Küpçüoğlu, Ankastre Ocak ve Fırın Üretimi Yapıyor
Küpçüoğlu, bugün 13 farklı ürün ailesinde 59 model ankastre ocak ve 13 farklı model ve segmentte ankastre fırın üretiyor
Küpçüoğlu, Ankastre Ocak ve Fırın Üretimi Yapıyor
Bugün 13 farklı ürün ailesinde 59 model ankastre ocak ve 13 farklı model ve segmentte ankastre fırın ürettiklerini söyleyen Küpçüoğlu Metal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arıkfidan, ek fabrika alanının tamamlanması ile birlikte modern otomasyonel 3 farklı üretim hattını, kalite ve ürün geliştirme laboratuvarlarını da envanterine katarak üretim kapasitelerini 2024 yılında 2 katına çıkarmayı planladıklarının bilgisini verdi.
SUBCONTURKEY: Küpçüoğlu Metal’in kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz? Kuruluş tarihçesini detaylandırır mısınız?
Ahmet Arıkfidan: Küpçüoğlu Metalurji İnşaat Nak. San ve Tic. Ltd Şti, 2004 yılında pişirici gruplarının metal parçalarının presle şekillendirilmesi ve pişirici cihazların gaz dağıtıcı boru sistemlerinin üretilmesi işlerini fason olarak yaparak beyaz eşya sektörüne adım atmıştır. 2020 yılında yeni fabrika binası inşaatına başlamış ve 2021 yılında çeşitli tonajlarda ve tiplerde yeni presler ile üretim kapasitesini arttırmıştır. 2021 yılında tost makinesi imalatı konusunda kalıp yatırımı yapan firmamız 2022 yılının ortalarında doğru emvanterine CNC kalıp işleme tezgahları, Telerezyon ve çeşitli torna ve tesfiye ekipmanları katarak kalıphane birimini kurmuştur. Ayrıca 2022 yılının sonlarında Emaye tesisi kurarak, beyaz eşya üreticisi olabilme amacıyla emin adımlar ile ilerleyerek alt yapı çalışmalarını tamamlamıştır. 2023 yılında ise vizyon değişikliğine giden firmamız, yeni bir idari kadro ve üretim ekibi ile ankastre ocak ve fırın kalıpları geliştirmeye başlamıştır. Günümüzde 10.000 metrekare kapalı alanda 115 kişilik personeli ile faaliyet gösteren firmamız, bugün 13 farklı ürün ailesinde 59 model ankastre ocak ve 13 farklı model ve segmentte ankastre fırın üretmektedir. Böylece, C- segmentinden A-segmentine yayılan geniş bir yelpazede ankastre mutfak ürünleri grubunda tüm pazarlarda nihai kullanıcılarını talep ve isteklerine uygun, satışa sunulduğu ülkelerin yasal koşul ve şartlarını sağlayan kalitede ürün gamına sahiptir. Ek fabrika alanının tamamlanması ile birlikte modern otomasyonel 3 farklı üretim hattını, kalite ve ürün geliştirme laboratuvarlarını da envanterine katarak üretim kapasitesini 2024 yılında 2 katına çıkarmayı planlamaktadır.
SUBCONTURKEY: Küpçüoğlu Metal OEM olarak neler üretiyor? Üretim kapasiteniz, adetleriniz ve 2023 yılı üretim rakamlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Ahmet Arıkfidan: Küpçüoğlu Metal firması OEM olarak gerek ülkemizde gerek ise Avrupa Birliği Ülkeleri, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan, Fas, Cezayir pazarlarında Ankastre ocak, fırın ve Tost makinesi üretimi gerçekleştirmektedir. Firmamızda aktif olarak faaliyet gösteren 2 üretim bandında Ankastre Ocak ve Fırın üretimleri gerçekleştirilmekte olup bağımsız halde bulunan 1 üretim bandında ise tost makinesi imalatı yapılmaktadır. Yıllık üretim kapasitemiz 2023 yılı için 144.000 adet ocak, 42.400 adet fırın ve 60.000 adet tost makinesidir. Elbetteki üretimlerimiz Haziran 2023 itibari ile başladığı için henüz bu kapasitede üretimi 2023 yılı içerisinde yakalayamadık ancak günümüzdeki sipariş akışı ve müşteri geri bildirimleri ile 2024 yılında bu rakamların oldukça üzerinde üretim talebi ile karşılaşacağımız öngörülmektedir.
SUBCONTURKEY: 2024 yılı için üretim hedefleriniz nelerdir?
Ahmet Arıkfidan: 2024 yılının ilk çeyreğinde yeni üretim tesisimiz faaliyete geçecektir. Tesisimizde 3 adet konveyör hat ve kalite laboratuvarları, Arge laboratuvarları ve ürün geliştirme laboratuvarları yer alacaktır. Firmamız günümüzde davlumbaz ve mini fırın üretimleri konularında Arge çalışmaları sürdürmektedir. 2024 yılında yeni abkant presler devreye alınarak yıllık 140.000 adet Davlumbaz ve 255.000 adet mini fırın üretimi yaparak mutfak gereçleri grubunda 615.000 adet ürün üretecek üretim kapasitesine ulaşmayı planlamaktadır. Firmamız deneyimli kadrosu ve teknik ekibi ile hızlı ve güvenli büyüyen bir üretim alt yapısına ve satış kapasitesine sahip olup, 2024 yılı üretim hedeflerine ulaşabilmek amacıyla sektörde öncü bir beyaz eşya üreticisi ve ihracatçısı olma yolunda emin adımlar ile ilerlemekteyiz.
SUBCONTURKEY: İhracatınızdan bahseder misiniz? Ülkeler bazında bilgi verir misiniz?
Ahmet Arıkfidan: Ağırlıklı ihracat pazarlarımız, Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna gibi CIS grubu ülkelerdir. Ayrıca kuzey Afrika pazarında ihracat faaliyetlerini genişleten firmamız, 2024 yılı itibari ile Orta doğu ve Güney Amerika pazarlarına yönelmiştir.
SUBCONTURKEY: Yakın zamanda yatırımlarınız oldu mu/olacak mı?
Ahmet Arıkfidan: Firmamız şu anda ek fabrika inşaatını sürdürmekte olup, yeni fabrika alanı için pres, toz boya tesisi, abkant presler, test cihaz ve ekipmanları yatırımlarını yapmaktadır.
SUBCONTURKEY: OEM firması olarak tedarikçi konusunda sıkıntı yaşıyor musunuz? Tedarikçilerinizin yurt dışı ve yurtiçi oranı nedir?
Ahmet Arıkfidan: Tedarikçilerimiz ile dövizin, Türk Lirası karşısında sürekli değişken olması ve değer kazanması sebebiyle hem fiyatlandırma konularında hem de terminler konusunda sorunlar yaşanmaktadır. Özellikle de Çin’den tedarik ettiğimiz bazı ham maddelerin navlun fiyatlarının son 3 yıla göre en düşük seviyeye düşmesi ile birlikte gemi programlarında gecikmekler firmamızı etkileyebilmektedir. Tedarikçilerimizin %70 oranı yurtiçi olup %30’u yurtdışı olduğunu söyleyebiliriz.
SUBCONTURKEY: Aynı zamanda yan sanayi firması olarak da hizmet veriyorsunuz, yan sanayide neler üretiyorsunuz? Tedarikçi olarak dışarıya da hizmetiniz var mı?
Ahmet Arıkfidan: Firmamız yan sanayi olarak pişirici grubu üreten firmalara gaz dağıtıcı boru sistemleri üretmektedir. Aynı zamanda otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmalara fason olarak mazot tankı vb pres ile şekillendirme işlerini yürütmektedir.
SUBCONTURKEY: Eklemek istedikleriniz var mı?
Ahmet Arıkfidan: Günümüzde özellikle Çin navlun fiyatlarının son 3 yılın ortalamasına göre düşük rakamlara inmesi ve dövizin TL karşısında sürekli değer kazanması Türkiye’de faaliyet gösteren tüm OEM üreticilerini olumsuz yönde etkilediğini düşünmekteyim. Yapmış olduğumuz Pazar araştırmaları, özellikle yüksek adetli niş ürün talep eden ithalatçıların ihracat projeksiyonlarını özellikle Çin Menşeili şirketlere kaydırdıkları görülmektedir. Bu ise Türk firmalarının Pazar kaybetmesine sebep olmaktadır. Bunun bir sonucu olarak, Çin mallarının özellikle hedef pazarlara yayılması konusunda Türk Malları rekabetçi kalamamaktadır. Bu sebeple hükümetin ve ilgili bakanlıkların veya birimlerin özellikle ihracat yapan üreticileri daha etkin bir şekilde desteklenmesi ve böylece şu anda Çin ve Uzakdoğu ülkelerine kayan rekabetçilik bandının tekrar kaliteli Türk Mallarına bırakması sağlanmalıdır.