INNOTRANS BERLİN ve HANNOVER IAA 2014 FUAR İZLENİMLERİM
ARUS Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş:23-26 Eylül tarihleri arasında bu yıl 12’incisi düzenlenen ve Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS), OSTİM OSB, Yönetim kurulu ve üye firmaları yanı sıra 55 ülkeden 2 bin 758 şirkete ev sahipliği yapan fuara yaklaşık 140 ülkeden 130 bin ziyaretçi katıldı. Bu fuara katılan firmaların %61’i Almanya dışındaki ülkelerdir.
Türkiye’den Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe, Berlin Ticaret Müşavir Yardımcısı Buğra Han Erdoğan, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve Genel Md.Yrd. İsa Apaydın, Sanayi ve Ticaret Odaları temsilcilerinin de katılarak büyük ilgi gösterdiği InnoTrans 2014 Berlin Fuarı’nda Demiryolu taşımacılığındaki yenilikler, raylı ulaşım sistemleri araçlarını, parçaları, raylı araç trafik sistemleri, yolcu hizmetleri teknolojileri, raylı sistem planlama teknolojileri, ulaşım iletişim ve haberleşme sistemleri, haberleşme teknolojileri, veri işleme teknolojileri ve sistemleri, tünel inşaat teknolojileri, raylı araç ekipmanları, lojistik sistemler ve teknolojileri, donanım ve sistemleri ve Ar-Ge çalışmaları sergilendi.
Arjantin, Fas, Belarus ve Litvanya Fuar’a bu yıl ilk kez katılan ülkeler arasında bulunuyor. Fuar’da, sanayi birlikleri ve araştırma kurumları ile sektörün küresel oyuncuları ve çok sayıda tedarikçi şirket yer aldı.
Türkiye’den 37 firmanın stant açtığı fuarda milli markalarımız ve firmalarımız göz doldurdu.
En çok ilgi gören alanı ise hiç kuşkusuz vagon ve lokomotiflerin raylar üzerinde sergilendiği açık hava bölümü oldu. Söz konusu alanda bu yıl Türkiye’den İstanbul Ulaşım: İstanbul tramvay markası Durmazlar: İpekböceği ve LRT Green City marka Hafif Raylı Araç TCDD ve Bağlı Kuruluşlar ( Tülomsaş, Tüvasaş, Tüdemsaş): Milli Yolcu Treni EMU/DMU hızlı trenleri ve Milli Hızlı Tren Tanıtımı. Bozankaya: TCV Trambüs. 5 milli marka raylı ulaşım araçlarımız sergilendi ve katılan tüm ülkeler tarafından çok yoğun ilgi gördü. Bunun yanı sıra fuarda göz dolduran diğer firmalarımız; Medel: Raylı Ulaşım Inverter ve kabinleri, Tübitak MAM: Raylı Sistem Kontrol Ünitesi ve sinyalizasyon, Sazcılar: Kabin ve iç tasarım sistemleri, Kompozit parçalar, Elektra Elektronik: Konvertör trafoları, konvertör şokları, sinyalizasyon trafoları ve empedans bondlarının yanı sıra, Scott-t trafolar ve makas motorları,
Hüroğlu: Koltuk sistemleri,
Safkar: Klima,
ASAŞ Aluminyum, Hisarlar Makine, Sarkuysan Bakır, Savronik, ERA lighting, Burulaş, Alnal, Akın Kauçuk, Asis Elektronik, Cel-Mer Steel, Emas Demir-Çelik, Europower Enerji ve Otomasyon, GAGE Otomotiv, GL Crankshafts Glokal Ltd, Gürmak Çelik Ray Bağlantı, Laspar, Nane İletişim, Olimpia Auto Glass, Ortana A.Ş, Özkan Demir-Çelik, Panel Poliüretan, Proyapı Mühendislik ve Danışmanlık, Railcen Demiryolu Sistemleri, Vaest Silikon ve Kompozit Uygulamaları, VIG Makine San, Yapıray firmalarımızın yer aldığı fuarda ürünlerimiz uluslararası arenada göz doldurdu.
INNOTRANS BERLİN 2014 FUARI’NDA TÜRK FİRMALARI GÖZ DOLDURDU
Firmalarımız, çok güzel bir fuar organizasyonu ile raylı sistemler sektöründeki yerini aldı, tüm gelişmeleri yakından takip etti.
İstanbul Ulaşım, tasarım ve mühendisliğini kendisi, üretimini ise yerli sektör ile iş birliği ile gerçekleştirdiği “İstanbul Tramvayını” Innotrans fuarında sergiledi. Günlük 1.5 milyon yolcusu ile bölgenin en büyük kent içi raylı sistem işletmecisi olarak Türkiye’den fuara katılan İstanbul Ulaşım işletme, bakım ve mühendislik alanındaki faaliyetlerinin de fuar tanıtımını başarıyla gerçekleştirdi.
Durmazlar İpekböceği ve Green City araçlarından başka Alstom lisansı ile ürettiği Bogi ürünlerinin tanıtımını yaparak büyük ilgi görmeyi başardı.
Son zamanlarda Sinyalizasyon ve Kontrol Üniteleri AR-GE konusunda büyük aşama kaydeden TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü; E1000 Tip Elektrikli Lokomotif Geliştirilmesi projesi kapsamında geliştirilen Cer Konvertörü, Cer Kontrol Ünitesi ve Merkezi Kontrol Ünitesi büyük ilgi gördü.
Çek Cumhuriyetinden gelen Skoda’nın Konya belediyesi için ürettiği Alaattin isimli tramvayı da ilgi çekti. Bizim markalar fuarda dikkat çekerken Konya belediyesinin %0 yerli katkı ile Skoda’ya ürettirdiği Tramvaylar Türkiye’den katılan ziyaretçileri çok üzdü. Herkesin ortak düşüncesi bu araçlar için aynıydı: İstenseydi bu araçlar Skoda ile Konya Sanayicileri tarafından Konya’da %51 yerli katkı ile çok rahat üretilebilirdi ve sanayicilerimiz, ülkemiz bundan büyük katkı sağlardı. Ama maalesef olmadı.
INNOTRANS FUARI AÇILIŞ TOPLANTISI
Fuardan bir gün önce 22 Eylül Alman Demiryolları Birliği (VDB) başkanı Dr. Martin Lange ve ardından Federal Almanya Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrındt tarafından açılış konuşmaları yapılan ve farklı ülkelerden gelen yaklaşık 1000 demiryolları üst yönetimine bir resepsiyon verildi.
Resepsiyona ARUS kümelenmesinden Prof.Dr.Ziya Burhanettin Güvenç (ARUS Başkanı), Prof.Dr. Sedat Çelikdoğan (ARUS Başkan Yrd.), Orhan Aydın (Ostim OSB Başkanı), Halis Turgut (RailTur) , Dr. İlhami Pektaş (ARUS Koor.), Ömer Yıldız (İstanbul Ulaşım Gn.Md.), Yıldıray Koçarslan (Tüdemsaş Gn.Md.), Murat Bozankaya (Bozankaya Yön.Kur.Bşk.), Niyazi Sarımaden (Medel Yön.Kur.Bşk.), Dr.Tarık Öğüt (Figes Yön.Kur.Bşk.) katıldı.
1982 yılında kurulan ve Almanya’da üretilen tüm Demiryolları araçlarının sergilendiği Technikmuseum’ da yapılan açılış toplantısında Almanya’da Demiryollarının ilk kuruluşu olan 1840 yılından itibaren üretilen tarihi buharlı trenler ilgi çekti. Bu müzede 33 ray üzerinde orijinal 40 model tren bulunuyor. Demiryollarının tarihini ve teknoloji aşamalarını çok iyi anlatan bu müze çok ilgimi çekti. Bu müzede tarihi bir vagon içerisinde Alman Demiryolları Birliği yönetim kurulu ile karşılıklı görüşmeler yapıldı.
Innotrans 2014 Berlin fuarına damgasını vuran en büyük olay; Alman Demiryolları Birliği (VDB) ve Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) arasında yapılan işbirliği protokolü oldu.
Alman Demiryolları Birliği (VDB) ve Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) arasında yapılan protokolde Türkiye’de yapılan tüm yabancı ihalelerde ve yatırımlarda finansal olarak en az % 51 ve üzerinde yerli katkı sağlanacak. Daha önce ARUS’un büyük çabaları ile Ankara Belediyesinin 324 adet Metro aracı ihalesinde CSR ile yapılan anlaşmada en az % 51 yerli katkı şartı sağlanmış ve bu anlaşma Türkiye’de yerli üretimde bir çağ açmıştı. Benzer şekilde Federal Almanya Demiryolları Birliği ile yapılan protokolde de bundan sonra Türkiye’de yapılacak tüm yabancı ihalelerde ve Alman firmalarının Türkiye’de yaptığı demiryolları yatırımlarda en az % 51 yerli katkı payı olacak.
Her iki taraf Türkiye’de Demiryolu Teknolojileri üzerine finansal olarak en az % 51 yerli katkıyı sağlayacak şekilde ortak yatırım ve işbirliği yapacak. Bu kapsamda ARUS;
Hızlı Tren, Metro, Hafif Raylı Ulaşım Araçları (LRT), Monoray ve Tramvay gibi raylı ulaşım araçlarını Türkiye’de üretmek üzere Federal Almanya Demiryolları Birliği ( VDB ) sanayicilerinin Türkiye’de yerli sanayicilerimizle birlikte uluslararası kalite sistemlerine uygun olarak ortak yatırım ve üretim yapmasını, yan sanayinin geliştirilmesini, yerli üretimin artırılmasını ve üyeler arası işbirliklerinin geliştirilmesini sağlayacak.
Böylece Alman sermayesi ve teknolojisi Türkiye’ye transfer edilerek yerli firmalarımızla en az % 51 yerli katkılı ortak işbirlikleri gerçekleştirilecek.
ARUS İkinci olarak Japonya / JORSA Kümelenmesi, Siemens ve Bombardier firmaları ile Türkiye’de yatırım ve işbirlikleri konusunda görüşmeler yaptı.
Bu fuarda en önemli izlenimim; Yabancı firmaların artık Türkiye’de mal satma devrinin kapandığını ve en az %51 yerli katkı ile birlikte üretim yapacağımızı anlamaları olmuştur. Görüştüğümüz tüm önemli yabancı firmalar Türkiye’de yatırım yapılacak yer ve Türk ortak konusunda ARUS’tan destek istediler.
HANNOVER IAA FUARI İZLENİMLERİMİZ
25-26 Eylül 2014 tarihlerinde Almanya’nın Hannover kentinde Bozankaya firmamızın Otobüs fabrikasını ve yeni satın aldığı Solar Enerji fabrikalarını gezdikten sonra Hannover IAA Ticari Araçlar Fuarına ziyaretçi olarak katıldık. Bu fuarda da Türkiye’den büyük bir katılım ve ilgi vardı.
ELEKTRİKLİ TİCARİ ARAÇLARIN KALBİ HANNOVER’DA ATTI...
Ticari araç sektörünün dünya üzerindeki en önemli organizasyonu olan, Almanya’nın Hannover şehrinde bu yıl 65’incisi gerçekleştirilen IAA Ticari Araçlar Yan Sanayi Fuarı dünyanın en önemli ticari araç, sistem, parça, treyler ve üstyapı ekipmanı üreticisi yaklaşık 1200 firmayı bir araya getirdi. Birçok dünya prömiyerinin gerçekleştirildiği fuarda Türkiye 88 firma ile yerini aldı.
BOZANKAYA ELEKTRİKLİ OTOBÜSÜNÜ TANITTI
Bozankaya, IAA Ticari Araçlar Fuarı’nda yeni elektrikli otobüsünü dünyaya tanıttı. Bozankaya’nın lanse ettiği E-Bus; şarj edilebilir akü ile çalışan, 10.7 metrelik, alçak tabanlı, 25 kişi oturma kapasiteli bir şehir içi otobüsü. Akü sistemi, Bozankaya GMBH tarafından geliştirilen E-Bus’ın üretimi ise Bozankaya A.Ş. tarafından yapılıyor. Bozankaya’nın tasarımı ve üretimi olan E-Bus için 3 yıldır emek verildi. Bozankaya E-Bus’ın akü sistemi, Almanya’da bulunan diğer bir Ar-ge merkezi Bozankaya GMBH tarafından çok özel bir sistem ile geliştirildi. Ford, IAA Ticari Araçlar Yan Sanayi Fuarı’nda tamamen yenilediği Transit model ailesinin yeni varyasyonlarını tanıttı. Scania, IAA Ticari Araçlar Yan Sanayi Fuarı kapsamında müşterilerinin karlılık ve sürdürülebilir başarıya ulaşmaları yönündeki çalışmalarını sergiledi. Otokar, Avrupa’daki yapılanması Otokar Europe ile IAA Ticari Araçlar Yan Sanayi Fuarı’na katıldı. Continental 2013 yılında pazara sunarak geliştirmeye devam edilen 3’üncü nesil lastiklerini tanıttı. Iveco 2 bin 500 metrekareden daha büyük bir stantta, hafif ticarîden ağır araçlara, offroad araçlardan otobüslere ve maden sahası araçlarına kadar tüm ürün yelpazesini tanıttı. Fuarda toplam 16 Iveco aracı sergilendi. Temsa, yeni jenerasyon Euro 6 motorlu 5 ürününü tanıttı. Temsa fuarda LD 12, HD 12, LF 12 ve MD 9’u ziyaretçilerle buluşturdu. Bosch, IAA Ticari Araçlar Yan Sanayi Fuarı’nda yeni nesil dizel teknolojilerini, yakıt tasarrufu sağlayacak ürünlerini, otobüs eğlence sistemleri ile güvenlik sistemlerini tanıttı. Volkswagen Ticari Araç, IAA Ticari Araçlar Yan Sanayi Fuarı’nda Caddy, Amarok, Transporter, Caravelle ve Crafter model ailelerinin en yeni versiyonlarını sergiledi. Tofaş’ın Bursa’daki fabrikasında üretilen ve 2015 yılının ilk çeyreğinde Avrupa ile birlikte Türkiye’de satışa sunulacak olan Yeni Fiat Doblo’nun dünya prömiyeri IAA Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı’nda gerçekleştirildi. Volvo Otobüs, Volvo 7900 Elektrikli Hibrid’in dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Plug-in teknolojili Volvo 7900 Elektrikli Hibrid, geleneksel dizel otobüste kıyasla yüzde 75’e varan yakıt tüketimi ve karbondioksit azalımı sağlıyor.
Haberin Kaynağı : Railway Turkey
16.12.2014