Makinelerin Evrimi 4. Sanayi Devrimi Gerçekleşiyor
Endüstri 4.0 dönemi ile fabrikadaki üretim ekipmanları birbirleriyle konuşup anlaşacak ve gelecekte insansız fabrikalar yaygınlaşacak. İş kazaları azalacak ve teknolojik verimlilik sağlanacak. Yeni endüstri devrimi hem enerji tasarrufu sağlayacak hem de maliyetleri düşürecek.
Alman Hükümetinin üretim süreçlerini bilgisayarlaşma yönünde teşvik etme ve yüksek teknolojiyle donatması projesi olarak kabul edilen Endüstri 4.0, aynı zamanda dördüncü sanayi devrimi anlamına geliyor.
Endüstri 4.0 ile tüm yazılım ve networklerde ürün geliştirme, üretim ve servis süreçlerinin iletişimi, makinaların ve ürünlerin gerçek zamanlı bilgi alışverişi, otonom kontrol ve optimizasyonu mümkün olacak. 1784’te ortaya çıkan ilk sanayi devriminde, su ve buhar gücünün kullanımıyla üretim yapılması hakim iken, 1870’lerde elektrik enerjisinin kullanımı, ikinci sanayi devriminin de kapılarını açtı.
Dijital devrim olarak da adlandırılabilecek üçüncü sanayi devrimi ise, 1969’da elektronik ve bilişim teknolojilerinin kullanımı ile ortaya çıktı. 2013 yılına geldiğimizde ise internet uygulamaları, yatay-dikey entegrasyonlu ve gerçek zamanlı yeni değer zincirleri, siber-fiziksel sistemler ve akıllı fabrikalar hayatlarımızdaki varlığını güçlendirdi.
Endüstri 4.0’ın başlıca etkilerinden biri, dünya genelindeki ekonomik hacmin gelişmesi olacak. Bunun yanında diğer bir etkisi ise, yönetim biçimlerinin ve iş gücü profillerinin değişecek olması. İnsana olan gereksinimde bir azalma olmazken, yapılan görevler değişecek. Yeni nesil akıllı hafif robotlar insan işçilerle bir arada çalışacak. Industry 4.0’da akıllı sensörleri sayesinde insana benzer bir kaçınma davranışına sahip olacak robotlar insanlarla aktif olarak işbirliği yapacak ve artık insanlar için bir tehdit oluşturmayacaklar. Gelecekte, mekatronik, robotik, bilgi teknolojileri ve oto biyonik gibi meslekler daha ön plana çıkacak. Endüstri 4.0’ı uygulamaya geçirenlerin verimliliklerinin artacağı, pazara ürün sürme sürelerinin kısalacağı ve üretimde esnekliklerinin gelişeceği de açıkça görülüyor.
Sanayinin farklı bir değer kazanacağı 4. Sanayi Devrimi’ne uyum sağlayan firmaları küresel pazarlarda büyük paylar bekliyor. Endüstri 4.0’ın belki de en önemli katkısı, çalışma biçimlerine olan etkisiyle hissedilecek; zeki emniyet sistemleri çalışanlara yeni ufuklar açacak. İş gücü kabiliyetlerine uygun hale getirilen işlemler, demografik değişikliklerin belirleyicileri olacak ve çalışma saatlerinin çok daha esnek olması çalışanların iş ve aile hayatlarını dengelemelerini sağlayacak.
Bugün ABD ile Almanya arasında, Endüstri 3.0 dönemini yıkma ve Endüstri 4.0’ı adapte eden öncü ülke olma yolundaki büyük yarış devam ediyor. Bu yarış, tüm kararların insansız çalışan üretim süreçlerine devredilmesiyle sona erecek.
Haberin Kaynağı : TAYSAD
20.10.2014