Kanca El Aletleri 50. Yaşında
El aletlerindeki cirosunun %70’i ihracattan sağlayan ve dünya genelinde 50 civarında ülkeye ihracat yapar durumda olduklarını belirten Kanca El Aletleri A.Ş. Satış Müdürü Sait Demirel, sorularımızı yanıtladı.
Kısaca Kanca’nın kuruluş ve sektörde bilinir hale gelme hikayesinden bahseder misiniz?
Sait Demirel: Tanımlamanız doğru ancak önemli bir eklemeyi yapmak gerekiyor. Kanca, el aletleri sektöründe sadece adından başarıyla bahsedilen bir firma olarak değil ayrıca bulunduğu sektörde ilklere de imza atan firma olarak anılmaktadır. 1966’da başladığımız el aletleri üretimi ile konusunda Türkiye’nin ilk üretici olması yanında, Türkiye’nin ilk el aletleri ihracatçısı ve yine ilk Ar-Ge merkezine sahip el aletleri üretici kimliklerini de taşımaktadır.
2016 senesi 50. kuruluş yılımızdır. Avrupa’da yüzlerce senelik üretim tecrübesi olan firmalarla rekabet ediyoruz. Avrupa’daki rakiplerimize göre genç bir firmayız ancak kurucumuz rahmetli Abdullah Kanca, firmayı, Türkiye’nin sanayi atılımının önemli kilometre taşlarından biri haline getirmiştir. 1966’da Trabzon, Sürmene de başlayan el aletleri imalatımız, daha sonra İstanbul, Topkapı da küçük bir atölye de devam etmiştir. Müşterilerinden gördüğü yoğun ilgi ve teveccüh üzerine 1970’li yıllarda 12.000 metrekare kapalı alana sahip Güneşli tesislerine taşınan Kanca, 2004 senesinde de Güneşlideki tesislerinden, Kocaeli İstanbul sınırında yer alan Taysad (Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği) Organize Sanayi Bölgesindeki, 55.000 metrekaresi açık, 25.000 metrekaresi kapalı olan yeni fabrikasına taşınmıştır. Yeni fabrikamıza taşındıktan sonra ağırladığımız müşterilerimizden, üretim parkı, altyapısı ve çevre düzenlemesi ile sektörde örnek firma niteliğinde olduğumuz bilgisini almaktayız ve Türkiye adına gurur duymaktayız.
1980’li senelerde Türkiye’de otomotiv sektörünün gelişimine paralel olarak dünyanın en prestijli araçlarının da yer aldığı geniş bir müşteri portföyüne dövme parça tedariki yapmaktayız. Kanca’nın ürettiği dövme emniyet parçaları dünyanın dört bir yanında sürücüleri hayata bağlamaktadır. Otomotiv sektörünün katı kalite standartları, yüksek beklentileri ve müşterilerin teknik şartnameleri bizi sektörümüzdeki rakiplerimizden bir adım öne geçirmektedir. Otomotivde edindiğimiz tecrübeleri, el aletlerindeki ürünlerimize de yansıtabilmekteyiz.
Yıllık üretim kapasitenizden bahseder misiniz?
Sait Demirel: Her sene üretim hatlarımıza yatırım yapıyoruz. Avrupalı rakiplerimizle baş edebilmenin yolu hızlı, hatasız, verimli üretimden geçmektedir. Fiyat rekabetçiliğimizi ancak bu şekilde sağlayabiliriz.
Dövme teknolojisinde ve el aletleri üretiminde transfer hatlarının kullanılması,robotla üretim gibi uygulamalarda da Türkiye’de sektörümüze öncülük etmekteyiz. En iyi olduğumuzu düşündüğümüz konulardan biri de bu alandır.
Ürünleriniz hakkında kısa bir bilgi verir misiniz? Müşterileriniz ürünlerinize nasıl ulaşıyorlar?
Sait Demirel: El aletleri grubunda, mengene, işkence, sac ve beton demir makasları, örs, boru ve bükme anahtarları ile çekiç ve keser gruplarından oluşan ana gruplar içinde, değişik ebatlarda 420 çeşit ürün üretiyoruz. Yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda tescilli 6 markamız bulunuyor. Ürünlerimiz yurtiçinde 81 ilde, tüm nalburlarda, hırdavatçılarda ve teknik yapı marketlerde, öncelikle tercih edilmektedir. Yurtdışında ise özellikle kara Avrupa’sında büyük toptancı ağlarının, dağıtım kooperatiflerinin ürün portföylerinde yer almaktayız. Avrupa da satılan her 3 kaliteli mengeneden 1’inin Kanca üretimi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Almanya’da yerleşik teknik okulların %90’nında 1998 senesinde beri Kanca mengeneleri kullanılmaktadır. O senelerde lisede okuyan ve Kanca mengenesi ile tanışan Alman gençleri günümüzde görev aldıkları firmalarda da Kanca mengenesini tercih etmektedir.
Yeni ürünlerimizin tanıtımı için sektörün lider fuarı olan ve iki senede bir Almanya, Köln’de düzenlenen Eisenwaren Messe fuarına düzenli olarak katılıyoruz. Diğer taraftan farklı ülkelerdeki bölgesel fuarlara da katılıyoruz.
Üretim alanımızın en iyi sergi alanı olduğu bilinci ile müşterilerimizin fabrikamızı ziyaretini çok önemsiyoruz.
Ürettiğiniz el aletlerinizi rakiplerinizden farklı kılan nedir? Müşterileriniz hangi özelliklerinden dolayı Kanca’yı tercih etmeli?
Sait Demirel: Kanca, sahip olduğu yeni ürün geliştirme kabiliyeti ve Ar-Ge faaliyetlerinin de desteği ile pazarda müşteriye kazanç olarak dönebilecek “faydayı” ürünlerine yansıtabilmektedir. Nihai kullanıcı öncelikle yeni üründe kendi işine yönelik bir fayda ve kazanç görmelidir. Örnek olarak Anvillo ürünümüz mengene ve örs fonksiyonlarını tek üründe sunabilmektedir. Diğer taraftan Drillo ise matkap mengeneye 360 derece dönüş imkanı vermekte, nihai kullanıcıya önemli fayda sağlamaktadır.
2010 senesinde kurulan ve 860 metrekare alanda 60 personeli bulunan Ar-Ge merkezimiz müşterilerimizin de takdirini kazanmaktadır.
Almanya’da 2005 senesinde faaliyete geçen satış-dağıtım firmamız ve depomuz sayesinde Avrupa’daki müşterilerimize çok hızlı servis ve hizmet verebiliyoruz. Kanca’nın hızlı ve esnek yapısı rakiplerine göre farklılığını ortaya koymaktadır.
Sürdürülebilir ticaret için hem mali yapınızı sağlıklı tutmanız hem de müşteri portföyünüzü geniş ve düşük riskli hale getirmeniz gerekir. Diğer bir deyişle az sayıda müşteriye, ülkeye veya sektöre bağımlı olmamak gerekiyor. Kanca bu anlamda hem otomotiv tarafında hem de el aletleri tarafında riskleri büyük ölçüde düşürmüş, homojen bir müşteri dağılımı sağlamıştır.
Kanca, Dünya Genelinde 50 Ülkeye İhracat Yapıyor
Bu ürünlerinizin sahip olduğu sertifikalar nelerdir?
Sait Demirel: Otomotiv ve el aletleri yanında demiryolları, denizyolları, ağır iş makinaları, savunma sanayi vs sektörlere de dövme parça üretimi yapmamız nedeniyle geniş bir sertifika portföyüne sahibiz.
El aletleri için kullandığımız ISO 9001 ve TUV sertifikaları yanında ISO 16949 otomotiv, ISO 14001 çevre, HPQ demiryolları ve denizcilik sektörüne yönelik de 7 farklı sertifikaya sahibiz.
Kanca’nın ürünlerinin %50’sini ihraç ettiğini biliyoruz. Bu noktada ihracat ağınızdan bahseder misiniz?
Sait Demirel: 2014 senesinde, belki birçok kişinin ismini dahi duymadığı, haritada yerini göstermekte zorlanacağı, Latin Amerika ülkesi, Surinamı, Kanca el aletleri ile buluşturduk. 2015 senesinde Latin Amerika ülkelerini mercek altına aldık ve bu amaçla Brezilya ve şili’yi ziyaret ettik. Önümüzdeki senelerde bu bölgelerde daha aktif olacağız.
Türkiye’nin ilk el aletleri ihracatçı firması olan Kanca, 80’li senelerin başlarından itibaren ihracat faaliyetlerini artırarak devam ettirmiş, günümüzde ise dünya genelinde 50 civarında ülkeye ihracat yapar duruma gelmiştir.
El aletlerindeki ciromuzun %70’i ihracattan gelmektedir. Önemli ihracat pazarlarımız arasında; Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Benelüx ülkeleri, Danimarka, Avusturya, Yunanistan, Kanada, İsveç, Lübnan, Mısır gibi ülkeler bulunmaktadır.
ABD de yüzyıllardır alışılmış büyük ve döküm mengene geleneğini yıkarak, dövme mengeneyi nihai kullanıcılarla tanıştırdık. Diğer taraftan Rusya da hızlı büyüyen pazarlarımız arasında yer almaktadır. Önümüzdeki senelerde, Afrika ülkelerinde de aktivitelerimizi artırmayı hedefliyoruz.
Türkiye’deki inşaat sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu noktada Kanca’yı sektörün neresinde görüyorsunuz?
Sait Demirel: İnşaat sektörünün ve büyük altyapı yatırımlarının devam etmesi tabii ki el aletleri sektörünü olumlu etkiliyor. Sanayi deki büyümeden ziyade yeni binalar ve kentsel dönüşüm tarafındaki çalışmalar sektöre hız katıyor.
Kanca el aletleri ürünlerinin sadece bir kısmı inşaat sektörünü ilgilendirmektedir. Mengene, işkence, örs gibi ürünleriniz küçük, orta ve büyük ölçekli ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren üretim şirketlerinde beğeni ile kullanılmaktadır. Kanca firması üretim teknolojisi, kalite seviyesi ve sağladığı müşteri memnuniyeti açısından sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da lider dövme el aletleri firmaları arasında yer almaktadır.
2011 senesinde 18 orta ve doğu Avrupa ülkesindeki aday firmalar arasında yapılan seçimde, Kanca “Avrupa’nın Gizli şampiyonları” arasına alınmıştır. Bu şeçimde, Kancanın dövme mengene de Avrupa’da pazar lideri olması yanında, yüksek müşteri memnuniyeti, uygun kalite/fiyat rasyosu, müşterilerinin istekleri doğrultusunda yeni ürünleri piyasaya sürebilme hızı, tasarım kabiliyeti ve Ar-Ge çalışmalarına verdiği önem etkili olmuştur.
Sektördeki rekabet ortamına dair değerlendirmeleriniz nelerdir? Bu rekabet ortamında gördüğünüz sorun ve çözüm önerileriniz neler?
Sait Demirel: El aletleri sektöründe faaliyet gösteren merdiven altı firmalar ve uzak doğunun kalitesiz ancak ucuz ürünleri sektördeki fiyat dengelerini bozmakta ve haksız rekabet ortamı doğurmaktadır. Uzakdoğu’dan gelen ucuz ancak kalitesiz el aletleri ithalatının önünün bu sene başında getirilen ek gümrük vergileri ile önemli ölçüde kesileceğini umuyoruz. Bu önlemin yerli üretimin canlanması açısından önemli katkısı olacağını düşünüyoruz. Burada dengenin iyi kurulması, kantarın topuzun kaçırılmaması gerekir görüşündeyim. Aksi takdirde Avrupa Topluluğundaki el aletleri üreticileri için Türkiye cazip bir pazar haline gelecektir.
Kanca’nın hedefleri arasında geleceğe yönelik fikirleri nelerdir?
Sait Demirel: Kanca sektöründe en fazla eğitim alan, insan kaynağına en çok yatırım yapan firmalardan birisidir. 2 sene önce başlattığımız “Yalın Üretim” anlayışının tüm fabrika içinde benimsenmesi ve içselleştirilmesinin, son senelerde yakaladığımız hızlı büyüme çizgisinin devam ettirilebilmesinde çok önemli bir yeri olduğuna inanıyoruz.
İnsan kaynağı yanında üretim hatlarımıza da sürekli olarak yatırım yapıyoruz, üretim kapasitemizi artırıyoruz. Daha öncede belirttiğim üzere 100 senelik tecrübesi olan Avrupalı rakiplerimizle ancak daha verimli, daha rekabetçi üretimle baş edebiliriz. Bu nedenle otomasyon, robotla üretim yatırımlarını hızlı şekilde tamamlamaya çalışıyoruz.
Hedefimiz, Kanca’nın, hem otomotive hem de el aletleri sektörüne hizmet eden dünyanın lider dövme firmaları içinde yer almasıdır.
Son olarak sizin eklemek istedikleriniz var mı?
Sait Demirel: Üyesi olduğumuz TAYSAD’ın sosyal sorumluluk projesi olan “Atma değerlendir meslek liselerini güçlendir” projesine önemli destek veriyoruz. Diğer taraftan Türkiye’nin dört bir yanındaki teknik liselere el aletleri hediyelerimiz ve 2 senedir, 500 üzerinde teknik liseye dağıttığımız “Dövme Teknolojileri” CD si ile eğitime destek vermekteyiz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
17.03.2016