Kağıt Ürünleri Meclisi, Haksız Rekabeti ve Kağıt Standardı Çalışmalarını Görüştü
TOBB Türkiye Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayi Meclisi, Meclis Başkanı Erdal Sükan başkanlığında haksız rekabet, kağıt standartları çalışmalarını istişare etmek üzere İstanbul’da toplandı.
-İthal ürünler tarafından yaşanan haksız rekabet kamu temsilcilerine aktarıldı.
Meclis üyeleri, sektörde yaşanan en büyük sıkıntının haksız rekabet olduğuna işaret ederek konuyu tartışmaya açtılar. Toplantıda, fiyatı yerli kağıt ürünlerinden daha ucuz olan, daha düşük kalitedeki ithal kağıt ve kağıt ürünlerinin TSE Standartlarına uymamasına rağmen ülke pazarı içinde satışının, hatta kamu ihalelerinde de talep edilmesinin yerli üreticiyi sıkıntıya soktuğu belirtildi. Konu ile ilgili Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına meclis görüşü oluşturulup iletilmesi ve gerekli ziyaretlerin yapılması kararı alındı.
-Hacettepe Technopolis Teknoloji Transfer Merkezi’nin (TTM) tanıtımı yapıldı
Hacettepe Üniversitesi’nden toplantıya katılan yetkililer, üniversite sanayi çalışmalarının bir arayüzü olarak 2008 yılında kurulan ve şirketleşen TTM hakkında bilgi verdi. Merkezin, sanayide iş verimliliğinin sağlanması, maliyetlerin en aza indirilmesi, işin daha kaliteli yapılması için yeni teknoloji üretmeyi amaçladığı ifade edilirken, firmalara uygulanacak yeni teknoloji için gereken mali desteğin(fon, teşvik vb) sağlanması için tecrübeli akademik kadroyla yapılan çalışmalar aktarıldı.
-Reach Kimyasalları Projesi Bilgilendirme Semineri
Meclis danışmanı Sedef Zaimoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşen REACH Tüzüğü’nün uygulanması için teknik destek projesi hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Zaimoğlu, REACH Tüzüğü’nün uygulanması için, teknik destek projesinin kimyasallara ilişkin AB mevzuatının, Türkiye’de uygulamaya girmesiyle insan sağlığı ve çevre korumasının iyileştirilmesinin amaçlandığı aktardı.
Sedef Zaimoğlu, proje ile ülke çapında sanayicilerin ve karar mercilerinin farkındalığının arttırılması ve proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların yine sanayiciler ve yetkili otoriteler ile paylaşılmasının sağlanacağını belirtti. Zaimoğlu, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından insan sağlığı ve çevreyi kimyasalların olumsuz etkilerinden en üst düzeyde korumayı amaçlamayan bir yönetmelik (Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Taslak Yönetmelik) üzerinde çalışmalara başlandığının bilgisini verdi.