İngiliz Dr. Peter Cox Plastik Üreticileri İle Buluştu
PAGDER Başkan Vekili Oğuzhan Gürlek: “Finansman Maliyetleri Üretim Operasyonlarını Zorluyor”
Uluslararası seminerlerle başarılı organizasyonlara imza atan Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) ekstrüzyonla işleme prosesinde Avrupa’nın önde gelen ismi Dr. Peter Cox’u plastik sanayicileri ile buluşturdu. 8 Kasım 2018 günü İstanbul’da düzenlenen ve 150’yi aşkın plastik sanayicisinin katılımı ile gerçekleştirilen “Yeni Nesil Ekstrüzyon Semineri”nden sanayiciler başarılı çıktılar elde etti.
Önümüzdeki yıl 50. yılını kutlayacak olan Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER), plastik teknolojilerinde önemli proseslerden biri olan ekstrüzyonla işleme tekniğindeki etkili ve verimli süreç yönetimi, bilimsel metotları Türk plastik sanayicilerinin bilgisine sundu. 40’tan fazla sektöre ara malı veren plastik sanayisinin ambalaj, boru ve inşaat malzemeleri, elektrik-elektronik, ev eşyaları, otomotiv, plastik hammadde, makine ve aksam sektörlerinden katılımcıların yer aldığı semineri 150’yi aşkın katılımcı takip etti.
Seminer açılış konuşmasında günümüz ekonomi koşullarında üretim yapmanın tek başına yeterli olmadığını ifade eden Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkan Vekili Oğuzhan Gürlek finansman, katma değer ve karlılık unsurlarına dikkat çekti. Finansmana erişimde ki güçlüklerin yanı sıra artan finansman maliyetlerinin ticaret oyununu daha karmaşık hale getirmekte olduğunu ifade eden PAGDER Başkan Vekili Oğuzhan Gürlek, “Günümüzde sanayicilerin ürünü elde etmesi ya da üretimi bilmesi tek başına anlam ifade etmemekte bunun yanında finansal sonuçları yorumlayabilmeli, operasyon süreçleri kurgulamalı ve daha da önemlisi yaptığı işin çevreye ve insana dokunan yönlerini irdelemeli. Bunlardan birinde ki dahi başarısızlık rekabetin yerel ve küresel anlamda ki gelmiş olduğu konum nedeniyle sürdürebilirliği etkileyecektir. Maalesef resmi istatistiklerdeki sektör karlılıkları yüksek finansman maliyetlerini bile karşılamaktan çok uzak” dedi.
Bugün petrolün üzerinde oturanların değil onu işleyip değer zinciri sonunda bire 10, bire 100 katma değer yaratanların dünyaya yön verdiğini belirten Gürlek konuşmasında şunları kaydetti: “Mevcut üretim kompozisyonu ile dünyada hak ettiğimiz yeri almamız çok zor. Miktar bazında bakıldığında dünyanın en fazla ihracat yapan 10. ülkesi durumundayken değer bazında bakıldığında 19. sıraya gerilediğimiz görülmekte. Oysa ihracat miktarımız aynı kalırken Çin’in ihracat birim fiyatına erişsek 16., Almanya’nın birim fiyatına erişirsek 8. sıraya yükselebiliriz. Bu da doğruyu ararken bakacağımız yerlere ışık tutmakta. Bu bilgilerin ışığında sektör için tehditler açık, fırsatlar da ortadadır. Pazardaki tüm paydaşların uluslararası alanda rekabet şansımızı güçlendirecek dinamikleri ortaya koyması şart. Bu da başta eğitim, araştırma, girişimcilik ve çalışma azmi ile olacaktır.”
İstanbul’da olmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Dr. Peter Cox ise tam gün süren seminer boyunca ekstrüzyonla işleme tekniğindeki bilimsel metotları, proses verimliliği ve performans ölçümünü gerçekleştirmenin ipuçları ile sorun giderme yöntemlerinin edinimi konusundaki tecrübelerini katılımcılar ile paylaştı.
İKMİB İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ser Rezistans, Yapraksan Plastik, Gema Polimer, Akay Plastik, Aydın Plastik, Eurotec Mühendislik Plastikleri, plastonline.com haber portalı, Şenmak Makine, Tisan Mühendislik Plastikleri, Dr. Peter Cox’in deneyimlerini paylaştığı Yeni Nesil Ekstrüzyon Semineri’nin destekleyicileri arasında yer alıyor.
08.01.2019