Ilgaz İnşaat Başarı Hikayesi ve Kurucusu Selahattin Düzbasan
Dr. İlhami Pektaş: Ilgaz İnşaat Başarı Hikayesi ve Kurucusu Selahattin Düzbasan
Ilgaz İnşaat Başarı Hikayesi ve Kurucusu Selahattin Düzbasan
Dr. İlhami Pektaş
Selahattin Düzbasan, son derece mütevazı bir iş insanı olmasına rağmen oldukça büyük işler yapıyor. 1994 yılında Adana’da kurulan Ilgaz İnşaat’ın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Düzbasan, firmasını Anadolu’nun bağrından yükselen bir değer olarak nitelendirmekte ve Anadolu’nun gücünü dünyaya göstermenin en büyük arzusu olduğunu dile getirmektedir. Düzbasan Türkiye’nin en uzun viyadüklerini en son teknoloji ile yaptıklarını, Kazakistan, Türkmenistan, Suudi Arabistan, Arnavutluk, Romanya, Irak gibi ülkelerde taahhütler gerçekleştirdiklerini büyük bir gururla anlatıyor.
Ilgaz Grup 1994’te Selahattin Düzbasan tarafından ana şirketi Ilgaz İnşaat ile kuruldu. Ilgaz Grup, inşaat sektöründe başlayan kronolojisine, demiryolları, madencilik ve robotik otomasyon sektörlerini de ekleyerek her geçen gün daha da büyüdü.
Selahattin Bey kendinizi tanıtarak şirketin gelişim süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?
Çankırı’nın Kurşunlu kasabası Eskiahır köyünde doğdum. İlkokulu, ortaokulu ve liseyi Çankırı’da okudum. 1986 yılında inşaat mühendisi olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden mezun oldum. Daha sonra Karayolları Genel Müdürlüğü’nde köprüler bölümünde çalışmaya başladım. O yıllarda Karayolları gibi kurumlar okul gibiydi. Sürekli kurslar ve eğitimler veriliyor, uygulamalar yapılıyordu. 2 yıl çalıştıktan sonra ayrılıp kendi işimi kurmaya karar verdim.
1980 yılının ikinci yarısında Türkiye’de inşaat yatırımları başlamıştı. 1989 yılında Tarsus-Pozantı otoyolunda yer alan bazı köprülerin yapım işi için Çukurova’ya gittim. Adana ile ilk bağımız bu vesileyle kurulmuş oldu. TAG otoyolu çerçevesinde birçok işler yaptım. İskenderun tarafındaki projeler için beton boru üretim tesisi kurdum. Sonra bu tesisi Adana’ya devamında da Yenice/Mersin’e taşıdım. Bir taraftan taahhüt işleri devam ederken bir taraftan da yoğun olarak prefabrik beton elemanlar üretimi yapıyorduk. Türkiye’de köprü işleri yapan çok firma yoktu. Bu nedenle köprü taahhüt işlerine ağırlık vererek ülke genelinde birçok köprü projesinde yer aldık. Yine prefabrik beton elemanlar sektöründe çok fazla ihtiyaç olduğunu görerek ülkemizin çeşitli yerlerine tesisler kurduk.
2000’li yıllarda ülkemizde demiryolları yatırımları başlamıştı. Ancak öngermeli beton traversler yurt dışından geliyordu. Dünyanın en büyük üreticileri arasında yer alan Alman RailOne firmasıyla çok uzun yıllar görüşmelerimiz oldu. Sonunda bu firmayla birlikte Türkiye’de ortak bir üretim tesisi kurmaya karar verdik.
RailOne ile sektörde üretime girmemiz Avrupa’da demiryollarındaki gelişmeleri yakından takip etmemizi sağladı. Bu sektörde ülkemizin vagon ihtiyacını gördüğümüzde bu alanda da bir girişimde bulunduk ve önce Amerikan Greenbrier daha sonra Slovak Tatravagonka ile görüşmelerimiz oldu.
2016’da Slovaklarla yük vagonu üretimine yönelik Tatra-Ilgaz adında bir şirket kurduk. Yük vagonu pazarındaki ihtiyacı destekleyecek robotik üretim hatları için yaptığımız araştırmalarda Intecro Robotik Otomasyon ve Robital Robotlu Kaynak Teknolojileri ile ortak olduk ve onlarla da bir süreliğine ortaklığımız devam etti. Diğer teknolojik yatırımlarımız için de 2018’de Ilgaz Quality şirketini kurduk.
2020 yılında Romanya’da ilk şirketimizi açtık. Burada da inşaat sektöründe hazır beton ve beton elemanlar üreten bir tesis kurduk.
Düzbasan, halen ILGAZ İnşaat AŞ, Ilgaz Construction SRL, RailOne ILGAZ, ILGAZ Quality ve Fil şirketlerinin yönetim kurulu başkanlığını sürdürmektedir.
Başarı adımlarında önemli stratejileriniz neydi?
Okumaya ve araştırmaya çok önem veriyorum. Hedef sektörün ihtiyaçlarını doğru anlamak ve bu ihtiyacı karşılayan ürün veya servisin en iyisini nerede bulacağını öğrenmek ve bu yönde hareket etmek gerekiyor. Bugüne kadar Fransızlar, Slovaklar, Almanlar, Amerikalılar gibi farklı ülkelerden şirketlerle ortaklıklarımız oldu. Kurduğumuz ortaklıklarda da yabancı meslektaşlarımızdan ülkemizde eksikliğini gördüğümüz bilgi ve deneyim birikimlerinin ekiplerimize kazandırılmasına odaklandık ve sürdürülebilir sistemler kurduk.
Hangi ürünleri üretiyorsunuz?
Bugün ana iş kolumuz olan inşaat sektöründe yurtiçi ve yurtdışında beton ve beton ürünler üreten, taahhüt işlerinin yanında özel üretimler de yapan tesislerimiz var. Uzmanlık alanlarımız köprü ve viyadük inşaatlarıdır. Öne çıkan projelerimiz arasında İstanbul Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün Avrupa yakasındaki 80-100 metre yüksekliğindeki bağlantı viyadükleri, Edirne’de Pazar Kule sınır kapısına bağlanan Meriç Nehri viyadüğü, Türkiye’nin en uzun viyadüğü olan 2.4 km uzunluğundaki Ankara-İstanbul hızlı tren hattı viyadüğü ve Adana Pozantı yolundaki Çakıt viyadüklerini sayabiliriz. Geçmişte Orta Doğu’da Kazakistan, Türkmenistan, Suudi Arabistan, Arnavutluk’ta da benzer işlerimiz oldu, bugün Irak ve Romanya’da devam eden taahhüt işlerimiz var.
Alman RailOne firmasıyla 2007’ten beri birlikteyiz ve demiryollarına yüksek dayanımlı beton hat ve makas traversleri üretiyoruz.
Ilgaz Quality firmamız yük vagonu üretimi için yatırımlara başladı. Şu anda TSI sertifikasına uygun 90 feet boyunda platform yük vagonu tasarımımız var.
Ar-Ge çalışmalarınız ve yeni projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Sektörlerimizde araştırma ve geliştirme projelerine önem veriyoruz. Şirketlerimiz bugüne kadar çeşitli ulusal ve uluslararası kongrelerde yüksek dayanımlı betonlar, soğuk havada beton dökülmesi, viyadük inşaatları, çok katlı binaların güçlendirilmesi, beton kalitesine agrega kalitesinin etkileri, beton travers üretimi vb. konularda yirmiye yakın bildiri sunmuştur.
Ayrıca tesislerimizde de tam donanımlı laboratuvarlarımız bulunuyor. Ürün ve servislerimizde kalite ve müşteri memnuniyeti en çok önem verdiğimiz olmazsa olmazımızdır. Bu doğrultuda gerekli tüm araştırma ve geliştirmeleri yapıyoruz.
Yurtdışı faaliyetleriniz nelerdir?
Şirketlerimiz aktif olarak perakende satış ve ihracat yapmadığından bu konuda yoğun bir çalışmamız yok. Ilgaz İnşaat tarafında Romanya’da çalışmalarımız olduğu için bu tarafta bazı ihracatlarımız oluyor.
RailOne-Ilgaz ve Ilgaz Quality şirketlerinde ise durum biraz daha farklı. Avrupa’daki fabrikalar pandemiden ve Ukrayna-Rusya savaşından fazlasıyla etkilendiler. Avrupalı çalışanlar el emeği gerektiren sanayi üretimlerine devam etmek istemediği gibi işverenler de pandemide duran sistemi bugün tekrar canlandırma maliyetine savaş nedeniyle enerji maliyetleri de eklenince ihtiyaçları için doğuya yöneldi, yüzünü çevirdiği ilk ülkeler arasında lojistik olarak yakın olan Türkiye var. RailOne-Ilgaz ve Ilgaz Quality için önümüzdeki dönemde Avrupa’ya da satış yapabileceğimizi öngörüyoruz.
Gelecekte neler yapmayı planlıyorsunuz?
Biraz önce bahsettiğimiz pandemi ve savaş ortamı, dünya genelinde iş hayatındaki karar alıcılar ve mikro-makro ekonomi üzerinde yarattığı etki ile yeni bir düzen getiriyor. Eğer ortaya çıkan fırsatlar doğru değerlendirilirse lojistik olarak avantajlı konumdaki Türkiye için çok sayıda yeni kapılar açılacak ki açılmaya başladı bile.
Türkiye’deki işletmelerin %95’i aile şirketi ve biz de onlardan biriyiz. İkinci kuşağın dahil olduğu şirketlerimizin hem yurtiçinde hem de yurtdışında başarılı işlere imza atmaya devam etmesi için sürdürülebilir bir sistemimiz var. Hedefimiz öncelikle ülkemizin refahında bir payımız olması, ülkemiz kazanırsa biz de kazanırız, biz kazanırsak ülkemiz de kazanır. Bugün hem Ankara bölgesinde hem de Çukurova bölgesinde yeni yatırımlarımız var. Uluslararası gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz.
Türkiye’deki yatırımlarımızın yanında Avrupa’da da büyümeyi hedefliyoruz. 2020’de Romanya’da kendimize ait bir yerleşke ve araç filosuyla yatırımlarımıza başladık. Romanya’dan sonra diğer Avrupa ülkelerine de açılmayı hedefliyoruz.
Sosyal Faaliyetler
Eğitime, engellilere yönelik hizmetlere ve çok sayıda sosyal projelere destek veren Selahattin Düzbasan, Çankırı Üniversitesi Vakfı, Ankara Çankırılılar Vakfı yönetim kurulu ve İNTES, İMO ve Adana Müteahhitler Birliği üyesidir.
2010 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Milletine ulusal ve uluslararası düzeyde üstün hizmetleri, Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlaması, halkın refahı, eğitimi, mutluluğu ve sosyal gelişimi için yararlı hizmetlerde bulunduğundan dolayı; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanınca “TBMM ÜSTÜN HİZMET MADALYASI ve BERATI” ile ödüllendirildi.
2013 yılında, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı tarafından kuruluşunun 20. yılı anısına, Türk dünyası kültür, sanat ve bilim alanında üstün hizmetlerde bulunmasından dolayı, şükran nişanesi olarak 20. Yıl Madalyası ödülüne layık görüldü.
TBMM üstün hizmet ödülüne ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı ödülüne layık görülen, eğitime verdiği destek ile her kesimden insanın takdirini ve saygısını kazandan Selahattin Düzbasan, ülkemize hizmet adına bir vatandaş olarak elinden gelen gayreti en üst seviyede göstermeyi amaç edindiklerini ve bu amaç doğrultusunda çalıştıklarını dile getiriyor.
Başarınızın sırrı nedir?
Her zaman yapıcı ve birleştirici bir tutum içinde geniş bir vizyona sahip iş insanı olan Selahattin Düzbasan, herkesin ülkesi için elinden geleni yapması ve çalışması gerektiğini, ülkemizin değerlerine sahip çıkılmasının elzem bir konu olduğunu ve ülkemizin daha aydınlık günlere erişeceğini sık sık vurguluyor. Her zaman kaliteli ve güvenilir ürünler sunarak müşteri memnuniyetini her şeyin üzerinde tutan; bilimsellik, uzmanlık, profesyonellikle müşteri ihtiyaç ve beklentilerinin ötesinde ve sürekli mükemmeli arayış içinde olan Düzbasan, başarıları gelecek nesillere taşımayı hedefliyor.
Selahattin Düzbasan: Başta çalışanlarım sonra tedarikçi ve müşterilerimle aramdaki güven bağını korumaya özen gösteririm. Yaptığım işlerde hep samimi ve dürüst oldum, saygımı ve disiplinimi elden bırakmadım. Okumaya, araştırmaya, öğrenmeye öncelik verdim. Planladığım uzun soluklu hedeflerden asla vazgeçmedim, hep daha iyisine ve en kalitelisine yöneldim.
Selahattin Düzbasan, kendisine ve ülkesine güvenen çok azimli bir iş insanı. “Güven ruh gibidir, çıktığı bedene tekrar dönmez” sözünden çok etkilenen Düzbasan’ın her zaman öncelikli hedefi önce çalışanlarına, sonra tedarikçilere ve müşterilere sağladığı güven duygusunu korumaktır.
Başarılı olmanın bir diğer sırrı da ısrarla istemek ve hedefi durmaksızın yılmadan takip etmektir.
Gençlere, girişimcilere ve sanayicilerimize öğütleriniz, verilecek mesajlarınız nedir?
İlişki yönetimi, etkin iletişim, hedef koymak ve çok çalışmak birbirinden ayıramayacağımız araçlardır. İnsanoğlu hayatını ilişkiler üzerine kurar ve bu ilişkiler bizim yolumuza yön verir. Bundan dolayı çevremize özen göstermeliyiz ve kurduğumuz sağlam ilişkileri sürdürebilmeyi öğrenmeliyiz. Bu da etkin bir iletişimle mümkün olur.
Hayatta öğrenmenin sınırı yoktur ancak her şeyi kendimizin denemesi için zamanımız da yok. O yüzden diğerlerinin bilgi birikiminden ve deneyimlerinden feyz almalıyız. Doğru soruları sormayı öğrenmeliyiz. Bu öğrendiklerimizi bir araya getirmeli, ölçülebilir hedefler koymalı ve iyi bir zaman yönetimiyle çok çalışmalıyız. Ancak bu şekilde harcadığımız emeklerin karşılığını alabiliriz.
Ama şunu da unutmamalıyız ki her işte bir hayır vardır. Deneyimlerimden söyleyebilirim ki her şeye rağmen olmayan bir iş varsa sonuçta nedeninin de faydamıza olduğunu gördüm.
Sektöründe ülkemiz ve yurt dışında birçok ilklere imza atarak ödüller alan kendisiyle gururlandığımız ARUS üyemiz ILGAZ İnşaat’ın kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Sayın Selahattin Düzbasan’a Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına sabr-ı cemîl ve başsağlığı diliyoruz.