İhracatçının ‘Yeri’ Dar Geldi
Gelen talebi karşılamak isteyen sanayiciler yatırım için yer ve personel desteği istiyor
İhracatçının ‘Yeri’ Dar Geldi
Gelen talebi karşılamak isteyen sanayiciler yatırım için yer ve personel desteği istiyor
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) genişletilmiş yönetim kurulu toplantısını Ticaret Bakanlığı’ndan yetkililerinin de katılımıyla gerçekleştirdi. Toplantıya İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu başkanlık yaptı. İDDMİB’in alt sektörleri hakkında bilgilerin paylaşıldığı toplantıya katılan iş insanları sektörde yaşanan sıkıntıları ve beklentilerini dile getirdi. Artan talebi karşılayabilmek için daha fazla üretim yapmak istediklerini kaydeden sektör temsilcileri, “Üretimi arttırmak için yatırım yapmamız gerekiyor. Ancak bu noktada yer sorunları yaşıyoruz. Üretim yerlerimiz bize yetmiyor, bunu genişletmek için finansman ve yer desteğine ihtiyacımız var. Ayrıca personel bulma konusunda da sorunlar var. Kalifiye personel sorunları nedeniyle üretime yoğunlaşamıyoruz.” dedi.
Ekonomide dünya çapında yaşanan gelişmeler birçok alanda değişikliği de beraberinde getirdi. Enerji sorunu, tedarikte yaşanan sıkıntılar ve hammadde fiyatlarındaki değişiklikler iş hayatında büyük farklılıkları beraberinde getirdi. Türkiye, değişen bu süreçte özellikle üretim anlamında büyük talep görmeye başladı. Türkiye’de dünyada yaşandığı gibi bir enerji sorununun beklenmemesi nedeniyle Türk üreticilerine olan ilgi artmaya başladı. Artan ilgiye karşılık vermek için çalıştıklarını ifade eden iş dünyası temsilcileri, yaşadıkları sorunları İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) düzenlediği genişletilmiş yönetim kurulu toplantısınnda dile getirdi. İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu’nun başkanlık yaptığı toplantıya, Ticaret Bakanlığı yetkilileri ve sektör temsilcileri katıldı. Katılımcıların tek tek söz aldığı toplantıda ortak görüş; yer sorunu ve kalifiye personel sıkıntısı oldu.
Türkiye’nin Büyümesine Daha Fazla Destek Vermek İstiyoruz
Hem yurtiçi hem de yurtdışına yönelik üretim gerçekleştirdiklerini ifade eden toplantıya katılan sektör temsilcileri, “Yurtdışından Türk ürünlerine yönelik yoğun bir talep var. Bu Türk üreticileri için sevindirici bir gelişme. Ürünlerimizin kalitesinin dünya çapında takdir edildiğini görüyoruz. Ancak gelen talebi karşılama noktasında sorun yaşıyoruz. Şu anda üretim yaptığımız yerler bize yetmiyor. Büyümek istiyoruz ancak yer bulma, yerimizi genişletme noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda ilgili bakanlıklardan destek bekliyoruz. Yatırım yapmak için hem finansman hem de yer desteği alabilirsek, Türkiye’nin büyüme hedeflerine gerçekleştireceğimiz ihracatla daha büyük destek verebileceğimize inanıyoruz.” diye konuştu. Demir ve demir dışı metaller sektöründe diğer bir problemin de personel sıkıntısı olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, “Üretimi büyütmeye ve daha fazla ihracat yapmaya çalışırken, yer sıkıntısı dışında personel konusunda da problemlerimiz var. Personel ile sıkıntı yaşamaktan üretime yoğunlaşamıyoruz. Sadece kalifiye personel de değil, ara elemanlarda da sorunlar var.” ifadelerini kullandı.
İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri İle Sorun Çözülür
Her iki sorunla ilgili değerlendirmelerde bulunan İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Türkiye’nin önde gelen endüstrilerine girdi sağlayan İDDMİB, bünyesinde yedi alt sektörü temsil ediyor. Bunlar arasında alüminyum, bakır, döküm, mutfak, hırdavat, armatür ve yapı malzemeleri bulunuyor. Bu sektörlerimiz üretim ve ihracat anlamında büyümeyi yakaladı. Ancak daha hızlı ve sürdürülebilir büyüme noktasında bazı ihtiyaçları var. Yurtdışından gelen talebe bakıldığında üretim kapasitesinin bazı noktalarda yeterli olmadığı görülüyor. Üreticilerimiz üretim hatlarını, fabrikalarını büyütmek istiyor. Burada yer sorunu ortaya çıkıyor. Her sektör özelinde bakıldığında ihtisas organize sanayi bölgelerine ihtiyaç duyulduğu net bir şekilde ortaya çıkıyor. Eğer ihtisas organize sanayi bölgeleri oluşturulur, üreticilerimiz daha fazla teşvike ulaşabilirse ve kredi kullanımı konusunda da destek verilirse daha fazla ihracat yapılabilir. Bu da hem ülke ekonomisine hem de üreticilerimize yararlı olacaktır.” diye konuştu. Sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye personel bulma konusunda da İDDMİB olarak çalışmalara devam ettiklerinin altını çizen Çetin Tecdelioğlu, “Bu konuda ilgili bakanlıklar, YÖK ve MEB ile temas halindeyiz. Sektörlerimizde iş hayatına atılacak öğrencilerimizin mezun oldukları okuldan daha kapsamlı bir eğitimle mezun olmaları için görüşmeler yapıyoruz. Ayrıca öğrencilerimizin stajları konusunda daha fazla neler yapabileceğimizi görüşüyoruz.” dedi.