüncü fazında ise daha geniş bir çevreye genişleteceğiz.
“İnsana Değer” Anlayışının Yarattığı Fark
Çalışanlarımız en değerli varlığımız ve başarımızın teminatı. Bu sebeple İnsana Değer (People Matter) mottosu ile insan merkezli, fırsat eşitliğine dayalı ve pozitif çalışan deneyimini merkeze alan yenilikçi İnsan Kaynakları uygulamalarını hayata geçiriyoruz. Çalışan deneyimi boyutunda ise adayların şirketlerimiz ile temasından emeklilik sonrası kurduğumuz bağa kadar geçen uzun gelişim yolculuğunda çalışanlara dokunduğumuz tüm anları listeleyerek hangi alanlarda iyileştirme ve geliştirme yapabileceğimiz üzerinde çalışıyoruz.
Online eğitim, gelişim ve yetenek yönetim, dijital ödüllendirme, dijital personel takip, saha çalışanları için online performans değerlendirme, saha çalışanları için dijital skill matrix takip gibi İnsan Kaynakları süreçlerimizin neredeyse tamamını pandemi döneminde dijitalleştirdik. Bunun yanında çalışanlarımızın iş yapış şekillerini kolaylaştıracak farklı yazılım, donanım ve işletim sistemlerini de hayata geçiriyoruz. 2017 yılında kullanıma açılan ve 2020 yılında ulusal birincilik ödülü alan web ve mobil tabanlı PaylaşMax dijital iletişim platformumuz sayesinde iletişim ve motivasyonu her daim canlı tutacak uygulamalar yapıyoruz.
Maxion İnci Jant Grubu olarak çalışanımızı merkezde tutan, yenilikçi birçok projemiz var. PERYÖN İnsana Değer Ödüllerinde bu yıl “Yaşam Kalitesini Destekleyen Uygulamalar” kategorisinde güçlü Sağlık, Güvenlik, Çevre ve Çalışan Destekleme uygulamaları ile birinciliği göğüsledik. İnsanı merkeze koyarak, çalışanlarımızı ve ailelerini fiziksel, duygusal ve sosyal olarak da destekleyen bütüncül bir yaklaşımla hareket ediyoruz. Bütüncül ve kapsayıcı yaklaşımımızla insan kaynakları yönetimimizdeki yenilikçi adımlarımızın PERYÖN gibi değerli bir otorite tarafından iki yıl üst üste farklı projelerle ödüle layık görülmesi bizim için büyük bir gurur kaynağı.
Özgün ve Birlikte Olduğumuzda Güçlüyüz
Bu doğrultuda çeşitlilik ve kapsayıcılık da insan kaynakları politikalarımızı oluştururken en önem verdiğimiz konular. Organizasyonumuzda işe alımda, terfilerde, ücret yönetiminde, yan haklarda, sözleşmenin sonlanmasında herhangi bir şekilde kadın ya da erkek olmaktan mavi yaka beyaz yaka olmaktan, dil, din, ırk ya da sosyal konumdan dolayı farklı bir uygulamamız yok, herkese eşit yaklaşıp eşit fırsatlar sunuyoruz. Kadın çalışan oranımızı artırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Kız öğrencilere staj başvurularında öncelik veriyoruz. Son 3 yılda kadın stajyer oranımızı %40’a yükselttik. Ayrıca aday görüşmelerinde %50 dengesini koruyarak erkek ve kadın adayları değerlendiriyoruz. Bu yıl ilk kez “E-MaxIntern Staj Programı” kapsamında tamamı kız öğrencilerden oluşan bir projeyi tamamladık. Tüm çalışanlarımıza toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri veriyoruz. Şirket içinde Mentorluk ve Tersine Mentorluk programlarımız mevcut. Maxion İnci Jant Grubu olarak HeforShe kampanyasını sürdürülebilir bir şekilde desteklemeye devam ediyoruz. Şirket içinde ayrımcı dil kullanımının önüne geçmek için farkındalık iletişimi yapıyoruz. Maxion İnci Jant Grubu olarak, çeşitliliğin ve kapsayıcılığın oluşturduğu çok sesliliğin başarıyı ve sağlıklı çalışma ortamını da beraberinde getirdiğine inanıyoruz. Hedefimiz, ait olduğu kültür, geçmiş deneyimi, becerileri her ne olursa olsun her bir çalışma arkadaşımızın içindeki değeri ortaya çıkaracağı, mutlu olacağı bir iş yeri olmak. Çünkü, “Özgün ve Birlikte” olduğumuzda biz çok daha güçlüyüz ve daima “insana değer”!