KPS Bağlantı Elemanları, Romanya’da Tesis Kuruyor
KPS Bağlantı Elemanları Üretim Müdürü Gürkan Köksal globalleşme ve Endüstri 4.0 üzerine yoğunlaştıklarını ve bu yönde yatırımlara devam ettiklerini belirtti.
KPS Bağlantı Elemanları, Romanya’da Tesis Kuruyor
2022 yılının Ocak ayında Romanya tesislerinin devreye gireceğini söyleyen KPS Bağlantı Elemanları Üretim Müdürü Gürkan Köksal globalleşme ve Endüstri 4.0 üzerine yoğunlaştıklarını ve bu yönde yatırımlara devam ettiklerini belirtti. Gürkan Köksal sorularımızı yanıtladı.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Gürkan Köksal: 2017 yılında Endüstri Mühendisliğini bitirdim, KPS Bağlantı Elemanları firmasının üretim müdürüyüm. Ailemizin 3. jenerasyonunu temsil ediyorum. 2012 yılında aktif olarak şirkette çalışmaya başlamama rağmen çocukluktan beri bağlantı elemanları sektörünün içerisindeyim. İş dışındaki zamanlarda dalış, yamaç paraşütü, snowboard, kitesurf gibi sporlarla uğraşıyorum.
SUBCONTURKEY: KPS Bağlantı Elemanları’nın kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Gürkan Köksal: KPS, 1996 yılında kuruldu. İlk kuruluş amacı talaşlı imalat yöntemi ile bağlantı elemanları üretmekti. 2001’de soğuk dövme ile tanıştık, ardından zamanla büyüyerek otomotiv sektörüne direkt hatlara malzeme üreten, günlük kanban sevkiyatlar yapan şuan 150 kişilik ekibi ile Türkiye ve dünyada Tier-1 tedarikçilere ve direkt otomobil fabrikalarına bağlantı elemanları veren bir firma haline geldik.
Şuan 10 bin metrekarelik fabrikamızda cıvata, somun, perçin, pim ve ikinci operasyonlu özel soğuk dövme parçalar üretiyoruz. Ağırlıklı makina grubumuz 5-6 istasyonlu “part former” dediğimiz özel parça preslerinden oluşmaktadır.
Tesisimiz 2 holden oluşuyor, birinci holde 50’ye yakın CNC makinelerimiz ile talaşlı imalatla seri parça ve dövme sonrası ikinci operasyonlu ürün üretiyoruz, ikinci holde 25 grup transferli soğuk dövme makinelerimizle bağlantı elemanları üretimi gerçekleştiriyoruz.
SUBCONTURKEY: Üretimini yaptığınız ürünler hakkında bilgi verir misiniz?
Gürkan Köksal: Soğuk dövmede 3mm çaptan 30mm çapa kadar cıvata, somun ve perçin üretiyoruz. Talaşlı imalatta ise 250mm çapa kadar parça işleyebiliyoruz. Bunların yanı sıra projelere özel diş çekme, indüksiyon, otomatik beslemeli ikinci operasyon makinelerimiz de mevcuttur.
SUBCONTURKEY: Ağırlıklı olarak hangi sektörler için üretim yapmaktasınız?
Gürkan Köksal: Ürettiğimiz ürünlerin %95’ini otomotiv sektörüne, kalan %5’lik kısmı ise mobilya, pencere ve diğer endüstriyel sektörlere veriyoruz.
SUBCONTURKEY: 2021 yılı KPS için nasıl bir yıl oldu? Yıl sonu rakamlarınızı geçen seneye göre kıyaslarsanız nasıl bir ivme bekliyorsunuz?
Gürkan Köksal: 2021 çok ilginç bir yıldı, bu zorlu piyasa şartlarında çok ciddi yatırımlar yaptık ve kapasitemizi artırdık. Belli bir grup makinemiz bu sene geldi yılsonunda %25-30’luk bir büyüme bekliyoruz. Çok değişik sektörlere çok farklı çeşitte ürünler ürettik. Kalıp, hammadde ve diğer fiyat istikrarsızlıklarına rağmen gayet başarılı şekilde ilerlemeye devam ediyoruz.
SUBCONTURKEY: Yakın dönemde yatırımlarınız oldu mu? Bu yatırımlar hakkında bilgi verir misiniz?
Gürkan Köksal: Dövme ve talaşlı imalat parkuruna ciddi yatırım yaptık, yeni projeler için CNC torna, soğuk dövme ve ovalama grubu aldık. Bu grupla üretim kapasitemiz %30 arttı.
Sadece makine artışı olarak değil teknolojiye de yatırım yapmayı çok seviyoruz. 8 projeden oluşacak bir robotlaşma ve hat dengeleme projemiz var. İlki geldi ve şuan çok randımanlı çalışıyor. İkincisinin sözleşmesi yapıldı ve 8 haftaya kadar kurulacak, bu sayede ürettiğimiz ürünlerin büyük kısmını insan eli değmeden daha seri ve hızlı üretip kapasitemizi artıracağız.
2022 yılında yeni binamızda vida ve somun grubuna ağırlık verip yatırımlarımıza devam edeceğiz.
SUBCONTURKEY: Üretiminizin ne kadarını ihraç ediyorsunuz? Ağırlıklı olarak hangi bölgeler ve hangi ülkelere ihracat yapmaktasınız?
Gürkan Köksal: Üretimimizin yaklaşık %3’unu ihraç ediyoruz. Ağırlıklı olarak Almanya, Rusya ve Romanya’da faaliyet gösteriyoruz.
SUBCONTURKEY: 2022 yılı hedefleriniz nelerdir?
Gürkan Köksal: 2022 bizim için çok önemli bir yıl olacak, KPS 2022’de tamamen globalleşme ve Endüstri 4.0 üzerine yoğunlaşacak. Romanya’ya yeni bir tesis kuruyoruz. 2022 Ocak ayında devreye girecek. Orada ve Avrupa’nın kalan bölgelerinde bulunan müşterilerimize hem daha yakın olmak hem de daha hızlı hizmet vermek için depo ve üretim tesisi kuracağız.
Üretimdeki kapasite artışı ve yeni hatlarımızın kurulmasıyla %25-30 seviyesinde büyüme bekliyoruz.
SUBCONTURKEY: Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 konularına yatırımlarınız var mı?
Gürkan Köksal: Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 sürekli gündemimizde olan konular, bu alanlarla ilgili robotik faaliyetler, otomasyonlu besleme sistemleri yatırımları yapıyoruz. Aynı zamanda Endüstri 4.0 altında Lojistik 4.0 olarak çalışan bir ekibimiz de mevcuttur.
FULİT ismini verdiğimiz Home stock depo yönetim sistemleri de kuruyoruz. Bu sistemle müşterilerimiz KPS’nin sadece üretici tarafını değil, Full Service Provider yönünden de yararlanıyorlar. Binlerce kalem ürünü müşteri tesisinin içinde günlük stoklarla yönetip direkt hatlara malzeme beslemesi yapıyoruz. Bu sayede müşterilerimiz C-parts olarak adlandırdığımız bağlantı elemanlarının tedarikleri ile uğraşmıyorlar. Satınalma, lojistik ve kalite birimleri direkt aradan çekiliyor ve bu şekilde hem personel kazancı hem de maliyet kazancı sağlıyorlar.
SUBCONTURKEY: Eklemek istedikleriniz var mı?
Gürkan Köksal: Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz kurucumuz rahmetli Yaşar Köksal Bey’in “Refah üretimden geçer, üretmemiz gerekiyor” sözlerini hayat felsefemiz olarak belirledik ve bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz.