İşletmeler Sattıkça Para Kazanır
Günümüzde, işletmelerin sürekli daha verimli olmaya çalışmaları bir gereklilik hatta zorunluluk olmakla birlikte, yeterli değildir. Çünkü işletmeler sattıkça para kazanır…
Sanayi işletmeleri sattıkça para kazanır. Temelde ürettiklerini satarlar… Ürünlerinin fiyatının alıcı tarafından belirlenmesi de karşılaşılan durumlardandır…
Satış sonunda işletmenin elinde kalan karın arttırılması için sürekli olarak maliyetlerin düşürülmesi, verimliliğin arttırılmasına odaklanılır. Peki bu yeterli midir?
Üretimin
• kalitesi,
• zamanı,
• hızı,
• maliyeti
işletmenin üretim işinden elde edeceği kazanç üzerinde belirleyicidir. Bu dört unsur, kolaylıkla kontrol altında tutulabilecek ve hatta yönetilebilecek dört önemli faktördür ve bir sanayi işletmesinde kendi kaderine bırakılamayacak kadar önemlidir.
Üretim ile elde edilecek kazancı kontrol altında tutmak üzere uygun araçlar ile donatılmış üretim yönetimi sistemleri
(MES/Manufacturing Execution Systems) kullanılarak üretim sorumluları bu dört unsuru kolaylıkla kontrol edebilir ve yönetebilir.
Üretim yönetimi sistemi kullanmaya başlayarak işletmesine çok daha iyi hakim olan değerli bir üretim yöneticimiz, “eskiden idareciydik, artık yönetici olduk…” diyerek, üretim yönetimi sistemleri kullanılmasının işletmelerine sunduğu faydayı çok güzel özetlemiştir.
Günümüzde, işletmelerin sürekli daha verimli olmaya çalışmaları bir gereklilik hatta zorunluluk olmakla birlikte, yeterli değildir. Çünkü işletmeler sattıkça para kazanır…
Düzenli işleyen ve başarı ile yönetilen bir işletmeye sahip olduktan sonra, satışların arttırılması da çok önem verilmesi gereken bir konudur.
İnovatif ürün tasarımları, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi, rakip işletmelerin üretme yeteneği olmayan ürünlerin gerçeklenebilmesine yönelik teknik çalışmalar… Bu konuda işletmelerin stratejik planlama yaparak pazarlarını ve işletmelerini analiz etmeleri, güçlü yanlarına ve potansiyel fırsatlara bakarak iyileştirmeler ve çoğunlukla insan kaynakları planlamaları yapmaları gereklidir.
Öte yandan rakip firmaların sunamayacağı kısa teslim süreleri, yüksek adetler ve yüksek kalite ile siparişlerin arttırılması ve tercih edilen tedarikçi olunması mümkündür.
Üretim hattının kapasitesi, hızı ve kalitesi üzerinde tam hakimiyeti olmayan, geleceğini hassas biçimde kestirip planlayamayan, aktüel durumunu kontrol altında tutamayan, geçmişini analiz ederek neleri iyileştirmesi gerektiğini bilemeyen bir işletmede satışları arttırıcı vurucu hamlelerin yapılması son derece risklidir.
Göz ardı edilmemesi gereken bir diğer önemli konu, en büyük başarılara sadece çalışan işbirliği ile kavuşulabileceğidir. Operatörler, teknisyenler ve mühendisler, tek amaca birlik içinde ilerlemelidir.
Amacın belirlenmesi, ilan edilmesi ve ilerleyişin hem operatör ve teknisyenler ile anında paylaşılarak onlara geri bildirimler yapılması, hem de mühendislere hedefe doğru ilerleme yolunda destek sunulması gereklidir. Bu bilglendirmeler, işi yapmakta olan kişinin bütünü görebilmesi ve amaca giden yolda yapılabilecek iyileştirmeler için
öneriler sunabilmesini de sağladığı gibi son derece motive edici ve eğiticidir. Bu işlev de yine gerekli işlevler ile donatılmış bir üretim yönetim sistemi sayesinde kolaylıkla ve hatta otomatik olarak elde edilebilen bir imkandır.
Üretim yönetimi işlevi; tabi ki üretim yönetimi sistemi kullanmadan, sadece insan gücü ile de yerine getirilebilir.
Üretimini manuel olarak değil de gelişmiş üretim makinelerini başarı ile kullanan yetkin insan gücü ile yapan işletmelerin sahip olduğu avantaj, tercihin hangi yönde olması gerektiği ile ilgili ipucu sunacaktır.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
17.04.2014