Kalite Yönetim Sistemleri - 6 Sigma
trexDCAS Proje Satış Uzmanı Ally Chambali: Kalite Yönetim Sistemleri - 6 Sigma
Kalite Yönetim Sistemleri - 6 Sigma
İnsanlar, kalitenin gerçek anlamı hakkında farklı görüşlere sahiptir. 'Kalite' kelimesinin anlamı çeşitli şekillerde tanımlanmıştır. Mükemmellik, hızlı teslimat, kullanılabilir bir ürün sağlama, israfı ortadan kaldırma, kullanıma uygunluk, tutarlılık, müşteri memnuniyeti gibi ifadeler, birçok kişinin kaliteyi tanımlamak için kullandığı ifadelerdir.
Kalite, toplam müşteri hizmeti ve tatmini ile sonuçlanacak olan "kabul edilebilir mal ve hizmetlerin teslimi" ve "politika ve prosedürlere uyulması" ile ilgilidir.
Mükemmelliğe geçiş, iniş ve çıkışları olan, sadece 1 günde gerçekleşmemiş uzun bir yarıştır. Kalite yönetiminin evrimi, Muayene, SPC (İstatistiksel Proses Kontrol), DOE (Deneylerin Tasarımı), Taguchi, QMS (Kalite Yönetim Sistemleri) ve 6σ (Six Sigma) gibi farklı aşamalardan/tekniklerden geçmiştir.
6 – Sigma:
Hepimiz biliyoruz ki personeller, makineler ve malzemeler, problemsiz bir şekilde bir araya getirilmiş olsa dahi, bunları bütün olarak yöneten kalite yönetim sistemi olmazsa, süreç düzgün işlemeyecektir. Bu bağlamda, firmalar uygun Kalite Yönetim Sistemi’ne sahip olma ihtiyacı hissetmektedirler. Kalite Yönetim Sistemleri’ne, TQM (Toplam Kalite Yönetimi), ISO 9000, QS 9000 ve ISO 14000 örnek olarak verilebilir. Bu sistemler, organizasyon içinde kalite yönetim sisteminin düzgün çalışması ve müşterileri memnun etme odaklı, iyi ürünlerin teslimi için yönetim kılavuzları olarak kabul edilmekteydi, ancak bu sistemler şirketin alt çizgisine ve şirketin karına sağlam bir şekilde dokunmadığından, kaliteyi doğrudan kontrol etmemekteydiler. Bunun nedeni, bu sistemlerin kullanılabilir bir araç olarak değil, düşünsel olarak sunulmasıdır. Dolayısıyla kar üzerindeki doğrudan etkileri yeterince güçlü olmamaktadır.
Bu noktada Motorola, bir öncü olarak 6 Sigma metodolojisi/fikri ile ortaya çıkarak, diğer şirketlerle rekabet edebilmek için, ürününün kalitesini iyileştirmeye ve daha fazla yatırım yapmaya karar vermiştir. Bu metodoloji ile Motorola, büyük miktarda tasarruf göstermiştir. Bu bağlamda 6 Sigma, kalitenin en popüler aracı haline gelmiştir.
6σ Nedir?
Six sigma, üretim ve hizmet süreçlerindeki kusur ve hataların nedenlerini bulmaya ve ortadan kaldırmaya yönelik çalışan bir iş geliştirme yaklaşımıdır. Six sigma, müşteriler için kritik olan çıktılara ve kuruluş için net bir finansal getiriye odaklanmaktadır. 6 Sigma Projesi’ne, ancak sonuca dokunma veya kuruluşun karını artırma taahhüdü olduğunda başlanmaktadır. Bu metodoloji, 3.4 ppm'den fazla kusurlu ürün üretmemeyi amaçlamaktadır.
Six Sigma Çerçevesi (D-M-A-I-C);
Müşteri tarafından artan uygun ürün talebi, maliyet tasarrufu ve hedeflerin zamanında tamamlanması ile rekabet eden mevcut organizasyonların hiç birinin, kaliteyi yönetmeden ayakta kalamayacağı bir dönem başlamıştır. Şirketlerin bu yarışın içinde yer alabilmeleri için, deneyime ve iyi organize olmuş bir ekibe sahip iş ortaklarını tercih etmeleri önem arz etmektedir. trexDCAS, 24 yıllık Dijital Dönüşüm tecrübesi ile üretiminizi geliştirmek, zamandan tasarruf etmek ve maliyeti minimuma indirmek için doğru tercih olacaktır.
trexDCAS MES Akıllı Üretim Teknolojisi, hammaddelerden, işlenmiş ürünlere kadar, üretimi izlemek ve kontrol etmek için kullanılmaktadır. trexDCAS MES, üretim alanından (Planlı ve Plansız Duruşlar, Hurdalar/Fireler, Makinelerin durumu, Hatların ve Fabrikanın durumu, Ürünlerin Kalitesi ve Miktarı, KPI'lar vb.) veri toplar ve yetkili personele / departmanlara gerçek zamanlı olarak raporlar.
Ayrıca, Mert Yazılım & Elektronik, trex ACADEMY aracılığıyla size ve ekibinize OEE, KAIZEN, 5S, SMED, Proje yönetimi ve daha pek çok konuda eğitim alma fırsatı vermektedir. trex Uygulama ve Simülasyon Merkezi sayesinde, çok büyük bir yatırım yapmadan şirketinize nasıl değer katabileceğinizi uygulamalı olarak görebilirsiniz.
Ally Chambali
Proje Satış Uzmanı
AllyChambali@trex.com.tr