Kauçuk Karışımda Farklı Bir Yaklaşım, Yeni Bir Soluk: TEKNOMIX
Dr. Haluk Konyalı Tekno Kauçuk Sanayii A.Ş. Karışım Ürün Grubu Yönetmeni
Tekno Kauçuk bünyesinde Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan karışım tesisimizden 2010 yılından itibaren her geçen gün artan bir ivme ile yurt içi ve yurt dışı kauçuk pazarına karışım satışlarımızı gerçekleştirmekteyiz. Bundan sonra pazarlama faaliyetlerimizi Teknomix markası altında yürütme kararı aldık. 2014 yılı Teknomix markasının yeni bir marka, yeni bir soluk olarak sektörde yer edinmesi için önemli bir yıl olacaktır. 2013 yılı içerisinde hedeflediğimiz gibi satışlarımızı bir önceki yıla göre % 50 oranında arttırdık. Bu miktarın içerisinde özellikle yurt dışına satılan karışımlarında % 10 pay alması bizim için önemlidir. 2014 yılı planlarımızı realize ettiğimiz takdirde yıl sonunda 1.200 ton karışım satış rakamına ulaşmış olacağız.
Almanya ve İtalya başta olmak üzere birçok ülkeden yılda 250 milyon Doların üzerinde kauçuk karışım ithalatı yapılmaktadır. Strateji ağacı metodolojisi ile Teknomix markasının önümüzdeki 10 yıllık projelerini oluşturduğumuzda ilk sıralarda yer alan proje karışım ithalatının önünün kesilmesidir. 2013 verilerine göre Amacımız Türkiye’deki kauçuk imalatçılarının karışım tedariği anlamında yurt dışına olan bağımlılığını ortadan kaldırarak ülke ekonomisine katkıda bulunmaktır.
KARIŞIM KONUSUNDA KRİTİK ÜÇGEN: BİLGİ-TECRÜBE-GÜVEN
İthalatın nedenlerine gelindiğinde Türkiye’deki pek çok imalatçının yerel alternatifsizlikten dolayı teknik karışımlarını yurt dışından büyük bir memnuniyetsizlik içinde ithal ettiklerini biliyoruz. Bizim getirdiğimiz bir başka farklılık; tecrübemizi, teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak güvene dayalı bir platformda müşterilerimizi hizmet üçgeninin merkezine almaktır. Kendimizi iş ortaklarımızın sadece tedarikçisi değil bir iç üretim merkezi olarak görüyoruz.
Teknomix bu anlamda firmaların ihtiyaçlarını kaliteli ve uygun maliyetlerde çözebilecek potansiyele, bilgi ve tecrübeye sahiptir. Tam otomasyonlu, tüm süreçlerinde barkod uygulamalı ve insan hatalarının minimize edildiği kapalı karıştırıcılı hatlarında günlük 20 ton siyah ve 15 ton renkli karışım kapasitesi ile sektörün özellikle teknik karışım ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Önemli hedeflerimizden bir tanesi özellikle Türkiye’deki elastomer bazlı imalat yapan firmaların üzerinden reçete geliştirme, karışım hazırlama, laboratuvar kontrolleri gibi işleri alıp bu firmların tüm enerjilerini kendi iştigal konularına harcamalarına yardımcı olmak, günümüz koşullarında daha rekabetçi olmalarını sağlamaktır. Karışım tesisinin işletilmesi, reçetelerin geliştirilmesi, karışım ve hammadde laboratuvar kontrolleri, hammaddelerin temini firmalara hesapladıklarından veya tahmin ettiklerinden daha pahalıya mal olmaktadır. Bu düşünce ile Teknomix müşterilerinin beklentilerini karşılayacak reçeteleri verilen şartnameler veya uygulama alanlarına göre reçetleri geliştirip karışımları sattığı gibi, müşteri reçetelerini, imzalanacak gizlilik sözleşmelerine sadık kalarak karıştırma hizmetide vermektedir. Ürün yelpazesi sadece NR, SBR, NBR, EPDM gibi komodite kauçuklarla sınırlı olmayıp özel elastomer diye tabir edilen HNBR, CR, AEM, FKM gibi elastomer tiplerini de kapsamaktadır.
Karışım geliştirme faaliyetleri, maliyet, proses ve performans anlamında daha iyiye ulaşmak için Ar-Ge çalışmaları Teknomix için standart faaliyetlerdir. Kadrosunda polimer konusunda doktora ve yükses lisans dereceli mühendisler bulunduran Teknomix aynı zamanda yılların tecrübesinide yaptığı işlere yansıtmaktadır. Karışım geliştirme faaliyetlerini hurafelere dayanarak değil, polimer fiziği, polimer kimyası, rheoloji bilimlerini kullanarak yapmakta, karışımları sadece sertlik ve rheometre gibi artık neredeyse her firmada bulunan standart test cihazları ile değil RPA, Goodrich Flexometer, DeMattia, TR tester, DSC, TGA, FTIR, Dispergrader gibi Avrupa’da bile sayılı kauçuk firmalarında bulunan test cihazları ile test etmektedir. (Laboratuvar cihazlarının listesi için web sayfamıza bakabilirsiniz, www.tekno-mix.com) Çıkan sonuçların yorumlanarak reçetelerin modifikasyonları uzman mühendislerimiz tarafından yapılmaktadır. Satış sürecinde karışımlar müşterilere harman bazında hazırlanan test raporları ile gönderilmektedir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar ile müşterilerimizin reçete anlamındaki problemlerine çözümler üretilmiş onların kendi müşterilerinden reçete onaylarının alınmasında yardımcı olunmuş iş potansiyellerinin artması sağlanmıştır.
Teknomix reçete yelpazesinde standart reçetelerin yanı sıra içme suyu ile temas eden conta uygulamalarında gerekli olan KTW onaylı peroksitli EPDM karışım, antibakteriyel EPDM karışım, “self-lubricating” diye tabir edilen kaygan yüzeyli farklı kauçuk bazlarında karışım, kusmayan EPDM karışım gibi özel uygulamalara hitap eden pek çok karışım bulunmaktadır.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
17.04.2014