Kalmaksan, Yılda 3000 Ton Sac İşliyor
Kalmaksan, beyaz eşya, otomotiv, elektrik elektronik ana sanayilerine kalıp ve fason parça üretiyor.
2009 yılından beri Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyetlerini sürdüren Kalmaksan 100 çalışanı ile 8400 metrekare kapalı alanda üretim gerçekleştiriyor. Kalmaksan Kalıp Makine Sanayi Genel Müdürü Mehmet Kızılkan, firmaları hakkında şu bilgileri verdi.
Kalmaksan hakkında bilgi verir misiniz?
Mehmet Kızılkan: Firmamız Kalmaksan Kalıp Mak. Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. olarak 1988 yılında 3 ortak olarak İzmir 1. Sanayi Sitesinde 40 metrekarelik atölyede kurulmuş, metal kalıp yapmaya başlamıştır. İlerleyen yıllarda 2 ortak olarak faaliyetini sürdürmüş, 1997 yılında diğer ortağıyla yollarını ayırmış, aile şirketine dönüşmüştür.
Şu anda Manisa Organize Sanayi Bölgesinde 8400 metrekaresi kapalı, 3600 metrekaresi açık, toplamda 12000 metrekare alanda 100 çalışanı ile 2009 yılından itibaren organize bölgede faaliyetini sürdürmektedir.
Yüksek Teknolojiyi Benimseyen Anlayışımız İle Makine Parkımızı Bu Yöndeki Yatırımlarımızla Oluşturduk
Üretim kapasiteniz, ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Mehmet Kızılkan: Firmamız beyaz eşya, otomotiv, elektrik elektronik ana sanayilerine kalıp ve fason parça üretmektedir. Kalıp olarak; transfer, prograsiv, tandem, kesme, sıvama sac kalıpları üretmekte, yılların vermiş olduğu tecrübe, yetişmiş insan kaynağı, ileri teknoloji ve geniş tezgah parkı ile üretimini gerçekleştirmektedir.
Yılda yaklaşık 200 adet kalıp üretmektedir. (1~ 3 metre arası ve 10 ton kapasitesinde) Ayrıca pres bölümümüzde 10 ton ile 500 ton arası hidrolik ve eksantrik preslerde müşterilerimize parça üretmekte yılda 3.000 ton civarı sac işlenmektedir. Üretimimizin
%15’ini değişik ülkelere ihraç etmekteyiz. İhracat ürünlerimiz, kalıp ve özel
aparatlardır. İhracatımızı %30’a çıkarmak için çalışmalar yapmaktayız.
2012 yılı firmanız açısından nasıl geçti? 2013 yılının ilk 6 ayında bu rakamlarda artış yaşandı mı?
Mehmet Kızılkan: 2012 yılı firmamız bir önceki yıla göre % 30 büyümüş, hedeflediğimiz rakama yaklaşmıştır. Ayrıca 1.500.000 Usd’lik yatırım yapmıştır. 2013 yılında %30 büyüme öngörüyoruz. Buna göre yatırımlarımızı yapıyoruz. Şu ana kadar hedeflerimizde bir sapma yoktur. Firmamız bundan sonraki yatırımlarında insan kaynakları ve Ar-Ge konusunda yoğunlaşacaktır.
Manisa bölgesinde olmanızın avantaj-dezavantajları nelerdir?
Mehmet Kızılkan: Manisa Organize Sanayi Bölgesine 2009 yılında geldik. Bölgede bulunmamızın avantajlarından bazıları, çevre ve ulaşımı rahat olması, organize sanayinin yönetiminin gayet iyi olmasıdır. Teşvikte 3. bölge olmasının avantajlarını kullanıyoruz. Elektriği daha ucuza kullanabiliyoruz, alt yapısı çok iyi olan bir organize sanayi bölgesidir. Burada olmaktan memnunuz.
Problem olarak gördüğümüz konu çoğu yerde yaşanan işçi sıkıntısı yani nitelikli eleman sıkıntısıdır. Nitelikli eleman bulmada sıkıntılar yaşıyoruz. Manisa’da iş sahasının geniş olması, işçi bulmada çok sıkıntı yaşamamızda etken oluyor. Çoğunluk çalışanımızı İzmir’den getiriyoruz.
Türkiye’nin 2023 hedefleri hakkında neler düşünüyorsunuz? Bu hedefi yakalamak için neler sizce neler yapılmalı?
Mehmet Kızılkan: 2023 hedefleri olarak bizim değerlendirmemiz, bu hedefi yakalamak zor değil. Yeter ki birlik beraberliğimizi bozmayalım. Bu yöndeki hareketlere de alet olmayalım. Biz sanayici olarak daha kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler yapıp ihracatımızı artırırak bu hedeflere ulaşmada katkımızın olmasını istiyoruz.
Ülke ekonomisini daha yukarılara taşımak, istihdamı artırmak ve bunun yanında çalışanlarımıza da insanca yaşayabileceği, mutlu olacağı imkanları sunmak arzusundayız, hedefimiz budur. Bu hedefler doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
23.07.2013