Makina Sektörü Toplantısı Yapıldı
Kocaeli Sanayi Odası ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Makine İhracatçılar Birliği’nin işbirliği ile düzenlenen “Türkiye’de Makine Sektörünün” ele alındığı toplantı toplantı, önceki gün Wellborn otelde gerçekleştirildi.
Makine Sanayicilerinin büyük ilgi gösterdiği toplantının açılış konuşmasını yapan Makine İhracatçılar Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran ,Kişibaşı milli gelirimizin 3 bin dolarlardan 10 bin dolarlara çıktığını vurgulayarak, “ Ancak ne var ki son 2-3 yılda daha yukarıya yapmamız gereken hamlelerde güçlük çekiyoruz. Şu anda orta gelir tuzağı dediğimiz yerdeyiz . Bunun başlıca nedenleri katma değeri düşük ürünler üretmemiz ve Uzak Doğu ile olan rekabet gücümüzdür. Bu durumdan sıyrılan ülkeler var; Kore, Tayvan gibi. Yüksek katma değerli ürünler üretemediğimiz için ithalat ve ihracatta ciddi sıkıntılar yaşıyoruz.
Enerjide de dışa bağımlı olduğumuz için sorunun boyutu daha da artıyor. 2023 yılında 100 milyar dolar ihracat hedefi olan bir sektörün, komplo bir değişim sürecinden geçmesi lazım.
Güçlü olduğumuz yanlar muhakkak var ama zayıf yanlarımız da çok. Önümüzdeki süreçte ihracatın koşulları çok daha fazla çetin hale gelecek. ABD’nin ihracatını 2 katına çıkarmayı planladığını düşündüğümüzde, sanayinin üretim şeklini gözden geçirmemiz gerektiği ortaya çıkıyor” dedi.
Uzak Doğu’ya hiç makine satamadıklarını belirten Makine İhracatçılar Birliği Başkanı Dalgakıran,” Çünkü yüzde 25-30’larda vergi yüküyle karşılaşıyoruz. Ancak, ithalatta bu rakamlar yüzde 3’lere düşüyor. Bu Dünya Ticaret Örgütü ve AB nezninde çok büyük bir adaletsizlik. Yani dünyanın yüzde 50’lik ihracat kapısı bizim yüzümüze daha baştan kapanmış oluyor. ABD ile ilişkimizi ise ihracattaki standartlar nedeniyle geliştiremiyoruz. Makinacıların kaderi bu demeyeceğim ama Afrika ile de yine gümrük ile ilgili sıkıntılarımız var. Yürüyüşümüzde başka stratejilere ihtiyacımız var. Sadece metalle bir yere varmamız mümkün değil. Sadece başkalarının ürettiği teknoloji ile üretim yapmamız oldukça riskli bir durum. Almanya da 300 milyar dolar ihracatı ,6 bin makine üreticisi var. 9 bin taneydi birleştiler o dönem 200 olan ihracatlarını 300’e çıkardılar. Biz 40-50 kişi aynı işi yaparak nereye varabiliriz”
Başkan Dalgakıran konuşmasında Arge çalışmalarına da değinerek, “Kalite geliştirmiyor arge yapamıyoruz. Boğaz tokluğuna çalışıyoruz. Türk sanayicileri olarak bireysellikte cesaretliyiz ama biraraya gelip organize olmada başarılı değiliz. Bunu beceremezsek hiçbir şeyden şikayet etmeyelim.Dünyada teknoloji geliştiren ülkelerin arkasında mutlaka devlet var. Devlerin düzenleyici iyileştirici görevleri var. Türkiye enerji ve ulaşım önümüzdeki 10 senede 200 milyar dolar yatırım yapacak. Devletin yatırımlarını kendi özel sektörüyle yapması gerekir. Türkiye kendi makine sektörünü sahaya sürücü bir organizasyon geliştirmeli.
Türkiye ye gelen yatırımlara baktığımızda kimse yüksek katma değerli yatırım yapmak için gelmiyor ülkemize. 40-50 firma aynı ürünleri yaparak ne olmasını bekliyoruz. Bu şekilde ortaya bir şeyler çıkmasını bekliyoruz. Atağız önümüz açık .Yapmakla öğünmek marifet değil artık...
Türkiye’nin başarılı olabilmesi için bu sektörün başarılı olması lazım. Makina sektörü kendi lobisini çok güçlü tutmak durumda. Türkiye’ nin büyümeye değil sıçramaya ihtiyacı var.”
Zeytinoğlu , “Devletimizin sektörü destekleyecek teşviklerini olumlu karşılıyoruz”
Toplantıda söz alan Kocaeli Sanayi Odası (KSO)Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, konuşmasına Kocaeli Sanayi hakkında çeşitli bilgilendirmelerde bulunarak ,”Kocaeli Türkiye’nin en gelişmiş ikinci büyük sanayi kentidir. Lojistik imkanlar ve Kocaeli’nin konumu Bölgemizi sanayi kuruluşlarına cazip kılıyor. Türkiye imalat sanayindeki payı yüzde 13’dür. Bölgemizdeki 2300 civarında sanayi kuruluşunun 247’si yabancı sermayelidir.Türkiye’nin en büyük 100 büyük firmasının 27’si Kocaeli’nde faaliyet göstermektedir.
Ağrılıklı sektörlerde ilk sırayı Kimya, ikinci sırayı otomotiv sanayi, üçüncü sırayı metal ve dördüncü sırayı Makine sanayi almaktadır.Kocaeli Körfezi’nde 34 liman ve iskele bulunmaktadır. Kocaeli aynı zamanda limankentidir. 2012 verilerine göre; Kocaeli’nin dış ticareti 64,6 milyar dolar ,Türkiye dış ticaretinin yüzde 17’si Kocaeli’nden yapıyor.Bu yılın ilk sekiz ayındaki dış ticaret verilerine baktığımızda da Kocaeli’nin performansının Türkiye’nin önünde olduğunu görüyoruz.Nitekim ilk sekiz aydaki Türkiye genelindeki ihracat binde 5 azalırken, Kocaeli’nde yüzde 13 arttı. Bunu İlimizdeki sanayi kuruluşlarının bir başarısı olarak görüyoruz.
Makine imalat sanayi, ürün gruplarının çeşitliliği bakımından diğer sektörlere kıyasla oldukça zengin bir profile sahip olduğunu vurgulayan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Sektörde yer alan firmaların çoğunluğu KOBİ’lerden oluşmaktadır. Yerli girdinin payı yüzde 80-85 ile oldukça yüksek bir orana sahiptir. Yüksek kalitede ve rekabet edilebilir fiyatlarda üretimin olması sektörün büyümesine de katkı sağlamaktadır. Bununla birlikte Türkiye imalat sanayinin yarattığı istihdamda, sektörün payı %5 ile düşük bir oran olmasına rağmen giderek artıyor olması memnuniyet vericidir. Sektörün en önemli özelliği ise yarattığı katma değerdir. Türkiye’nin en büyük 500 işletmesinin 53’ü makine sektöründe faaliyet göstermektedir. Söz konusu 53 işletmenin 9’u Kocaelili firmalardır. Kocaeli, Türkiye genelinde makine imalatçılarının en yoğunlaştığı illerden biridir. Bölgemizdeki ağırlıklı sektörler içerisinde dördüncü sırada yer alıyor.Bu kapsamda İlimizde 150’ye yakın firma bulunmaktadır. Çoğunluğu Türkiye genelinde olduğu gibi KOBİ’dir.
Ayrıca bölgede iki Makine ihtisas OSB’miz bulunuyor Kocaeli Gebze VI İMES OSB ve Kocaeli Gebze IV İstanbul Makine ve İmalat Sanayicileri OSB Söz konusu OSB’lerin doluluk oranı henüz yüzde 15’ler düzeyindedir. Dolayısıyla sektörün Kocaeli’nde genişleme olanağı bulunmaktadır” Sektörün dış ticaretteki gelişiminin de dikkat çekici olduğunu belirten KSO Başkanı Zeytinoğlu,”Ülkemiz makine sektörü, 2012 yılında 34,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmış ve sektörün ihracatının toplam ihracattan aldığı pay yüzde 7’ye yaklaşmıştır. Türkiye’de ihracatı en hızlı artan sektörlerden biridir. 2012 yılında 9,7 milyar dolar ihracat yapılmıştır. İhracat yapılan ülkelerde Almanya başı çekmekte olup Almanya’yı ABD, Rusya, Irak ve İran takip etmektedir. İthalatta da ilk sıra Almanya olup Almanya’yı Çin izlemektedir. Teşvik sistemi ile ithalat miktarımızın giderek azalıyor olması memnuniyet vericidir”
Konuşmasında Makine sektörümüzün rekabet gücünün ve ihracatının artması için Eximbank kredilerinin çok etkisi olduğunu düşündüğünü kaydeden KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Ancak burada firmalarımız vade ve teminat sorunu yaşıyor. Almanya-Hermes gibi daha uygun koşullarda kredi sağlayan diğer ülkelerin uyguladıkları yapıya dönmemiz gerekiyor. Bu kapsamda, Eximbank’ın uzun vadeli ve düşük faizli sistemleri geliştirmesi önemli. Türkiye’nin ihracatı en hızlı artan sektörü olarak makine ve aksamları sektörünün bu yönde girişimlere ihtiyacı var”
“Devletimizin sektörü destekleyecek teşviklerini olumlu karşılıyoruz” diyen KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Bununla birlikte, Odamıza yapılan müracaatlardan özellikle makine üretimi yapan ihracatçı firmalarımıza finansman desteği olacak, dahilde işlem izinleri ile ilgili konular hakkında, firmalarımızın tam bilgi sahibi olmadıklarını tespit ettik.Özellikle gümrük kontrolünde işletmelerin, dahilde işleme izinlerinin kendilerine finansman desteği sağlayacağından, yeteri kadar farkında olmadıklarını görüyoruz. Devletimizce ihracat teşviği olarak uygulanmakta olan dahilde işleme rejiminin, pratikte daha fazla kullanılıyor olmasının, uluslar arası piyasada maliyetler bakımından makine üreticilerimizin rekabet şansını arttıracağı aşikardır. Bu konuda; Oda olarak firmalarımıza bilgilendirme ve uygulamada karşılaşabilecekleri sorunlarla ilgili her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bildirmek isterim.
Daha sonra sektör sunumları, sektöre yönelik destekler ve dünya ekonomisi hakkında sunumlarla devam eden toplantıda konuşmacı olarak Sektöre yönelik Destekler hakkında Exımbank Pazarlama ve Ürün Geliştirme müdürü Metin Çelik, TÜBİTAK Bilimsel Programlar Başuzmanı Taylan Mete Aksoy,KOSGEB Kocaeli Hizmet Merkezi Müdürü Ertuğrul Çetinkaya ve Halk bankası Kobi Pazarlama Bölüm Müdürü Tuba Tunç Yeter katıldılar.
09.10.2013