Marmaray’da Sıra Banliyö Hatları’na Geldi
Gebze ile Halkalı arasında 76 km uzunluğundaki Marmaray’ın 13.6 km uzunluğundaki Ayrılıkçeşme-Kazlıçeşme hattının açılmasından sonra sıra 63 km uzunluğundaki banliyö hatlarına geldi.
29 Ekim’deki ilk açılışında 4 istasyonla (Kazlıçeşme, Yenikapı, Üsküdar, Ayrılıkçeşme) hizmet vermeye başlayan Marmaray, Sirkeci İstasyonu’nun da hizmete açılmasıyla 5 istasyonla hizmet vermeye başladı. Marmaray Projesi’nin bundan sonraki serüveni ise yüzeysel banliyö hatlarının yenilenerek 3 hatta çıkarılması işlerini kapsamaktadır. 76 km’lik Gebze-Halkalı Banliyö Hattı’nın 15 Haziran 2015’te bitirilmesi hedefine aşama aşama ulaşılması planlanıyor. Bu aşamalardan ilki 24 km uzunluğundaki bölüm olan Pendik-Gebze etabı olup 12 adet istasyon bulunan bu bölümdeki çalışmalar devam etmektedir. Toplam 3 hat şeklinde imal edilen projenin, ilk olarak T3 olarak adlandırılan ve hızlı trenlere ayrılan hattın üstyapısının bitirilmesi hedefleniyor. Pendik-Gebze arasının tek hattan hizmete açılması, daha sonra sonra kalan 2 hattın Mart ayına kadar bitirilmesi bekleniyor. Bu amaçla Gebze’deki TCDD Tren (IC) Depo Sahası’nın 16 Şubat’ta yapımının bitirilmesi hedeflenmektedir. 1 Mart 2012’de hat kapatılırken yapılan açıklamada, “hattın 24 ay kapalı kalacağı” ifade edilmişti. TCDD tarafından verilen 2 yıllık süre 1 Mart 2014’te dolmaktadır. Bu tarihte Pendik-Gebze hattının tam kapasite (3 hatlı) olarak hizmete hazır hale gelmesi gerekmektedir. Bu hedef gerçekleşirse, Gebze-Pendik arasında kısmi bir banliyö işletmesi gündeme gelebilecektir. Çünkü Pendik-Ayrılıkçeşme arası tamamlanmadığı için Gebze’den kalkan bir banliyö treninin Pendik Garı’na geldikten sonra daha batıya ilerleyip Ayrılıkçeşme’den Tüp Geçit’e girmesi mümkün değildir. Bu durumda Mart ayından 15 Haziran 2015’e kadar olan 15 aylık sürede Pendik-Gebze veya Pendik-Adapazarı gibi kısmi işletmeler düşünülecektir.
Marmaray’ın 2014 planlarında farklı alternatifler de bulunmaktadır. Anadolu Yakası’ndaki son istasyon olan Ayrılıkçeşme’nin doğu çıkışında yer alan mevcut TCDD Hattı üzerindeki makas bölgesi ile Söğütlüçeşme Tren istasyonu arasındaki yaklaşık 700-800 m’lik bölümde poz çalışması yapılarak Mart ayına kadar Kazlıçeşme-Söğütlüçeşme işletmesine geçilmesi de planlar arasındadır. Böylece toplam 6 istasyonla hizmet verilmesi ve Söğütlüçeşme-Zincirlikuyu Metrobüs hattı ile entegre olması planlanmaktadır. Marmaray’ın Söğütlüçeşme’ye uzatılması İETT Otobüsleri’ne aktarma ve transfer imkanı verecek olup Ziverbey Minibüs Yolu ile Kadıköy’e giden İETT hatlarından Marmaray’a aktarma yapmak kolaylaşacak ve M4 Kadıköy İstasyonu’na gelmeye gerek kalmayacaktır. Bugünkü işletme durumunda Bostancı’dan İETT Otobüsleri’ne binen bir yolcu Söğütlüçeşme’de Marmaray İstasyonu tamamlanamadığı için, mecburen Kadıköy’e gelmekte ve M4 Metro Hattı’na geçip 1 istasyon sonra Ayrılıkçeşme’de inmektedir. Bu da yolculuk süresini ve konforunu olumsuz etkilemektedir.
Avrupa Yakası’nda ise son istasyon olan ve İETT aktarmalarıyla Topkapı, Edirnekapı, Zeytinburnu Metro, Yenibosna Metro gibi bölgelere transfer imkanı veren Kazlıçeşme Tren İstasyonu’ndan Bakırköy’e kadar öncelikli olarak ele alınması hedeflenmektedir. Kazlıçeşme-Bakırköy arasındaki 5 km’lik bölümün 24 Ağustos’a kadar Marmaray’a eklenmesi beklenmektedir. Bu bölümde Zeytinburnu ve Yenimahalle istasyonları yer almakta olup bu 2 istasyon yenilenecektir.
Bakırköy Garı ise restore edilecek ve güney tarafında yeni bir yapı inşaa edilecektir. Kazlıçeşme ile Zeytinburnu arasındaki hattın 3’e çıkarılması için yapılması gereken büyük bir altyapı işi bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu bölüm ivedilikle bitirilebilecektir. Zeytinburnu-Yenimahalle arasında ise Veliefendi Bölgesi’nde dere geçişi, karayolu alt geçidi gibi yapılar bulunuyor. Bu yapıların 2 hattın geçişine olanak verdiği düşünülürse yanına ilave yapılar eklenerek 3 hatta çıkarılması gerekiyor. Yenimahalle-Bakırköy arası ise öne geçme (sayding) hattı olacağı için 4 hatlı yapılacağından dolayı önemli bir iş yükü bulunmaktadır. Tüm bu çalışmalar tamamlanıp 2014 sonbahar aylarında Bakırköy-Söğütlüçeşme işletmesine geçilerek toplam istasyon sayısı 5’te 9’a çıkarılabilir. Böylece şu anda 13 km olarak hizmet veren Marmaray 20 km’ye çıkmış olacaktır. Pendik-Gebze arasındaki 24 km’lik bölümle birlikte 2014 sonuna kadar 44 km uzunluğa ulaşılacak ve 2015 yılında tamamlanması gereken 32 km uzunluğunda bölüm kalmış olacaktır. Bu bölümler Bakırköy-Halkalı ve Söğütlüçeşme-Pendik hatları olup Marmaray’da en son bölüm; yaklaşık 20 km uzunluğundaki Ayrılıkçeşme-Pendik bölümüdür. Bu bölümde 15 istasyon (Pendik ve Ayrılıkçeşme hariç) yer almaktadır. 15 Haziran 2015’e kadar tamamlanıp Gebze-Halkalı işletmesine geçilecektir. Bu tarihte ayrıca Ankara’dan kakan hızlı tren Tüp’ten geçip Halkalı’ya kadar gidecektir.
Haberin Kaynağı : RailwayTurkey Demiryolu Tedarikçileri Dergisi
03.01.2014