KurÅŸunel Kalıp, KUKAMET Markasıyla Pazar Payını %55’e Çıkardı
Kurşunel Kalıp, modern fabrikasında değişik sektörlerde seçkin kuruluşlara sac metal progressive kalıp, otomotiv ve traktör yedek parça imalatlarını ana üretici müşteri gruplarına güvenle sunmakta ayrıca imalat sanayide yaygın bilinirliği olan KUKAMET markamızla hızlı bağlama elemanları (Toggle Clamp) imalatı gerçekleştirilmektedir.
Kurşunel Kalıp Ltd. Şti. Genel Müdürü Hasan Kurşunel firmaları ve üretimleri hakkında bilgiler verdi.
Kurşunel Kalıp hakkında kısaca bilgi verir misiniz? Çalışma alanınız ve markalarınız hakkında açıklama yapar mısınız?
Hasan Kurşunel: 1985 yılında kurulan Kurşunel Kalıp Ltd. Şti. kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği kesintisiz teknoloji transferi ile kaliteyi temsil eden önemli bir marka haline gelmiştir. Firmamız; modern fabrikasında değişik sektörlerde seçkin kuruluşlara sac metal progressive kalıp, otomotiv ve traktör yedek parça imalatlarını ana üretici müşteri gruplarına güvenle sunmakta ayrıca imalat sanayide yaygın bilinirliği olan KUKAMET markamızla hızlı bağlama elemanları (Toggle Clamp) imalatı gerçekleştirilmektedir.
Ana ürün gruplarınız hakkında bilgi vererek, ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet verildiğini belirtir misiniz?
Hasan KurÅŸunel: Çalışma alanımız; Türkiye’de ekipman ve yedek parçaların %75’inin üretildiÄŸi makina, otomotiv, beyaz eÅŸya, savunma ve mobilya sanayi baÅŸta olmak üzere tüm imalat sektörüne hizmet veren ‘’iÅŸ parçası konumlandırma mekanizmaları ve teknolojileri alt sanayi grubu’’ olarak tanımlanabilir. Sanayi grubumuz ana sektörlere sunduÄŸu stratejik, fonksiyonel ve verimlilik odaklı çözümleri ile önemli bir destek unsuru haline gelmiÅŸtir. Ãœrünlerimizin 24 grupta 220 çeÅŸit olarak ulusal ve uluslararası pazarlara arzı gerçekleÅŸtirilmektedir.
Ãœrünlerimiz (toggle clamp) özellikle fikstür üretimi yapan firmalar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Kaynak fikstürleri, kontrol fikstürleri, ölçüm fikstürleri için bu ürün vazgeçilmez bir tamamlayıcı parçadır. Fikstürler bilindiÄŸi gibi standardizasyon, hız emniyet, ergonomi, kalite gibi birçok maddeyi içinde barındırdığı için talebi gün geçtikçe artmaktadır. Bu hassasiyetlere özen göstermeyen kuruluÅŸların ağır bedeller ödeyeceÄŸi aÅŸikârdır. Uluslararası çalışma kültürüne sahip hiçbir iÅŸletmenin zaman, müşteri, para ve itibar kaybetmeye tahammülü yoktur. Bu da rekabetçi olabilmek ve müşteri ihtiyaçlarının karşılanması açısından kalitenin sürekliliÄŸinin saÄŸlanması mecburiyetini oluÅŸturmuÅŸtur.
Firmanızın 2013 yılı performansı hakkında bilgi verir misiniz? Son dönemde gerçekleştirdiğiniz yatırımlar, yeni ürün çalışmaları ve gerçekleştirilen projelerden bahseder misiniz? Yeni ürünlerin özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
Hasan Kurşunel: KURŞUNEL bünyesinde, organizasyonda değer yaratmayan her türlü faaliyetin ayıklanması, kullanılan üretim faktörlerinin miktarının azaltılması, ileri teknoloji içeren ekipman ve nitelikli işgücü kullanımı, doğru işi bir defada yapma prensibinden hareketle hataların yapılmadan önlenmesi amacıyla 2011 yılından bu yana sürdürülen çalışmalar, üretim süreçlerinde yalın dönüşümün temel performans kriterlerinin başarılı bir şekilde uygulanması ile 2013 yılında meyvelerini vermeye başlamıştır.
Bu kapsamda bünyemize yoÄŸun Ar-Ge faaliyetleri sürdürülmektedir. Ä°novatif yeni ürün ve yeni süreçler geliÅŸtirilerek üretim maliyetlerinin düşürülmesi, ürün yelpazesinin farklılaÅŸtırması saÄŸlanmış bu da ülkemizde Pazar payımızın %30 artmasını saÄŸlayarak genel payımızı %55’lere ulaÅŸtırmıştır. Ãœlkemizde kullanılan her iki clampten biri KUKAMET markalıdır.
2013 yılında kuruluşumuz teknolojinin sunabileceği avantajlardan en ileri seviyede faydalanabilmek için bilgi ve teknoloji odaklı üretim altyapısını yaptığı yatırımlarla perçinlemiştir. Yeni ürünlerimiz pnömatik grubu swing ve gripperler görücüye çıkmış saha ve uygulama geri bildirimleri memnuniyet verici seviyede gerçekleşmiştir.
Ayrıca iÅŸletmemiz, müşteri odaklı çalışmaları ve beklentileri de deÄŸerlendirilerek ihtiyaca uygun profesyonel çözümler sunabilmek amacıyla Ä°talya, Almanya ve Ä°ngiltere’den çözüm ortakları ile protokollere imza atmıştır. Bu doÄŸrultuda Hidrolik gurubu swing ve silindir distribütörlüğü, Kaynak masası ve ekipmanları distribütörlüğü ile Ağır Ä°ÅŸ Ä°ÅŸkence grubu Clamp distribütörlüğü ile müşterilerimize çoklu çözümler sunulması hedeflenmiÅŸtir.
Şirketinizin 2014 yılı hedef ve beklentileri hakkında açıklama yapar mısınız? Yeni ürün veya yatırımlarınız olacak mı?
Hasan KurÅŸunel: 2014 yılında ürünlerimizin kalitesini daha da artırmak için henüz Türkiye’de bizim ürünlerimizle ilgili hiçbir firmada olmayan cnc otomatik perçinleme tezgahı ve otomasyonu ile ilgili yurtiçi ve yurtdışı makine imalatçıları ile görüşmelerimiz devam etmektedir.
2014 2. çeyreğinde ürünlerimizin e-ticaret yoluyla pazarlanmasına imkan sağlayan altyapının tamamlanması öngörülmektedir.
Şirketinizin dış ticaret çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?Bu konuda hangi ülkelerle çalışıyorsunuz? Dış ticarette orta vadeli hedefleriniz neler?
Hasan KurÅŸunel: KUKAMET markalı clamp ürün grubunda faaliyet gösterdiÄŸimiz alanda yapılan toplam ihracatın %90’lık kısmının kuruluÅŸumuz tarafından gerçekleÅŸtirilmiÅŸ olmasının haklı gururunu yaÅŸamaktayız. AB, OrtadoÄŸu, Kuzey Afrika, Türkiye Cumhuriyetleri olmak üzere 30 ülkeye ürünlerimiz ulaÅŸmıştır.
Günümüzde küresel rekabete açık her alanda, işletmeler rakipleri ile başa çıkmak için, çok ciddi ve sürekli olarak fark yaratmak zorundadırlar. Çalışma alanımızda yenilikçi, öncü ve lider kuruluş olma özelliğimizin devam ettirilmesi için yakalamış olduğumuz istikrarlı ivmeyi orta ve uzun vadede de sürdürmek öncelikli hedefimizdir.
İçinde bulunduğunuz sektörle ilgili değerlendirmelerinizi aktarır mısınız?
Hasan Kurşunel: İlerleyen bilim ve teknoloji düzeyi ve buna paralel olarak gelişen ve değişen dünya pazarları, endüstriyel ürünlerde nitelikleri açısından ve işlevsel olarak önemli değişimlere neden olmuştur. Hızla gelişen teknoloji ve sürekli değişen pazar koşulları daha ekonomik ve kaliteli ürünler isterken, bunlara ek olarak müşteriler de sürekli olarak daha esnek ve çok işlevli ürünler istemektedir.
Kişi başına üretkenlik son 130 yılda yaklaşık 25 kat artmıştır. Bu üretkenlik artışının yarısı yani 13 kat kadarı fiziki ürün artışından, diğer yarısı da insanların çalışma sürelerinin yaklaşık yarıya düşmesinden kaynaklanmıştır. Fiziki ürün artışı ancak, robotik ve otomasyon teknolojileri ile, anında ve esnek üretim ile gerçekleşebilmektedir.
Bugün yarı yarıya çalışıp 13 kat daha yüksek bir refah seviyesinde yaşamak, sadece sanayi devriminin getirdiği makineleşme ile değil, robot ve otomasyon teknolojilerinin günden güne artan kullanımı ve bilgi teknolojisine hakimiyet sayesinde gerçekleşmiştir.
Sektörünüzün sorunlarından bahsederek, çözüm önerilerinize dair görüşlerinizi aktarır mısınız?
Hasan KurÅŸunel: Sanayide küçük ve orta boy iÅŸletmeler giderek tekelleÅŸen büyük firmaların ve yabancı çok uluslu ÅŸirketlerin boyunduruÄŸu altına girmektedir. Bu iÅŸletmeler fason üretimle dünya pazarlarına düşük kâr marjıyla çalışarak imalat yapmaktadır. Bazıları ise ulusal pazarda dahi baÅŸarıya ulaÅŸmak ÅŸansına sahip olamamaktadır. Küresel rekabet, konvansiyonel üretimde küçük sanayi için yok olma rekabetine dönüşmüştür.
Genel olarak bakıldığında özellikle 1999-2000’döneminden sonra işçi başına katma deÄŸer, ücret başına katma deÄŸer düşmüş, istihdam kapasitesi azalmış, teknoloji düzeyinde önemli bir deÄŸiÅŸim olmamıştır. Ölçek sorunu hala önem taşımaktadır. Özgün ürün üretebilmek ise sadece bizim çalışma alanımızın deÄŸil tüm sektörlerin hedeflerinin başında yer almaktadır.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
17.06.2014