K 2013’te Türkiye plastik sektörü ihracat kapılarını açtı
Türkiye plastik sektörü, alanında dünyanın en önemli etkinliği olan Düsseldorf K 2013 Fuarı’nda göz doldurdu. Türkiye plastik ve plastik işleme makineleri sektörünün en etkin sivil toplum örgütü PAGDER ve İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) işbirliği ile Milli Katılım organizasyonu düzenlenen “K 2013 Fuarı” katılımcılarının genel görüşü, işbirliğine dönüşebilir çok say
Plastik sektörünün en önemli etkinliği olan Almanya’nın Düsseldorf şehrinde düzenlenen K 2013 Fuarı, Türkiye plastik ve plastik işleme makineleri sektörü firmaları açısından başarılı geçti. PAGDER ve İKMİB’in organizasyonuyla katılan firmalara yönelik yapılan ankette genel görüş fuarın istenen ana amaç olan işbirlikleri ve ihracat kapılarının açılması yönünden umut verici görüşmelerin yapıldığı sonucunu verdi.
K 2013’te verimlilik ve tasarruf ön plana çıktı
16-23 Ekim günleri arasında gerçekleştirilen K 2013 ’teki tanıtım, sunumlarda ve ön plana çıkarılan ürünlerde; ağırlıklı olarak verimlilik ve tasarruf unsuru ön plana çıktı. Gerek plastik ürünlerde, gerekse makine sektöründe çevre duyarlılığı yüksek, verimli ve tasarruf imkanı sağlayacak çözümler firmalar tarafından sıklıkla vurgulandı. Ürünlerin bir diğer ön plana çıkarılan özelliği ise çevre duyarlılığı oldu.
Türkiye plastik sektörüne, Dubai’den Brezilya’ya, Almanya’dan Çin’e kadar dünyanın her köşesine uzanan alternatif pazar arayışları yönünde yoğun çaba içinde olan PAGDER, 2013’te İKMİB ile birlikte yaptığı bir diğer fuar milli katılımını K 2013 için gerçekleştirdi. Fuar sonunda değerlendirme anketine yanıt veren katılımcıların tamamı organizasyonu başarılı bulduğunu belirtirken, iş dünyasının Avrupa ile ilişkilerinde haksız rekabet boyutuna gelen “vize” sıkıntısı Alman yetkililerin tutumu nedeniyle bir kez daha kendini gösterdi.
PLASFED ve PAGDER Alman yetkililerin tutumlarına yönelik kurumsal olarak tepkilerini dile getirirken, PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci, uluslararası alanda ticari ilişkileri ve işbirliklerini geliştirmek hedefiyle katılım gösterdikleri K 2013 Fuarı’na katılacak bazı firmalara gerek vize alımı, gerekse girişte pasaport işlemleri sırasında Alman mercilerinin çeşitli zorluk ve sıkıntılar yaşattıklarını kaydederek, “Ne yazık ki bazı firmalarımız; firma sahiplerimiz, yöneticilerimiz Alman mercilerinin bu yanlış ve gereksiz işlem zorlukları nedeniyle fuara katılamadı. Avrupa’da kendimize en yakın gördüğümüz Almanya’nın bu tutumu ülkemiz nezdinde saygınlığını ve imajını zedelemiştir” dedi ve benzeri sorunların tekrar etmemesi amacıyla resmi olarak girişimde bulunduklarını açıkladı.
K 2013’e bu yılda rekor düzeyde katılım!
Üç yılda bir düzenlenen fuarda; plastik ürün imalatı, lastik üretimi/kauçuk işleme sektörü, kimya sanayi, ambalaj/ dağıtım, inşaat/inşaat ve tasarım, otomotiv endüstrisi/havacılık ve uzay mühendisliği, elektronik/elektroteknik, makine ve tesis üretimi, tarım sektörü, tıp teknolojisi/ hassas mekanik/optik, enformasyon ve iletişim teknikleri, enerji teknolojileri/fotovoltaik ile spor/hobi gibi önemli sektörler dikkat çekti. K 2013’te geçmiş yıllara kıyasla katılımdaki artış da sürdü.
Türkiye, 98 firmanın standlı katılımıyla en çok firma ile temsil edilen ülkeler sıralamasında 10. sırada yer aldı. PAGDER tarafından yapılan değerlendirmede, fuar organizatörü tarafından yer kısıtlaması yapılmadığı takdirde gelecek fuarda ilk 5 ülke arasına girebileceği kaydedildi. Başkan Hüseyin Semerci, ”Ülkemizin gelişen imajı ve gelişen sektörümüzle birlikte Orta Avrupa’nın ilgi odağı olmamız ve nitelikli ziyaretçilere olumlu iş bağlantıları ile Türkiye’ye dönüş yaptık. 19 – 26 Ekim 2016 tarihleri arasında düzenlenecek olan bir sonraki K fuarı Türkiye katılımının yanı sıra önümüzdeki dönemlerde yapılacak tüm ticari işbirlikleri ve ilişkilerde Almanya’nın gereken ilgiyi göstereceğine, kolaylıklar sağlayacağına, aynı olumsuz tutumun sürdürülmeyeceğine inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
“K 2013”, katılımcıları memnun ayrıldı
Dünya plastik endüstrisinin buluşma noktalarından biri olan K 2013’te organizatör tarafından, 218 bin ziyaretçi ve 3 bin 200 katılımcı firmaya ulaşıldığı belirtildi.
Türkiye’nin 700 m2’lik bir alanda, 27 milli, 71’i bireysel katılımcı olarak toplamda 98 firma ile boy gösterdiği fuarda, katılımcı firmalar, Alman firmalar ve profesyonel ziyaretçilerle görüşmeler gerçekleştirildi.
Aksoy Plastik’ten Ergin Atay, Vatan Plastik’ten Menije Tokel , Tayf Plastik-Boya’dan Efgan Görevin, Almak Ateş Makine’den Mustafa Ateş, Orion Rezistans’tan Bilal Kaya, Ser Rezistans’tan Hasan Duman, Kıranda Plastik Kalıp’tan Hüseyin Kıranda, Devotrans’dan Hakan Ulutaş, Karataş Makine’den Kasım Karataş, Dermak Makina’dan Murat Dereli, Üstün İş Makina’dan Ahmet Bektaş, Ekin Makine’den Abdullah Karabulut, Kuatro Makine’den Yusuf Yavuz, Başar Ağır Makine’den Cemal Başar, Safi Rezistans’tan Bülent Yılmaz, Eryıldız Makina’dan Melika Erbaş, Ünveren Hava Sistemleri’nden Can Korbek, Opkon Optik Eloktronik’ten Kenan Özeren, Hayat Kalıp’tan Habib Asyalı, Adaçal Mineral’den Veli DündarÖmer Talaş, İnter Kauçuk ve Eva’dan Alper Arslan, Credoy Polimer’den Aygül Aras, Şenmak Makina’dan Baburjan Razakov ve Hüseyin Semerci, fuara yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Fuara yönelik Türkiye organizasyonu başarılı bulunurken, talepler ise milli katılımın daha görünür olması, fuar uygulamasında elektrik ve lojistik-navlun hizmetleri konusunda ek avantaj sağlanması, Türkiye logosunun daha güçlü olması, daha fazla alan satın alınması olarak sıralandı. Katılımcılar genel olarak ileride iş imkanına dönüşecek görüşmeler gerçekleştirdikleri ve katılımcıların profesyonellik düzeyini olumlu bulduklarını belirttiler. Bunun yanında, hangi fuarlara milli katılım organizasyonu yapılması yönünde talep toplamaya yönelik sorularda, genel olarak Türkiye’nin hedef pazarı olan ülkeler ile çakışma dikkat çekti. Fuarın deneyimli katılımcıları, Kurban bayramına denk gelmesi nedeniyle İslam ülkelerinden katılımın geçmiş yıllara kıyasla daha az sayıda gerçekleştiğini gözlemlediler.
Kurumsal görüşmeler gerçekleştirildi
Fuarda, Avrupa İşletmeler Ağı ve PAGDER işbirliği ile Türk - Alman firmalar arasında, özellikle makine, hammadde, ürün ve teknoloji alım/satımı ile ilgili işbirlikleri odaklı ikili iş görüşmeleri de yapıldı. Fuarın etkinlik merkezi olarak düzenlenen 19 ayrı salonunda da ilgi çekici gösteri, toplantı ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi. “K 2013”te, fuar alanı dışında da etkinlikler düzenlendi. Bu kapsamda Türk katılımcılar, dünyanın en büyük plastik ekstrüzyon makinası imalatçılarından Reifenhäuser firmasını ziyaret etti.
K 2013’ten notlar
Sektörün en önemli buluşma platformlarından biri olan K 2013’te, Türkiye plastik sektörü başarılı bir iş dönemi geçirdi. Üç yıl sonra 2016’da yapılacak K 2013’ya ilişkin hazırlıklara yönelik ön bilgi olabilecek bazı notlar şöyle:
• K 2010’da, 222.486 ziyaretçi ve 3,094 katılımcı firma yer alırken bu yıl 120’yi aşkın ülkeden 218.000 ziyaretçi ve 3.200 katılımcı firma yer aldı. Ziyaretçilerin yüzde 58’i, yani 126.000 ziyaretçi, yurt dışından katılım sağladı.
• Messe Düsseldorf’un Başkanı ve CEO’su Werner Matthias Dornscheidt, kauçuk ve plastik endüstrisinin olgunlaşan yeni teknolojilerin görücüye çıktığı ve bu yenilikler için siparişlerin verildiği K 2013’de günümüzün yenilikleri ve geleceğe yönelik trendler konusunda katılımcıların yüksek düzeyde bilgi sahibi olduğuna vurgu yaptı.
• Angola, Burkina Faso, Falkland Adaları, Yemen, Malawi, Nepal, Yeni Kaledonya, Umman, Peru ve Türkmenistan gibi denizaşırı ülkelerden katılım olan fuarda Güney, Doğu ve Orta Asya’nın yanı sıra Yakın ve Orta Doğu’dan gelen 30,000 uzman ile yabancı ziyaretçilerin en büyük bölümünü oluşturdu. En yüksek ziyaretçi sayısı Hindistan’dan gelirken, Çin, Endonezya, İran, Japonya ve Tayvan’dan gelen ziyaretçi sayısı kayda değer bir artış gösterdi. Diğer bir önemli artış ise Kuzey Amerika’dan gelen ziyaretçilerin oranında görüldü:
ABD ve Kanada’dan 8,100 ziyaretçinin geldiği kaydedildi. Bu sayı, K 2010’dan 1.300 daha yüksek. Latin Amerika ülkelerinden ise, önceki organizasyona benzer bir biçimde 11.000 uzman fuarı ziyaret etti. Bu ülkeler arasında en büyük katılımı ise Brezilya, Meksika, Arjantin ve Kolombiya sağladı. Komşu Avrupa ülkelerinden gelen ziyaretçiler arasında en büyük pay 8.000 ziyaretçiyle Hollanda’ya ait. Bunu Fransa, Belçika, Britanya ve İtalya izledi. Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’ın gösterdiği ilgide ise önemli artış gözlendi.
• Ziyaretçiler arasında tüm ülkeler genelinde oldukça yüksek bir yönetici oranı göze çarptı; ziyaretçilerin yaklaşık üçte ikisini üst ve orta düzey yöneticiler oluşturdu. Araştırma, geliştirme ve tasarım görevi üstlenen ziyaretçilerin oranı da oldukça fazla oldu.
• 1.900 firma ile K 2013’te en fazla ürünün sergilendiği makine ve tesis inşa sektörü de ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Hammadde ve yan malzeme üreticilerinin yaptığı sunumlar, ziyaretçilerin yüzde 42’sinin asıl ilgilendiği konuları oluştururken, ziyaretçilerin yüzde 22’si, yarı işlenmiş mamuller ile kauçuk ve plastikten üretilmiş teknik bileşenlerle (bir veya birden fazlası) ilgilendi.
“Kunststoff bewegt“- Dünya Plastikle dönüyor!
K 2013’de düzenlenen “Kunststoff bewegt – Dünya Plastikle dönüyor”etkinliği plastiklerin “devinim halindeki yaşama” yaptığı katkının altını çizdi; nüfus artışı, enerji ihtiyaçları ve iklim değişimi gibi unsurlar üzerinde yoğunlaşan geleceğe yönelik konular da tartışıldı. 16 Ekim’de açılan stand, Almanya eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer’ın sürdürülebilirlik konusundaki tartışmasına da ev sahipliği yaptı.
K 2013 Katılımcılar Danışma Kurulu Başkanı Ulrich Reifenhäuser da, fuar ile ilgili olarak “Fuar sonrası sürecek güçlü bir ticaret ve sektörde sürekli büyüme olacağına inancımız tam” dedi.
PlasticsEurope toplantısı
AB ülkelerinde plastik hammadde üreticilerinin üst örgütü konumundaki PlasticsEurope toplantısı ise 18 Ekim günü yapıldı. PAGDER’in de üye olduğu ve Birlik bünyesindeki Akdeniz Bölge Danışma Kurulu’nda Yavuz Eroğlu Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor. Toplantıya Yavuz Eroğlu ve Genel Sekreter Barbaros Demirci ile iştirak edildi.
Toplantıda, Akdeniz Bölge Danışma Kurulu Başkanı Daniele Ferrari, Dünya ölçeğinde plastik üretiminin artmasına karşılık AB ülkelerinde finansal krizin de etkisiyle düşüş gözlendiğine işaret etti. PlasticsEurope İcra Müdürü Wilfried Haensel ise küresel krize Avrupa plastik endüstrisinin uyum gösterdiğini belirterek, küresel krize bağlı risklerin atlatıldığını, rekabetçi ve yenilikçi üretimin sürdüğünü kaydetti. Haensel, plastik sektörünün Avrupa’nın GSYİH’sına katkısının yüzde 2,6 seviyesinde olduğunu, Avrupa’lı üreticilerin diğer bölgelerdeki düşük enerji ve hammadde fiyatları nedeniyle rekabet baskısı altında kaldığını vurguladı.
PlasticsEurope Başkanı ve Bayer MaetrialScience CEO’su Patric Thomas ise “2013 yılı Avrupa plastik sektöründe istikrarlı bir yıl olarak değerlendirilebilir ve 2014 yılında sektörde ufak bir iyileşme beklenebilir. Buna rağmen kriz öncesi seviyesinden hala çok uzakta olacağız.” Görüşünü belirtti.
Toprağa terk edilen plastik miktarını sıfırlama hedefi risk altında
Toplantıda plastik atıklarla ilgili durum da tartışıldı. PlasticsEurope İcra Müdürü Wilfried Haensel Avrupa’da plastik atıkların üçte birinin toprağa terk edildiğini belirterek, mevcut gelişmeler ışığında 2020 yılında toprağa terk edilen atık miktarını sıfırlama hedefinin risk altında olduğunu, bugünkü gelişmelere bağlı olarak hedefin 2037’de gerçekleşebilir görüldüğünü belirtti. Haensel, “Mevcut hızda bu hedef risk altındadır; ulaşılması mümkün değildir. Bu sebeple plastik endüstrisi, bu iddialı hedefe ulaşılabilmesi için, geri dönüştürülebilir ve yüksek ısıveren arıkların toprağa doldurulmasını önlemek amacıyla tedbirler alması için karar alıcılara sesleniyor.
Toprağa doldurulacak plastik kalmaması (zero plastic to landfill) hedefine 2037’de ulaşılabilir ancak sektör bu süreci hızlandırmak için hevesli olmalıdır. 96 milyar doların çöpe atılmasını karşılayabilir miyiz? Toplumun bunu karşılayabileceğini ya da karşılaması gerektiğini düşünmüyorum” dedi.
Ülke plastik derneklerinin Dünya çapındaki üst örgütü olan CIPAD toplantısı ise 20 Ekim günü yapıldı. PAGDER’i Genel Sekreter Barbaros Demirci ve Proje Uzmanı Günay Erdoğan’ın temsil ettiği toplantıda, Barbaros Demirci bir sunum yaparak, Türkiye’nin yıl sonunda Avrupa’da ikinci büyük üretici konumuna geleceğini açıkladı. Gelecek toplantıda, sosyal medya ve plastiğin kötü imajının ele alınması kararlaştırıldı.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
13.01.2014