İstanbul Metrosu’nda “Rüya Entegrasyon” Gerçekleşti
İstanbul’da 1989’dan bu yana yolcu taşıyan M1 ile 2000’den bu yana yolcu taşıyan M2 hattı, 14 yıldır birbirinden kopuk bir şekilde hizmet veriyordu.
M1 Havalimanı-Aksaray işletmesi ile günde 300.000’in üzerinde yolcu taşırken, son uzatmalarla birlikte Hacıosman-Yenikapı işletmesine geçen M2 hattı ise 400.000’in üzerinde yolcu taşıyordu. Her 2 hattı Yenikapı’da buluşturmak amacıyla, M1 hattının Aksaray-Yenikapı uzatmasının yapımına 2002 yılında başlanmış ancak Yenikapı ve Aksaray Meydanı’nda bulunan tarihi kalıntılardan dolayı yapımı yıllarca atıl kalmıştı. Yenikapı2daki arkeolojik kazıların tamamlanmasını müteakip hızlanan inşaat çalışmaları neticesinde metro hattının yapımı tamamlandı ve 9 Kasım’da Aksaray Meydanı’nda yapılan açılış töreni ile birlikte yolcu taşımaya başladı. Törene Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İBB Başkanı Kadir Topbaş, bölge milletvekilleri ve halk katıldı. Törende konuşan Başbakan Davutoğlu, İstanbul’a yapılacak metro hatları ile ilgili vaadlerde bulundu. Davutoğlu, Aksaray-Yenikapı metro hattı açılış töreninde yaptığı konuşmada, tarih bilincinin kendisinde çocukluk yıllarında oluştuğunu dile getirdi.
Çocukluğumun geçtiği Fatih’ten, babamın mağazasına Mahmutpaşa’ya, Cağaloğlu’na doğru attığım her adımda tarih bilincini burada öğrendim. Her bir camiden, her bir külliyeden ders alarak büyüdük biz. Onlara baktığımızda mimarimizi ve estetiğimizi gördük. Onların kenarından geçerken gördüğümüz dergahlarda, türbelerde maneviyatımızı gördük” diyen Davutoğlu, daha o yıllarda tarihi yapıları korumaya ahdettiğini aktardı.
O dönemde Aksaray’ın her bir köşesinde İstanbul’un semtlerine minibüsler kalktığını, insanların istif halde, çamurlu yollarda yolculuk etmek durumunda kaldığını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti: “Minibüslerin nerede duracağı, nasıl hareket edeceği belli olmazdı. İçeride ayakta zor dururdunuz, oturacak yer bulamazdınız. Çünkü ulaşım meselesi, büyüyen İstanbul’a hitap edecek şekilde tanzim edilmemişti. Minibüs bulmak bir sıkıntıydı, otobüs bulmak bir sıkıntıydı, içine bindikten sonra seyahat etmek bir işkenceydi neredeyse. Bu, İstanbulluların bu makus talihi AK Parti iktidarı döneminde değişti. Şimdi hem yerin üstünde etkin ulaşım hatları oluşturuldu hem de yerin altında metro hatlarıyla yerin üstündeki zenginlikleri de koruyan yeni hatlar inşa edildi. Gururla iftihar ediyoruz. Son 10 yılda 141 kilometre metro hattı yapıldı. Raylı sistem uzunluğu 141 kilometreye çıktı. 2019’a kadar bu 430 kilometreye çıkacak. İnşallah 2019 sonrasında önce 776 kilometreye, daha sonra daha da ileri aşamalara geçecek.
Bunun önemi şudur: İstanbul tarih barındırıyor. Onun için Suriçi başta olmak üzere, Üsküdar, Eyüp gibi ve diğer tarihi semtlerin yerin üstünde korunması için ulaşımın yerin altına inmesi lazım. Aksi takdirde aynen 1950’li yıllarda ve daha önce 40’lardan itibaren yerin üstünde ulaşım yapmak için yüzlerce mescit, külliye, o tarihi eserler yıkılmak zorunda kalır.
Hala elimizde bu yollar açılırken yıkılmış olan camilerin, mescitlerin, külliyelerin, hamamların, kümbetlerin listesi var. Düşünün daha o yıllarda metro hizmeti küçük de başlamış olsaydı -ki dünyada ilk metrolardan birisi Tünel’dir Karaköy’deki-, belki bu eserlerin çoğu yıkılmak zorunda kalmazdı.”
İstanbul’da, büyüyen nüfusa ulaşım hizmetini sunmak için yolları daha da genişletmeye ihtiyaç olmadığını kaydeden Davutoğlu, “O yolları ne kadar genişletirseniz tarihi İstanbul’u o kadar yok edersiniz. Onun yerine neye ihtiyaç var? O yolları yerin altına çekmeye ihtiyaç var. Aslında görünüşte ulaşım kolaylığı gibi görünen metro hizmetleri temelde, tarihi ve kültürü koruyan hizmetlerdir” diye konuştu.
Aksaray-Yenikapı metro hattının 665 metre olmasına karşın, İstanbul’daki bütün raylı sistemi entegre bir şekilde birbiriyle irtibatlandırdığını, Kartal-Kadıköy-Üsküdar-Ayrılıkçeşme metro hattından, Marmaray’la Yenikapı’ya gelen bir yolcunun, hiç yerin üstüne çıkmadan Aksaray’a, oradan da Otogar ve Atatürk Havalimanı, Bağcılar, Başakşehir, Olimpiyat Stadı ve Taksim’e ulaşabileceğini ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:
“Böylece İstanbul’un 3 kanadı birbiriyle irtibatlanıyor ve hiç ayrılmayacak şekilde. Tarihin ta eski dönemlerinden beri hep Asya ile Avrupa nasıl bir araya getirilebilir diye hayal edilmişti. Haliç nasıl geçilir diye hayal edilmişti. İşte bizim iktidarlarımız döneminde bütün bu hayaller gerçeğe dönüştü. Şimdi Marmaray’la, ikinci tünelle İstanbul, Asya ile Avrupa’yı birleştiren bir sisteme kavuştu. Bu hatlara artık Kartal’dan çıkan birisi Hacıosman’a ve ta Bağcılar’a, Başakşehir’e, Olimpiyat Stadı’na kadar yeryüzüne çıkma ihtiyacı hissetmeden geçebilecek. Aksi takdirde aynı kişi, düşünün, Kartal’dan Kadıköy’e gelecek, Kadıköy’den bekleyip vapurla bu tarafa geçecek, buradan da otobüsle veya raylı sistemle kendi ulaşacağı yere ulaşacaktı. Şimdi öylesine büyük bir devrim ki bu hayatımızı kolaylaştırıyor, tarihimizi zenginleştiriyor.”
Davutoğlu, metro hatlarının hizmete girmesiyle Aksaray’dan Kadıköy’e 17 dakikada, Aksaray’dan Kartal’a 45 dakikada yolculuk edilebileceğine, ayrıca deniz ulaşımının raylı sistemle entegre hale geleceğine işaret etti.
Yenikapı’ya gelen yolcunun Atatürk Havalimanı’na 36 dakikada, Otogar’a 14 dakikada varacağını, en uzun hat olan Kartal-Atatürk Havalimanı arasının 81 dakikada ulaşılabilir hale geleceğini vurgulayan Davutoğlu, “Bütün bunlar İstanbulluların hayatını kolaylaştırmak için. Bütün bunlar bu aziz şehrin sakinlerine işkencesiz, ızdırabsız bir yolculuk zevki tattırmak için. Öylesine şartlarda seyahat edilecek ki minibüsler, halk otobüsleri gibi zor şartlarda değil oturup, Kartal’dan Atatürk Havalimanı’na giderken rahatlıkla kitap okuyacak, çalışmasını yapabilecek konforda seyahatler yapılacak. Bunların hepsi rüyaydı” diye konuştu.
İstanbulluların bu rüyalarını gerçekleştirirken, tarihe de hizmet ettiklerini kaydeden Davutoğlu, şöyle devam etti:
“İnşaat faaliyetleri esnasında 50 bin parça arkeolojik çalışma da yeryüzüne çıktı. Böylece yeryüzünde bulunan bütün bu tarihi korunmuş oluyor, yeni yollar açmaya ihtiyaç kalmadan ulaşım hızlanıyor, yerin altındaki gizli hazineler, 8 bin 500 yıla giden gizli hazineler yeryüzüne insanların önüne getiriliyor ve ayrıca da İstanbullular çok daha rahat seyahat eder hale geliyor. Özellikle İstanbul’da bütün bu hizmetleri anlamamakta direnen kesimlere sesleniyorum. İstanbul, bir kültür ve tarih başkentidir ve öyle kalacaktır. Bu çalışmalarla biz, tarihi korumayı, tarihi yeryüzüne arkeolojik çalışmalarla çıkarmayı da hedefliyoruz. Kimse bu çalışmalardan rahatsız olmamalı. Aksine bu çalışmaları daha da ileri götürecek çalışmalara gayretle destek vermeli. Biraz önce Ulaştırma Bakanımız zikrettiler, Bakırköy’den Kirazlı’ya 9 kilometrelik hat yapılacak böylece İDO ile Bakırköy’e ulaşanlar Kirazlı’ya geçecekler. Sabiha Gökçen’e Kaynarca’ya yine 10 kilometrelik hat yapılacak. Böylece İstanbul’un denizi, havası, karası birbirine irtibatlanacak.” dedi.
Ulaştırma Bakanı Lütvi Elvan da törende bir konuşma yaparak İstanbul’a yapılacak yeni metro yatırımlarından bahsetti.
Elvan bugün işletmeye aldıkları Aksaray-Yenikapı metro hattının ve açılan yeni istasyonun Atatürk Havaalanı, Marmaray ve Yenikapı-Taksim-Hacıosman metrosu bağlantılarıyla adeta bir kayıp halkanın inşası olduğunu belirterek, “Bu anlamlı bağlantı metrolarda ve Marmaray’da seyahat eden günlük 900 bin insanımıza doğrudan hitap ediyor” dedi.
Elvan, Aksaray-Yenikapı metro hattı açılış töreninde yaptığı konuşmada, tıpkı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu gibi 100 bin kişilik bakanlık ailesi olarak Türkiye’nin, İstanbul’un rüyalarını gerçekleştirmek için sevdayla çalıştıklarını, Marmaray’ın, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin, Avrasya Boğaz Geçiş Tüneli’nin, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Körfez Geçiş Köprüsü’nün, İstanbul’a yapılacak 3. havaalanının, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün bu sevdanın ürünü olduğunu söyledi.
İstanbul banliyö hatlarının Marmaray, yüksek hızlı tren, İstanbul metrolarıyla entegre edilecek şekilde modern hale getirilmesinin, yüzeysel metroya dönüştürülmesinin bu sevdanın ürünü olduğunu dile getiren Elvan, İstanbul’a ne gerekiyorsa yapmanın Bakanlık olarak bu ülkenin görev tevdi edilen bir evladı olarak boyunlarının borcu olduğunu ifade etti.
Elvan, “Türkiye’de bugün itibariyle metro, hafif raylı sistem, banliyö olmak üzere 492 kilometre kent içi raylı sistem ağı bulunuyor. 133 kilometrelik kent içi raylı sistemin ise inşası devam ediyor. 54 kilometrelik kısmın proje çalışması, 58 kilometrelik kısmının ise ön aşama projelendirme çalışmaları devam ediyor. 14 büyükşehiri kapsayan bu veriler içerisinde ise ağırlığı İstanbul teşkil ediyor” diye konuştu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak bir yandan 64 kilometrelik banliyö sistemini metro standardına getirirken bir yandan da İstanbul’daki mevcut metro ağını geliştirdiklerini ifade eden Elvan, Levent-Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) metro hattının inşasına devam ettiklerini, bu yıl sonuna kadar bu hattı tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.
Elvan, Bakanlıkça yapımı üstlenen Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı ve Kaynarca-Sabiha Gökçen Havalimanı metrosunun ihale sürecinin devam ettiğini, aralık ayı sonu itibariyle ihaleleri bitirmeyi planladıklarını kaydederek, Bağcılar’ı, Başakşehir’i ve Bahçelievler’i metrobüse, Marmaray’a, İDO iskelesine bağladıklarını aktardı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İstanbul’un yoğun yerleşimli ve ulaşım sıkıntısı çeken bölgelerini şehrin kara, deniz ve demiryolu bazlı toplu ulaşım modlarına bağlıyoruz. Sabiha Gökçen Havaalanı’nı raylı sistemle en kestirme yoldan ulaşılabilir hale getiriyoruz.
Bugün için İstanbul metrolarına yönelik toplam yapmış olduğumuz toplam yatırım tutarı 6,3 milyar liradır. Yani 6,3 katrilyonluk harcama gerçekleştirdik Bakanlık olarak. Şu anda tam 7 katrilyonluk yatırım projemiz İstanbul için devam ediyor.
4 katrilyonluk projemiz ise projelendirme, 2 katrilyonluk kısmı ise ihale aşamasında. Yani kısaca özetlemem gerekirse İstanbul’un ulaşım altyapısı için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız tam 17 katrilyon lira ayırmış durumda.
Ve bunun da önemli bir kısmını gerçekleştirmiş durumda. Bugün işletmeye aldığımız 700 metrelik bağlantı ve açılan yeni istasyon Atatürk Havaalanı, Marmaray ve Taksim metrosu bağlantılarıyla adeta bir kayıp halkanın inşasıdır. Bu anlamlı bağlantı metrolarda ve Marmaray’da seyahat eden günlük 900 bin insanımıza doğrudan hitap ediyor.”
Haberin Kaynağı : Railway Turkey
16.12.2014