İSDER Yoluna Emin Adımlarla Devam Ediyor
Bilindiği üzere İSDER, bünyesinde ana üretici firmaları ve genel distribütörleri tek çatı altında toplayarak büyük bir sinerji oluşturuyor.
Temsil ettiği; forklift, depolama ve raf sistemleri, taşıyıcılar (konveyörler), intralojistik sistemler, vinçler, mobil vinçler, elleçleme makinaları, platformlar, enerji, akü, jeneratör ve güç sistemleri, kompresörler, lastikler, kaldırma ekipmanları ve personel yükselticiler başta olmak üzere, sektörün lojistik ve yatırımlar ile eş anlamlı hale geldiği platformda, istif makinaları sektöründeki tüm gidişattan, üye firmaların haberdar olması konusunda tam anlamıyla merkez konumunda.
İstif Makineleri sektörünü, çalışma hayatının çok önemli bir bölümünü iş ve istif makinaları sektörüne ayırmış, İSDER’in kardeş derneği İMDER’in Onursal Kurucu Başkanı ve İSDER Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral ile değerlendirdik. 2013 yılını sektör ve Türkiye Ekonomisi açısından değerlendirdiklerinde, 2013 yılının yatırımların yoğunlaştığı ve hızlı bir büyümenin yaşandığı bir yıl olduğunu söyleyen Meral; “ 2023 Türkiye vizyonuna sahip ve bu vizyon doğrultusunda sürekli gelişim ivmesi gösteren bir istif makineleri sektörümüz bulunmakta.” dedi.
“2012 yılında özellikle sanayi sektörüne hizmet veren forklift alanında tahminen 10.900 adet civarında bir satış gerçekleştirildi. Bu sayı Türkiye tarihinin en iyi satış âdetiydi. 2013 yılına bu rakamı geçmek ve sektörde %5 oranında daha da büyümek gibi bir hedefle başladık. Dünyadaki ve ülkemizdeki beklenmedik gelişmelere rağmen, tahminen 11.000 adetlik satışla tüm zamanların en iyi rakamlarını yakaladık. Büyüme oranı olarak ise %1’i yakaladık.” diye belirten Meral, ihracatta da bir önceki yıla göre %10.1 artış yaşadıklarını belirtti.
İSDER Yönetim Kurulu Başkanı Meral, 2014 yılını ise şu şekilde değerlendirdi: “Dünya ekonomisindeki çalkantılar, dolar artış oranı ve tüm ekonomik değişkenlik gösteren etkenler ele alındığında, 2014 için en kötü senaryonun, 2013 verilerine yakın seyreden istif makinaları sektörü olacağı gözüküyor. En iyi senaryomuzda ise %5 oranında büyüme beklemekteyiz. İstif Makinaları Sektörü, ekonomik istikrar ile paralel bir seyir gösterdiğinden, ekonomideki her hareketi, anında bünyesinde hissetmekte ve etkilenmektedir. Türkiye’de ekonomik veriler olumlu seyrettiği müddetçe, istif makinaları sektöründeki verim devam edecek ve artış gösterecektir.”
İSDER, istif makineleri sektörüne faaliyetleri ile kazandırıyor.
İSDER’in kuruluş yıllarından bu zamana kadar olan gelişiminden de bahseden Meral, İSDER’in sektörel bir komite olmaktan çıkıp dernek olma sürecinin, sektörel ihtiyacın doğal bir sonucu olduğunu belirtti. İSDER, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve T.C. Ekonomi Bakanlığı ile ciddi bir işbirliği içinde olup, çalışmalarını devam ettirerek, sektör ile devlet arasındaki diyaloğu sürdürüp, üye firmaları son gelişmeler, çıkarılacak tüm resmi tebliğ, kanun, mevzuat, standartlardan haberdar ederek, ortak çalışmaların gerçekleşmesini sağlıyor. Üyeler arasındaki diyalog, çalışma ve işbirliklerinin gerçekleştirilmesi, sektör ve üyeler açısından verimliliğin arttırılması, sektördeki güç birliğinin sağlanması ve sorunların çözüme ulaştırılması, sektör ve devlet arasındaki diyaloğun güçlü tutulması, ulusal ve uluslararası anlamda üyelerin temsili ve çeşitli organizasyonların gerçekleştirilmesini İSDER’in temel faaliyetleri arasında sayan Meral, tamamladıkları, halen devam eden ve yapmayı planladıkları projelerden de bahsetti.
7 Bölge 7 Okul Projesi ile Endüstri Meslek Liselerinin İş Makinaları Bölümleri Tekrar Hayat Bulacak!
İSDER’in 2014 sektörel çalışmalarına bakacak olursak; “2023’e 10 Kala, Uluslararası İş Makinaları Kongresi” nde protokolü imzalanan ve nitelikli eleman açığını kapatmayı ve eğitimli elemanı sektöre kazandırmayı hedefleyen, İSDER ve İMDER işbirliği ile gerçekleşitirilen “7 Bölge 7 Okul” projesinin devamından söz edebiliriz. Nitelikli eleman yetiştirmeyi ilke edinmiş ve bu konuda öncülük ediyor olan 7 Bölge 7 Okul Projesi kapsamında Batman, İzmir, Bursa ve Trabzon’da bulunun Endüstri Meslek Lisesi ziyaretlerinin Eğitim Komitesi’nin himayesinde ve işbirliğinde gerçekleştirildiği projede, 46 meslek lisesi ve İş ve İş Makinaları Bölümleri mevcut.
İSDER, Kdv Oranının Daha Da Düşürülmesi İçin Çalışıyor!
İSDER Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral’in demecine göre; İSDER’in Makine Sektör Strateji Belgesinden yeni bir beklentisi var. Leasingli satışlarda KDV oranı % 1’e düşürülmüştü. Alınan bu karar ile sanayi sektörünün de satın alma ve finansman argümanlarının kolaylaşacağını vurgulamayan MERAL, asıl hedeflerinin ise; kdv’nin sadece leasing’li ürünlerde değil tüm ürünlerde yüzde 8’e düşürülmesi ve böylelikle Türk ekonomisi ve iş ve istif makinaları sektörüne olumlu yansılamaları olacağını belirtti. İSDER, %8 KDV oranı için çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.
Kiralama Sektörü’nde Büyüme Trendi Devam Edecek!
Hem istif hem de iş makinelerinde kiralama sektörünün ciddi manada geliştiğini sözlerine ekleyen Meral, İstif makinaları sektöründe, kiralama, satış adetlerini tetikleyen en önemli operasyon şekli olduğunu da sözlerine ekledi. Meral sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu bağlamda, kiralamanın sektöre bir hareketlilik getireceği gerçeğini göz ardı edemeyiz. Dernek olarak yaptığımız komite toplantıları neticesinde, sektöre ait bir kiralama portalı ihtiyacı olduğu sonucuna varıldı.” Avrupa Kiralama Federasyonu - ERA’nın üyesi olduklarını ve ERA’nın desteğiyle bir günlük Kiralama Zirvesi yapmayı düşündüklerini de belirten İSDER Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, isderden.com ve imderden.com web sitelerini de kurduklarını ve bu sitelerin Şubat ya da Mart ayı gibi yürürlüğe gireceğini ifade etti. “Burada ikinci el ve sıfır makine kiralaması yapmak isteyenler, bu siteler üzerinden işlem gerçekleştirebilecekler. Sitede kiralama yapılabilecek, stoklardaki makineler görülebilecek. İlk etapta İSDER-İMDER üyelerine, sonrasında da diğer firmalara açılacak” diye sözlerine devam etti.
İkinci El İthalat Sınırlaması ile İmalata Destek
İmalatçılarımızı Unutmadık!
“Devlet destekleri” ana başlığında İmalat Zirvesi yapmayı düşündüklerini söyleyen Meral, devlet destekleri konusunda çoğu firmanın bilgi sahibi olmadığını ve devlet desteğinden faydalanmamış üyelerinin bulunduğunu belirtiyor. Bir günlük bir etkinlik olarak planlanan etkinliğe, yaklaşık 200 firmayı davet etmeyi düşündüklerini ifade eden Meral, tarihi henüz netleşmeyen zirvenin Ankara’da Çankaya Üniversitesi’nin 750 kişilik konferans salonunda yapılacağını kaydediyor. İmalat Zirvesi dışında bu yıl Ankara’da Eğitim Çalıştayı da düzenlemeyi hedeflediklerini vurgulayan Meral, çalıştay ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Eğitimcilerin eğitimi ve öğrencilerin eğitimi konularında, hepsine destek verecek şekilde mevzuatın düzenlenmesi, meslek yüksekokullarında da iş makineleri bölümünün daha revaçta olmasına ilişkin bir çalıştay düzenleyeceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğiyle yapacağımız bu çalıştayın da tarihi henüz belli değil.”
İkinci El İthalat Sınırlaması ile İmalata Destek!
Ayrıca, Türkiye’de üretilen makinaların 2. ellerinin özellikle; forklift, telehandler, mobil vinç, gezer vinç, kompresör, jeneratör, iş makinalarının, otomobil gibi ülkemize 2. el ithalatının kısıtlamasını devam ettirerek hem üreticilere hem de distribütörlere büyük avantajlar sağlamaya devam edeceklerini belirten Meral, bu adımların yeni üretici firmaların sektörde faaliyet gösterebilmelerine, üretici firmaların ise emin adımlar ile yeni yatırımlara imza atmalarına imkan sağlayacağını belirtmiştir.
Denetimler Usulsüzlüklere Göz Açtırmıyor!
5000 TL ile Milyon TL’lik Cezalar Kapıda!
Üyelerinin piyasa denetim ve gözetim konusundaki ihtiyaçlarını dile getirdiğini kaydeden Meral, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürüyor: “Sektörde bundan yaklaşık 12 sene önce 25 civarında firma vardı. Bunlardan 5-6 tanesi Çin’den ithalat gerçekleştirirken, birkaç tanesi de imalat yapıyordu. Şu an Çin’den ithalat yapan firma sayısı 45’e çıktı. Sektördeki firma sayısı ise 70’e çıktı. 2003-2004 yıllarında 3 bin civarında forklift satılırken, şu an 11 bin seviyelerine kadar ulaştı. Müşteriler ciddi manada mağdur olduklarını belirtiyorlar. Diyorlar ki, biz firmanın ucuz fiyatına inandık; ama satış sonrası hizmetleri yetersiz kaldı. İthal ürünün CE standartlarına uygun olmadığı, makine emniyet yönetmeliğine uygun olmadığı, iş sağlığı ve güvenliği asgari şartlarını yerine getirmediği yönünde bize ciddi manada şikayetler gelmeye başladı.” Firmalar ve müşterilerden bu konuda fazla şikayet gelmeye başlamasıyla konuyu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ürün Güvenliği Denetim Genel Müdürü Muhsin Derebey’e ilettiklerini ifade eden Meral, “Muhsin Bey konuyla ilgili ciddi bir çalışma yapacaklarını ve bununla ilgili bir firma listesi çıkaracaklarını söyledi. Elektrikli gezer vinç sektöründe de kaç tane imalatçı ve ithalatçı olduğu bilinmiyor. Merdiven altı üretim yapanlar ve diğer üreticiler ele alındığında, bu rakamın 300 civarında olduğu söyleniyor. Avrupa’da 29 ülkede toplam üretici 30 civarında iken, Türkiye’de 300 civarında olması dikkat çekici. Kasım sonu-Aralık ayı başına kadar 70 tane elektrikli gezer vinç ve 16 tane de forklift firmasının incelemesi yapıldı. 16 firmadan,10-12 tanesi ürünleri Çin’den getiriyordu. Bu ürünlerin yüzde 90’ında uygunsuzluk tespit edildi. Bununla ilgili yaptırımlar da uygulanmaya başlandı. Diğer kalan firmalarda periyodik olarak çok ciddi denetim olacak” diyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bu sene mobil vinç ile ilgili olarak da çalışma yapacağını kaydeden Meral, bakanlığın bu sektörde 25 civarında firmanın listesini hazırladığını vurguluyor. Mobil vinçle ilgili olarak Mart ayından sonra incelemenin başlayacağını ifade eden MeralL; forklifte 35, mobil vinçte 25, elektrikli gezer vinçte 70 ve platformda da yaklaşık 20 firmanın inceleneceğine dikkat çekiyor.
Satış Sonrası Hizmetlerde Yeni Mevzuat Geliyor!
Garanti Belgesi, Yetkili Servis ve 10 Yıl Yedek Parça Stoğu Zorunlu
Sanayi ürünlerinde satış sonrası hizmetler ve garanti belgesi uygulaması ile ilgili tebliğ ihtiyacının ortaya çıkmaya başladığını söyleyen Meral, bu hizmetlerin uluslararası normlara uygun, müşterilerin mağdur olmaması için asgari garanti, satış sonrası hizmet ve servis sayılarının belli olması gibi hususları, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ilettiklerini belirtiyor. İnşaat ekipmanları, forkliftler, platformlar, elektrikli gezer vinçler ve mobil vinçlerin hepsini karşılayacak detaylı bir çalışma yapıldığının altını çizen Meral, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu çalışma için İMDER-İSDER’in ilgili komiteleri yaklaşık bir sene çalıştı. İlgili çalışmayı bakanlığa ilettik. Tebliğin 2-3 ay içerisinde çıkma ihtimali var.”
SEKTÖR KOMİTELERİ FAALİYETLERİ İLE SEKTÖRE GÜÇ KATIYOR
İSDER’in sektör komiteleri bünyesinde, forklift, depo ve raf, vinç, mobil yükseltme ve personel platformları, kaldırma ekipmanları, eğitim, enerji, jeneratör ve güç sistemleri, kompresör makinaları, kiralama, intralojistik sistemler, konveyör ve imalat komiteleri bulunmakta ve her komite için faaliyetler, ayrı ayrı devam etmektedir. Sektörel komitelerden DRS (Depolama ve Raf Sistemleri) için yapılan son toplantıda, 2013 yılının gayet başarılı ve efektif geçtiği raporunu sunan Yönetim Kurulu, İSDER’in vurguladığı; FEM Standartları’nın Türkiye’ye yerleşimi ve 4857 sayılı kanunun 85. maddesi gereğince ağır ve tehlikeli işlerde çalışanların Mesleki Eğitim Sertifikası alması zorunluluğu konularını ele alarak, kalifiye eleman eğitimi konusunda, okullar ve üniversiteler ile işbirliğini hızlandırma kararı aldı.
Diğer Faaliyetler
Rekabet konusu söz konusu ticaret olduğunda bahsedilmeden geçilmemesi gereken bir konu oluyor. İstif Makinaları sektörü de aşırı rekabetin olduğu bir sektör diyebiliriz. Rekabet kuralları çerçevesinde, kanunlara muhalif olmayacak şekilde üyelerimizin birbiriyle olan iş birliklerini devlet destekleriyle yürütülmesine azami derecede öncü olmaya çalışıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımıza hızla devam etmekteyiz.
FEM normlarının ne kadar önemli olduğu İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’yla bir kez daha anlaşıldı. FEM Logosu verme yetkisi Türkiye’de sadece İSDER’de bulunmakta.
Uluslararası alanda, kardeş derneğimiz AEM’in düzenlediği bizim de desteklediğimiz bir diğer fuar da CONEXPO. 4-8 Mart tarihleri arasında ABD’de gerçekleşecek olan fuara katılıp, üyelerimizle ağırlıkla yeni teknolojilerin lansmanının gerçekleştirildiği fuara katılacağız.
Ayrıca, ulusal bazda 19-22 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek olan WIN fuarını desteklemekteyiz. Üyelerimizden 25 ve üzerinin katılımını hedeflediğimiz fuarda bizler, Depo Raf Sistemleri Komitesi toplantımızı gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
25.03.2014