İnovasyon Mühendislik: Geleneksel Malzeme Taşıma Yöntemlerinin Yerini AMR’ler Alıyor
Her geçen gün artan rekabet koşullarında, tedarikçiler müşterilerinin daha hızlı ve başarılı hizmet konusunda taleplerini karşılamakta güçlük çekmektedir.
Geleneksel Malzeme Taşıma Yöntemlerinin Yerini AMR’ler Alıyor
Her geçen gün artan rekabet koşullarında, tedarikçiler müşterilerinin daha hızlı ve başarılı hizmet konusunda taleplerini karşılamakta güçlük çekmektedir.
Üretim sektörünün büyümesi, rekabet ve müşteri taleplerinin artması dolayısı ile tesis içerisinde malzeme ve yük taşıma işlemlerinde forklift ve transpaletler yerine; daha güvenilir, esnek ve verimli bir araç olan AMR’ler kullanılmaya başlanmıştır.
İş ve İşçi Sağlığı ve Güvenliği açısından değerlendirecek olursak; her yıl yaklaşık 25.000 işçi taşıyıcı kaynaklı kazalar sebebiyle yaralanmaktadır. Aynı zamanda yapılan araştırmalar sonucunda; taşıyıcılarının yaklaşık 10 yıllık faaliyet süresi boyunca kritik bir kazaya karışma durumu %90’ın üzerinde olarak belirtilmektedir.
Tesis içi lojistik görevlerinde çalışan işçilerde malzeme kaldırma, yükleme ve taşıma kaynaklı iş kazaları ile fazlaca karşılaşılmaktadır. İş kazası yaşanmasa bile, bu zorlu taşıma hareketleri çalışanların ergonomik açıdan sağlıklarını tehdit ederek, ileride telafi edilemeyecek fiziksel sağlık problemlerine sebebiyet vermektedir.
Bu yüzden taşımada görevli personellerin sağlık ve güvenliklerini en üst seviyede tutarak malzeme taşıma işlemlerinin yürütülmesi için AMR’ler en iyi seçim olarak tanımlanmaktadır.
Esnek bir üretim ile müşteri taleplerini yerine getirebilme hızı açısından değerlendirecek olursak; tedarikçilerin değişen üretim programları ve siparişlere kolayca adapte olabilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Yapılan araştırmalar sonucu tedarikçilerin %85’i bu faaliyetlerin zorlu aşamalardan oluştuğunu düşünmektedir.
Bu süreçte mevcut tesis altyapısı ile, üretim hızını düşürmeden ürün çeşitliliği taleplerini de karşılayabilmek için; manuel malzeme taşıma gibi geleneksel taşıma yöntemlerinin yerini, esnek üretim süreçlerine kolayca uyum sağlayabilen AMR’ler almaya başlamıştır.
Pazarda etkin rol alma ve üretkenliği artırma açısından değerlendirecek olursak; müşteriler hayatın her alanında hızlı ve uygun fiyatlı ürün beklentisindedir. Bu yüzden üretim maliyetlerinin azaltması ve de teslimat sürelerinin kısaltması yönünde iyileştirmeler ile birlikte müşteri taleplerinin karşılanması hedeflenmelidir.
Yapılan araştırmalar doğrultusunda global dünyamızda müşterilerin çoğunluğu sipariş verdiği gün teslimat beklemekte, bu müşterilerin yaklaşık %90’ı için teslimat sürelerinin satın alma kararlarında en büyük etken olduğu ve müşterilerin %50’si teslimat süresi ile marka güvenilirliğini doğru orantılı olduğunu düşünmektedir.
Sektörel rekabet koşullarında operasyonların en verimli şekilde yürütülmesi, değişen müşteri taleplerine kolayca uyum sağlanabilmesi ve taşıma işlemlerinin optimize edilmesi için AMR’ler üreticilerin en büyük yardımcısı konumuna gelmiştir.
İnorobotics olarak; INOTA AMR: Otonom Mobil Robotlarımız ile müşterilerimizin esnek üretim süreçleri ile pazardaki beklentilere kolay cevap verebilmesine ve daha verimli üretim süreçleri yaratarak tesis içi taşıma maliyetlerini düşürme faaliyetlerine destek oluyoruz. Geleneksel taşıyıcı kaynaklı riskleri en aza indirerek; taşımada görevli personellerin sağlık ve güvenliklerini en üst seviyede tutmalarını sağlıyoruz.
Bir yılı daha geride bırakırken; 2022 yılının; ülkemiz, milletimiz ve tüm dünya için mutluluk, huzur ve en önemlisi sağlık içinde geçmesini diler, tüm Subcon Turkey okurlarının da yeni yıllarını en içten dileklerimizle kutlarız.
Erol Çıracı
İnovasyon Mühendislik Ltd.Şti.
Genel Müdür
Elektrik Elektronik Yüksek Mühendisi