İndex, Her Yıl Müşteri Portföyünü Geliştirerek Büyümesini Sürdürüyor
Metal parçalar üreterek beyaz eşya ve otomotiv sektörlerinin tedarikçisi konumunda olan İndex, her yıl müşterileri arasına en az bir ana sanayi ekleme hedefi ile faaliyetlerine devam ediyor. Manisa OSB’de 6000 metrekarelik alan üzerine kurulu fabrikalarında üretim yapan İndex, konusunda tecrübeli ve başarılı ekibiyle iş hacmini artırmaya da devam ediyor. Firma sahibi ve yöneticileri Hatice Kübra İçöz ve Ali İçöz’den firmaları hakkında bilgiler ald
İndex hakkında bilgi verir misiniz?
Ali İçöz: İndex, 1987 yılında Kenan Evren Sanayi Sitesi’nde kurulan 28 yıllık bir işletme. Çalışma sahası aktif olarak beyaz eşya ancak yaklaşık 10 yıldır otomotiv çalışmalarımız bulunmakta. 2009 yılından itibaren MOSB 4. Kısımda 6000 metrekare alan üzerine kurulu kendi işletmesine taşınmış olup faaliyetlerini sürdürüyor. Saha içindeki ve dışındaki çalışmalarını geliştirerek büyümeye devam ediyor. şuan aktif olarak tek vardiya sisteminde toplamda 25 personel ile 20’si mavi yaka 5’i beyaz yaka olmak üzere personel istihdam ediyor. Metal sac kalıbı imali ve sac hammadde baskı çalışmaları, torna, otomat, pim, burç, boru işleri, menteşe çalışmalarıyla metalin bulunduğu her sahada faaliyet gösterebilecek ve metal parça işçiliğine ait beyaz eşya ve otomotiv markaları başta olmak üzere tüm ısıtıcı/soğutucu ürünler, dayanıklı tüketim malları ve mobilya sektöründe ve daha bir çok metal üretim ihtiyacı olan marka ve sahalarda da faaliyet gösteriyor ve gösterebilir. Ayrıca firma olarak kaplama sahasında da faaliyetimiz bulunmakta. Kaplama hattımızda tambur ve askı sistemiyle çalışan asitli çinko-krom, nikel kimyasal kaplama tesisimizde ürünlerimizin kaplamalarını da kendi işletme sahamızda yapılmakta. Üretimin başından sonuna kadar oluşan operasyon-işçilik ve çalışmayı bu şekilde sahamız içinde çok daha verimli ve kolay takip edebiliyoruz. Çalıştığımız markalardan bir kısmını; INDESIT/ARISTON/HOTPOINT/WHIRPOOL, U⁄UR SO⁄UTMA, VESTEL, BMW, MERCEDES, FORD/FORD OTOSAN, SARIGÖZO⁄LU olarak sıralayabiliriz.
2014 yılı firmanız açısından nasıl geçti? 2015 yılı beklentileriniz nelerdir?
Ali İçöz: 2014 yılı tüm firmaların etkisinde olduğu ticari durgunlukla
geçti diyebiliriz. Ülke olarak geçen ve
devam eden bu yıllar içerisindeki gerek siyasi dalgalanma, gerek komşu ülkelerin ticari ve siyasi dalgalanmaları elbette sanayi kesiminde de ticari açıdan hissedilebilir durgunlukta oldu. İndex olarak belirlenen fore castlarda beklenileni yakalayamasak da bununla birlikte yeni müşteriler de edindik. 2011 yılından itibaren yani rahmetli babamız GÜRCAN İÇÖZ Beyefendinin vefatından sonra, ablam Hatice Kübra İçöz ve ben şirket yönetimine geçtiğimizden bugüne kadar İndex’in gelişmesi ve büyümesi için çalışıyoruz, bu süreçte sürekli artan bir büyümemiz oldu. 2015 yılında da bu büyümenin devam edeceğini umuyoruz.
Ar-Ge ve ürün geliştirme çalışmalarınız var mı?
Ali İçöz: Çalıştığımız ana sanayilerle yaptığımız ürün üzerinde inovasyon çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Genellikle kalıp üzerinde revizyon denen tasarımlar yapıyoruz. Müşterilerimizin talebi doğrultusunda da ürün üzerinde de kullanımı etkileyen geliştirmelerimiz-iyileştirmelerimiz var. Ana sanayilerin Ar-Ge’leri ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Mevcut bir marka çalışması olmadığı için işletmemizdeki Ar-Ge ve Ür-Ge’de firma talebi ve doğrultusunda kendi tasarımları üzerinde bu şekilde yön buluyor.
Firma olarak bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?
Ali İçöz: Müşterilerimiz arasına her yıl en az bir ana sanayi markası/firması ekleme hedefimiz devam edecek. Bu sene Uğur Soğutma ile yeni çalışmaya başladık. şuan beklenilen doğrultuda ilerliyor. Zamanla çalışmalarımız daha aktif ilerleyecek. Ayrıca en büyük hedefimiz manevi bir miras olarak aldığımız bu yapıyı işletmemizi ve çalışmalarımızı sorumluluğumuzun
daha da farkında olarak daha ileriye gelecek nesillerimize bırakmak. Bu bizim için hedeflerimizin başında geliyor. Makine parkurumuzda şuan pasif çalışan tezgahlarında aktif çalışması için iş hacmini büyütmek istiyoruz. 1500 metrekarelik boş arsamızın depo alanı olarak yatırımını yapacağız. Hedefimiz süreçle İndex Metal olarak Türk sanayisinde tecrübeli, başarılı bir firma olarak tanınmak ve anılmaktır. Bu bağlamda en büyük gücümüz, kardeşler olarak güçlerimizin birleşmiş olması, birlikte ve beraber olmanın vermiş olduğu güçtür.
Bir yan sanayi firması olarak ana sanayiler neden İndex’i tercih etmeli?
Hatice Kübra İçöz: Bu soruya çalıştığımız ana sanayilerle yapmış olduğumuz ziyaret/toplantılardaki cümle ile cevap vermem daha doğru olacak. Ancak öncelikle belirtmeliyim ki firmamızın ticari çalışmasında sorumluluk hissettiği; zamanında sevk, erken termin, kaliteli ürün politikasındaki hassasiyetlerimiz bunun cevabıdır. Ana sanayi temsilcilerimizin diliyle “samimiyet ve yaklaşımınız ve sorun çözme odaklı yardımlarınız, ticari iş ve firma ahlakınız, bu nezaket ziyaretleriniz, müşteri haklıdır bilincinde olup sorumluluklarınızın farkında olmanız tercih sebebinizdir.’’ Ana sanayilerimize İndex olarak ticari ahlak içinde ciddi bir samimiyet, hızlı bir hizmet, güler yüzlü yaklaşım ve diyalog, çözüm odaklı çalışmalar sunmak bizleri ayrıcalıklı kılıyor. Tüm bunlar biraraya gelince tercih edilen bir firma oluyoruz.
BEYSAD’a üye olmuştunuz. BEYSAD’tan beklentileriniz nelerdir?
Hatice Kübra İçöz: şirket olarak farklı STK’larda da üyeliğimiz var. MÜSİAD, MAGİAD ve BEYSAD gibi iş hayatıyla, ticari faaliyetler ile ve sektörel faaliyetlerle alakalı birçok dernekte yer alıyoruz. BEYSAD’da ağırlıklı olarak iş yaptığımız beyaz eşya sektörünün bir STK’sı ve bu bakımdan bizimde içinde yer almamız gerektiğine inanıyoruz. BEYSAD’a beyaz eşya sektörünün nabzını tuttuğu için, ana sanayi ve müşteri portföyünü ve varlığını bildiği için yan sanayilerin yapısını ve psikolojisini bildiği için, firmalar çalışmalar tüm bunlar vs. sektöre nasıl yön veriyor gibi konuları bildiği ve beyaz eşya sektörüne çalışan firmalara yön verecek şekilde olduğu ve bunları üyeleri ile paylaştığı için biz de üye olduk. Biz ana sanayi-yan sanayi olarak ihtiyaç arz/talep, beklentinin ne olduğunu ve koşulları ve dolayısıyla BEYSAD aracılığıyla bunları görüyor ve biliyoruz. Beyaz eşya yan sanayiciler olarak ana sanayiden neler bekliyoruz, bunu anlatabiliyoruz. Kısaca BEYSAD, ana ve yan sanayiyi profesyonel alanda ve çalışmalarda birbiriyle buluşturan kurumsal bir dernek. Bazı noktalarda belki daha aktif olabilir, bu yeterli kalmayabilir fakat daha iyisini de yapabilecek potansiyele sahip olduğunu biliyoruz. Başarılı ve güçlü bir yapı olarak görüyoruz. Ayrıca yayınladıkları bültenlerin de bize çok faydası var. Hızlı bilgi edinmiş ve sektörün gündemini yakından takip etmiş oluyoruz. BEYSAD’a üyeliğimiz konusunda genel olarak memnunuz.
Eklemek istedikleriniz varsa öğrenebilir miyiz?
Hatice Kübra İçöz: Bir yan sanayi firması olarak, çalıştığımız ana sanayilerin ne istediğini biliyoruz ve rekabet etmek için çabalıyoruz. Ekonominin geriye gitmesini istemiyoruz ve daha çok üretmek bunun için gerekli istihdamı yapmak daha zengin, daha güçlü, daha çok kazanan, daha çok üreten sanayiciyle daha çok gelişmiş ve büyümüş bir ülke olmak istiyoruz. Bugün bir çok işletme hala işletme sermayeleri ve borçlanma yüküyle çarkı döndürmeye çalışıp ayakta kalma mücadelesi veriyor. İşverenler ve iş yapan işletmeler olarak üzerimizdeki yüklerimizin biraz hafiflemesi lazım diye düşünüyorum.
Ali İçöz: Ülkenin çok büyük bir bölümüne ait her sektörde var olan bir sorun olarak işçi bulma konusunda biz de sıkıntılar yaşıyoruz. Vasıflı veya vasıfsız eleman bulmakta zorlanıyoruz. En büyük eksikliğimiz istihdam yapabilecek potansiyelde çalışan bulamamaktan kaynaklı iş döngüsünde yaşanan tıkanmalar. Mevcut çalışanlarımızla ek vardiya ek mesai yaparak yetişmeye çalışıyoruz. İş hacmimizi artırmaya çalışıyoruz, fakat tecrübeli ve artık tecrübesiz dahil çalışan bulma konusuna bir an önce çözüm bulunmalı diye düşünüyorum. Eskiden babalarımız çıraklıktan yetişir usta olur, çıraklar yetiştirirmiş. şimdi ne donanımlı usta ne de yetişecek çırak bulunamıyor. Bu ülke genelinde her sektörün sıkıntısı. Ancak resmi kurum/kuruluşların kayıtlarında, işten anlamayandan çok çalışmaya gönlü olmayanlar, olunca iş beğenmeme, koşulları beğenmeme vs. bu sizin üretiminizi de etkiliyor. Beklentileri yükseltmeden, vaatleri de kontrollü ve sınırında tutmak gerekiyor diye düşünüyorum.
Giderlerin bir anda bu kadar yükselmesi kazanan bir toplumdan çok kaybeden ve Yunanistan gibi iflasın eşiğine gelen bir ülke olmaktan öteye geçemez. İşçi-İşveren-Devlet beraber taşın altına elimizi koymalıyız. Sizin vesileniz ile de sesimizin duyulacağı yerlere bunu iletmek isteriz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
10.07.2015