Kormas, TOSB’da 20 Bin Metrekarede Üretim Yapacak
70 ülkede after market ağırlıklı ürünü dolaşan ve bunun yanında direkt OEM’lere de ürün veren bir firma olan Kormas Elektrikli Motor Sanayi, TOSB’da yaptığı yeni fabrika binasına 2013’ün Ağustos ayında taşınmayı hedefliyor.
Yeni fabrikaları için toplam yatırımlarının 10 milyon Doları bulacağını söyleyen Kormas Elektrikli Motor Sanayi Genel Müdürü Selahattin Gültekin, 2012 yılında hedefledikleri ciroya ulaştıklarını söyledi.
İş hayatına nasıl başladınız? Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Selahattin Gültekin: 1962 Malatya doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Malatya’da tamamladım. Anadolu Üniversitesi işletme fakültesinden mezun olarak eğitimimi tamamladım. 1985 yılında İstanbul’a geldiğimde otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Kurtkaya Grubunda çalışmaya başladım. 1989 yılına kadar Kurtkaya Grubunda çalıştım daha sonra oto yedek parça ile ilgili Özay Hortum Kelepçeleri firmasında iki yıl süreyle bulundum. 1992 yılında Özay Hortum Kelepçeleri firmasından ayrıldım ve Sirkeci’de bir dükkan tutarak kendi işimi kurdum. Kablo ve elektrikli motor satıyordum. Daha sonra Elbi firmasının da bayiliğini alarak motor, hortum ve kelepçe olarak 3 kalem mal satmaya başladım. Benim sürekli stokum oluyordu ve iyi satış yapıyordum.
Daha sonra küçük bir atölye kurarak %70 hissesi bende olmak üzere Kormas Elektrikli Motor Sanayi Ltd.Şti.’ni 1996 yılında kurduk. %30 ise 5 arkadaşındı. 1997 yılında şirketin tüm hislerini satın alarak faaliyetlerime devam ettim.
Firmanız hakkında bilgi verir misiniz?
Selahattin Gültekin: Kormas Elektrikli Motor Sanayi Ticaret Limited Şirketi, 1996 yılında İstanbul’da kuruldu. S.G.KORMAS markası ile üretilen yıllık motor kapasitemiz 450.000 adet olan fabrikamızda, sürekli yenilenen ürün yelpazemizde Mercedes Benz Türk, MAN, Isuzu, Otoyol, Otokar, Temsa, BMC, Chrysler, Peugeot Karsan vb. fabrikaların ürettikleri kamyon, kamyonet, otobüs, midibüs, minibüs gibi ticari araçların 12/24/48V. geriliminde, 50/500W gücünde; kalorifer motorları, klima motorları, silecek motorları, havalandırma motorları, kapı açma-kapama motorları, Webasto tipi pompa motorları, devir daim, kompresör, santrifüj, tahliye/sintine pompaları, radyatör fan soğutucu motorları ve muhtelif ünitelerde kullanılan seri ve özel Universal D.C. motorlar yer almaktadır.
Ayrıca komple kalorifer setleri, klima aksiyel ve kondensör emici/üfleyici üniteler ile tamamen kendi Ar-Ge departmanımız tarafından geliştirilip dizayn edilen doğal sirkülasyonlu motorsuz ısı konvektörlerinin imalatı da yapıyoruz.
Otomotiv endüstrisi haricinde, otomasyon uygulamaları, reklam imaj hareket motorları, gazaltı kaynak motorları, hareketli reklam panoları, asansör emniyet kapısı motorları, bariyer motorları, elektrik regülatör servoları, siren motorları, engelli araba motorları, elektrikli bisiklet motorları, özel amaçlı redüktör motorları, uydu anten motorları, konfeksiyon makas motorları, vakum motorları, beton vibrasyon motorları gibi daha birçok uygulama alanında kullanılmak üzere redüktörlü / redüktörsüz 12/24/48V D.C. motorlar da müşterilerimizin talepleri doğrultusunda özel olarak tasarlayıp imal ediyoruz.
Firmamızda yürütülen kalite-güvence sistemi faaliyetleri 2002 yılında ISO 9001-2000 belgesi ile başlamış olup, Nisan 2008’de ISO TS 16949 otomotiv için kalite yönetim sistemi belgesi alınarak devam etmektedir. Ayrıca 2007 yılında ürünlerimizin CE sertifikalandırması da yapıldı.
Kısa zamanda tüm bu gelişmeler paralelinde artan imalat ve ürün çeşitliliği artık bizi yeni ve daha geniş bir alana geçmeye zorladı. Bunun için Haziran 2004’te yeni fabrikamızın inşaatına başladık. Tamamıyla planlı ve ürün akışımıza uygun olarak tasarlanmak suretiyle çağdaş ve modern bir yapıda fabrikamızı Ağustos 2005’te bitirdik.
Fabrikamız 6000 metrekare kapalı alanda; Talaşlı imalat, talaşsız imalat, montaj ve sarım hatları, hammadde deposu, yarı mamül deposu, plastik deposu, ambalaj kutu deposu, bitmiş ürün deposu, yemekhane, eğitim salonları, Mü-Ge, laboratuar, sosyal aktivite alanları, misafirhane gibi oldukça geniş ve ferah alanlarda çalışma koşulları oluşturuldu. Özellikle Ar-Ge ve laboratuar çalışmalarına ağırlık ve önem verdiğimizden bu alanlar özel olarak dizayn edildi. Tüm bu faaliyetlerin sonunda Eylül 2005’te Ataşehir-Ferhatpaşa’daki bu yerimize taşındık. Şu anda 139 çalışanımızla faaliyetlerimize devam ediyoruz.
Yeni yatırımlarınızdan Bahseder misiniz?
Selahattin Gültekin: TOSB-Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde 6 bin metrekare kapalı alanı olan yeni bir yer aldık. Binanın kapalı alanını 20 bin metrekareye çıkaracağız. Buraya yapacağımız toplam yatırımımız 10 milyon doları bulacak. 2013 yılının Temmuz ayına kadar binayı bitirip Ağustos ayında da taşınmayı planlıyoruz. Şuana kadar yaptığımız bütün yatırımlar Kormas’ın ödenmiş sermayesidir. Makine yatırımlarımız ise sürekli devam ediyor. Bünyemize yeni bir hat dahil ettik, yüksek kaliteli son sistem bir hattır. Bu yatırımımızda yaklaşık 1.5 milyon dolardır. Bu hattın devreye girmesi ile üretim kapasitemiz 1.500.000 Ad/Yıl olacaktır. Her geçen sene büyüyoruz ve bu büyümemize devam edeceğiz. Isuzu otobüslerinde 7 tane projemiz var. Karsan’ın yeni projelerinde Kormas var.Bunlar Kormas’ın kurumsal bir firma olduğunun da göstergesidir.Kormas 139 çalışanı ile Türk Sanayinde emin adımlarla geleceğe doğru yürümektedir.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
Editör : Özlem Çelebi
19.02.2013