İstanbul’da Yeni Metrolar İçin İlk Adım Atıldı
Toplam 141 km uzunluğundaki raylı sistem şebekesi ile binlerce yolcu taşınan İstanbul’da metro hatlarının inşaatları devam ederken, yeni metrolar için de etüt-proje yapılması amacıyla ilk adımlar atılmaktadır. Bu amaçla 5 farklı güzergâhın etüt-projelerinin hazırlanması için ön yeterlilik ihaleleri ilan edilmiştir. 20 Ağustos’ta yapılan etüt-projeler ile ilgili ön yeterlilik ihalelerine konu olan yeni projeler şöyledir:
1-İncirli-Mecidiyeköy-Söğütlüçeşme Metro Hattı
Beylikdüzü ile Söğütlüçeşme arasında günde 800.000 yolcu taşıyan metrobüs hattını yeraltından tünelle ilerleyen metro hattına çevirmek amacıyla düşünülen 28 km uzunluğundaki proje, İncirli’den başlamaktadır. İncirli-Beylikdüzü Metro Hattı ile İncirli’de entegre olması beklenen yeni proje E-5 karayolunun altından ilerleyerek Merter, Cevizlibağ, Vatan, Edirnekapı, Hacıoğlu, Okmeydanı, Çağlayan ve Mecidiyeköy’den geçerek Zincirlikuyu’dan Ortaköy’e devam etmekte ve İstanbul Boğazı’nın deniz tabanının altından geçerek Beylerbeyi’nden Altunizade’ye gitmekte ve Acıbadem ve Ünalan’ı aşıp Fikirtepe’den Söğütlüçeşme’ye ulaşmaktadır. Cevizlibağ’da T1 Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı ile entegre olacak proje Vatan Caddesi’nde M1 ve T4 Hatları ile aktarma imkanı verecektir. Mecidiyeköy’de Hacıosman-Taksim-Yenikapı Metro Hattı ile entegre olacak hat Altunizade’de ise Üsküdar-Çekmeköy Metro Hattı’na aktarma imkanı verecektir. İstanbul’daki tüm metro hatları ile entegre olacak proje Ünalan’da M4 Kadıköy-Kartal Metro Hattı ile buluşarak, Söğütlüçeşme’de TCDD Hızlı Tren Garı’na erişecektir. Böylece Ankara’dan Söğütlüçeşme’ye hızlı tren ile gelen yolcu, Söğütlüçeşme’den İncirli’ye metro ile geçebilecektir. Tamamı yer altından gitmesi beklenen projenin Haliç ve Boğaz geçişleri için alternatif yollar hazırlanacaktır. Fizibilite etütlerinin 1 yılda hazırlanması beklenen projenin 2016’dan itibaren yapım süreçleri ile ilgili Ankara’da onay süreçleri başlayacaktır. Yatırım programına alınması için finansman arayışlarına başlanacak projenin YİD Modeli ile yapılması da gündemdedir. Metro Hattı tamamlandığı zaman metrobüsün yoğunluğunu çekmesi beklenmektedir. Proje hayata geçirildiğinde elde edilecek sonuçlara göre, metrobüsün akıbeti belli olacaktır.
2-Sefaköy-Halkalı-Başakşehir Havaray Hattı
E-5’teki metrobüs hattının önemli bir durağı olan Sefaköy, önümüzdeki yıllarda metro hatlarının geçtiği bir nokta olarak öne çıkacaktır. Aktarma merkezi özelliğine kavuşacak Sefaköy’den başlayan birkaç farklı alternatif proje etüt edilmektedir. Daha önce etüt edilen Sefaköy-İSTOÇ Havaray Projesi’nin revizyona tabi tutulmuş şekli olan, 11.6 km uzuluğundaki yeni proje Halkalı Meydanı’na kadar aynı rotayı izlemektedir. Halkalı’dan sonra Atakent, Toplu Konut ve MASKO’nun batısından geçerek İkitelli Köyiçi’ne ilerleyen yeni hattın M3 Kirazlı-Olimpiyatköy Metro Hattı ile entegre olması beklenmektedir. Daha önceki proje MASKO’nun önündeki TEM Otoyolu’ndan İSTOÇ’a gitmekte iken yeni proje İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nin batısında yer alan bulvardan ilerleyerek, güzergahı Başakşehir’de sonlanmaktadır. Etüt-proje çalışmalarının 8 ayda, 2015 yılında tamamlanması beklenen hattın yapım süreçleri safhasına gelmesi için 2016’dan itibaren takvim işleyecek ve yatırım programına alınması için onay verilmesi halinde hayata geçirilecektir. Projenin hayata geçirilmesi halinde kuzey-güney aksında önemli bir koridor oluşturulacaktır. Projenin eksik noktası ise Marmaray ile Florya’da bağlantı yapılmasının düşünülmemiş olmasıdır. Sefaköy-Beşyol-Florya arasında yapılacak bir uzatma ile Marmaray’a ulaşılmalı ve önemli bir entegrasyon elde edilmelidir. Böylece Halkalı ve İkitelli bölgesinden havaray ile Florya’ya ulaşan yolcular, Marmaray’dan yararlanarak tren ile Gebze’ye kadar gidebileceklerdir. Bu durum aynı zamanda Bakırköy, Yenikapı, Sirkeci, Üsküdar gibi önemli merkezlere kısa yoldan ulaşmaya yarayacağı için E-5’in yükünü de hafifletecektir. Aksi takdirde Sefaköy’de sonlanacak bir proje, E-5’teki metrobüs hattına yeni bir yük getirecektir. Bu da metrobüsün zaten yoğunluğunu iyice arttıracaktır.
3-Üsküdar Libadiye Caddesi Havaray Hattı
4.5 km uzunluğundaki proje Göztepe TCDD İstasyonu’ndan başlamakta ve kuzeye ilerleyerek E-5 Göztepe Köprüsü’nde bulunan M4 Kadıköy-Kartal Metro Hattı’nın Göztepe İstasyonu ile entegre olarak, Libadiye Caddesi’nden Bulgurlu’ya ulaşmaktadır. Küçük Çamlıca eteklerinden geçecek proje yapımı devam eden Üsküdar-Çekmeköy Metro Hattı’nın Bulgurlu İstasyonu ile entegre olacaktır. Proje hazırlama süresi 8 ay olarak belirlenmiş olup 2015’te tamamlanması ve 2016’dan itibaren yatırım programına alınması için girişimlere başlanması beklenmektedir.
4-Rami-GOP-Vialand Teleferik Hattı
T4 Habipler-Topkapı LRT Hattı’nın Rami İstasyonu’ndan başlaması düşünülen 2.5 km uzunluğundaki teleferik hattının Gaziosmanpaşa’daki Vialand Alışveriş ve Eğlence Merkezi’ne ulaşması planlanmaktadır. Alibeyköy’de Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı ile entegre olması beklenen yeni teleferik projesinin Eyüp-Pierre Loti Teleferik Sistemi ile ilişkili olması beklenmektedir. Etüt projelerinin 8 ayda hazırlanmasından sonra mali analizler gözden geçirilerek, alışveriş merkezi yönetiminin üstlenmesi için özel sektör eliyle yapılması yönünde düşünceler bulunmaktadır. Bu da alışveriş merkezinin müşterilerine yönelik butik bir proje olduğu anlaşılmaktadır.
5-Eminönü-Eyüp-Bayrampaşa Raylı Sistemi
Eylül ayında yapılan ihale ise 12 km uzunluğundaki Eminönü-Eyüp-Bayrampaşa Raylı Sistem Projesidir. Eminönü’ndeki vapur iskelelerinin önündeki T1 Eminönü İstasyonu’ndan başlaması beklenen projenin Haliç Kıyısı’ndan ilerlemesi beklenmektedir. Ragıp Gümüşpala Caddesi’ndeki M2 Hacıosman-Yenikapı Metro Hattı ile entegre olarak Balat’tan Ayvansaray’a ilerlemesi ve Feshane’den Eyüp Sultan’a devam etmesi ve Alibeyköy’e ulaşması beklenmektedir. Alibeyköy’de yapımı devam eden Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı ile aktarma imkanı vermesi beklenen projenin Eyüp’ten Bayrampaşa’ya makas ile ayrılması beklenmektedir. Böylece Otakçılar ve Demirkapı’dan geçip T4 Habipler-Topkapı LRT Hattı ile entegre olması hedeflenen hattın M1 Bayrampaşa Metro İstasyonu’na da uğrayıp Bayrampaşa İlçe Merkezi’nin olduğu meydana erişmesi planlanmaktadır. Projenin yer üstünden yapılması beklenmekte olup ana caddelerdeki karayolu trafiği ile etkileşiminin sorun olduğunun anlaşılması halinde yer altına alınması düşüncesinin doğması beklenmektedir. Projenin eksikliği ise Bayrampaşa gibi artık şehrin ortasında kalmış bir bölgede sonlanması olup, daha batıya ilerleyerek E-6, Atışalanı, Turgutreis, 100. Yıl Köprüsü gibi bölgelere uzanacak şekilde revize edilmesi gerekliliğidir. Bu durumda E-6 ve çevresindeki bölgeler raylı sistem ile tarihi yarımada bölgesine ulaşacaklar ve ulaşımda tam bir entegrasyon sağlanacaktır. Bundan dolayı hattın varış noktası Bayrampaşa değil en az Mahmutbey olmalıdır. Böylece 2 farklı işletme yapılması sağlanmalıdır.
• Eminönü-Eyüp-Alibeyköy işletmesi
• Eminönü-Eyüp-Bayrampaşa (Mahmutbey) işletmesi
Haberin Kaynağı : Railway Turkey
04.09.2014