İDDMİB’in Organize Ettiği BAKİEL Çalıştayı Gerçekleştirildi
BAKİEL- Bağlantı Elemanları, Kilit ve El Aletleri Sektörleri Gelişim Çalıştayı:
İDDMİB - İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, BAKİEL adı altında bağlantı elemanları, kilit ve el aletleri sektörlerini bir araya getirerek 7-10 Kasım tarihleri arasında Muğla Dalaman Hilton Otelde, M.Tınaz Titiz Moderatörlüğünde çalıştay gerçekleştirdi. Bu sektörlerin ihracatlarını artırmaya yönelik yeni hedef pazarların konuşulduğu çalıştay oldukça verimli geçti.
İDDMİB- İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, çalıştayı ne amaçla yaptıklarını ve önemi hakkında açıklamalarda bulundu.
Tahsin Öztiryaki: Sürekli yeni tasarım yapan ve yapmalıyızı konuşan sanayiciler yaratmak istiyoruz
İDDMİB olarak BAKİEL - Bağlantı elemanları, Kilit ve El aletleri sektörlerinin 2023 yılındaki ihracat hedefini 5 milyar dolar olarak öngördüklerini söyleyen Tahsin Öztiryaki, BAKİEL projesiyle bir güç birliği yaratmak istediklerini belirtti. Sanayicilerimizin bir araya geldiklerinde çözemeyecekleri sorunların bu ortamlarda daha kolay çözüleceğini düşündüklerini vurgulayan Tahsin Öztiryaki çalıştay hakkında ve İDDMİB olarak yaptıkları çalışmalar hakkında şöyle konuştu.
Bu çalıştayda katılımcılara katma değerli ürün yapmanın önemini aktarıp, onlara bunu empoze edeceğiz. Katma değerli ürün yaparak bu rakamlara ulaşacağımızı katılımcılarımıza anlatacağız. Dünyada standartları yüksek ürün yapan bir ülke olmakla ilgili çalışmayı da bu çalıştayda yapacağız. Metalik fikirler yarışmamızda bu sektörlerle ilgili birçok proje var.
Sanayicilerimize bu projeleri takip etmeleri gerektiğini, anlatacağız. Bu çalışmalar yapılıyor ve sanayicilerimizin bu tarz tasarım yarışmalarındaki başarılı çalışmalara önem vermeleri gerektiğini anlatacağız. Sanayicilerimiz bugüne kadar bir işi üretmeye çalıştı, bu işi yürütmeye çalıştı. Bundan sonra yenilikler üretecek kapasiteye ulaştık ve bundan istifade etmemiz gerekiyor. Bunları anlatacağız, çalıştayın önemi bu anlamda çok fazla.
İDDMİB olarak firmalar için birçok etkinlik yapıyoruz. Birçok yurt dışına fuara götürüyoruz. KOBİ bazındaki firmalara İMMİB olarak bu destekleri veriyoruz.
UR-GE (Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi ) çalışmaları yapıyoruz. Rekabet geliştirme projeleri yapıyoruz. Bu hafta 14 firmadan 17 kişi ve toplam küme olarak 30 kişi Panama’ya götüreceğiz. Çalışanlarımız daha önce gidip ön çalışmaları yaptılar ve otel rezervasyonundan yapacakları görüşme saatlerine kadar her şeyi ayarlıyoruz. Bu çok önemli bir proje. 10 yıldır tasarım yarışmaları yapıyoruz. Dünyada ilk defa “tasarım okulu” açan kurum olduk. Dünyada sadece tasarım yapmak yetmez, tasarımcı yetiştiren bir ülkede olmamız gerekiyor. Bu anlamda tasarım okulumuz çok önemli.
İDDMİB olarak, bir sanayicinin, bir işadamının bir akademisyenin düşünmesi gerekenleri bir araya getirip hepsini bir kap içerisinde toplayıp meseleyi yürütmeye çalışıyoruz. İşin ruhunu yaşamak gerekiyor ve biz işin ruhunu yaşıyoruz. Biz tasarım yapmalıyızı konuşan bir sanayici yaratmak istiyoruz. Bu çalıştayda böyle bir sinerji ortaya çıksın istiyoruz.
BAKİEL- Bağlantı Elemanları, Kilit ve El Aletleri Sektörleri Gelişim Çalıştayı
Çetin Tecdelioğlu: “2023 Yılında İDDMİB olarak 25 Milyar Dolar İhracatı Hedefliyoruz”
Çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan İDDMİB – İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Tecdelioğlu konuşmasına, Cumhuriyetimizin 90. Yılını kutlayarak ve Çalıştaya destek verdikleri için katılımcılara teşekkür ederek başladı. Daha sonra rakamsal bilgiler vererek konuşmasını sürdüren Çetin Tecdelioğlu, BAKİEL projesi ile ilgili şu konuşmayı yaptı. “1923 yılında kişi başına milli gelirimiz 45 dolar iken bugün 10 bin 800 dolara ulaşmış durumda. 1923 milli gelirimiz 952 milyon iken, bugün 1.5 milyon TL’ye ulaşmış durumda. 1923 yılında 50 milyon dolar ihracat yapan Türkiye, bugün 152,5 milyar dolar ihracat yapıyor yani 3000 kat büyümüş durumdayız. Son 90 yıllık yaptıklarımıza bakarsak daha hızlı adımlar atarak ilerlememiz gerekiyor.
İDDMİB olarak Ar-Ge ve inovasyona çok önem veriyoruz. Tasarım yarışmaları yapıyoruz. Bu yıl 2. kez düzenlediğimiz “Metalik Fikirler” yarışması ile bir ilki gerçekleştirdik. Şimdi de İMMİB’e üye sektörlerden BAKİEL olarak adlandırdığımız; bağlantı elemanları, kilit ve el aletlerini bir araya getirerek BAKİEL- Bağlantı Elemanları, Kilit ve El Aletleri Sektörleri Gelişim Çalıştayını gerçekleştiriyoruz. Bu ilk defa Türkiye’de sektörler bazında yapılan ve ekonomi bakanlığımızın da desteğiyle gerçekleştirdiğimiz bir çalıştay. Çalıştayda bu sektörlerimiz daha çok ihracatı nasıl sağlar, daha çok katma değerli yeni ürünü nasıl ortaya çıkarır bunları irdeleyeceğiz.
İhracatta son 10 yılımıza bakarsak 2002’de 36 milyar dolar olan ihracatımız şuan 152 milyar dolara çıkmış durumda. Demir ve demir dışı olarak bizim ihracatımız ise 0,9 milyar dolardan 6,5 milyar dolara ulaşmış durumda. Yani 152 milyar doların 6,5 milyar doları sadece bizim ihracatçılar birliğimizden sağlanıyor. Son 2 yıllık gelişiminde ise demir ve demir dışının maalesef fazla bir gelişim göstermediğini görüyoruz. 500 milyar dolarlık hedef için de ise İDDMİB’in 25 milyar dolarlık hedefi var. Bunu da gerçekleştireceğiz. Bu yılki hedefimiz ise 7 milyar dolar. Hedefimize uygun bir şekilde ilerliyoruz ve 7 milyar dolara yıl sonunda ulaşacağız. Bu sektörü daha da büyütebileceğimizi biliyoruz. Biz Türkiye ihracatından daha fazla büyüme gerçekleştirdik. Son 10 yılda demir-demir dışı olarak %617 büyüme gerçekleştirdik, Türkiye’nin %322’lik bir artışı var. Türkiye ortalamasına göre daha hızlı büyüyen daha hızlı gelişen bir sektörüz. Bağlantı elemanları sektörünün 2002-2012 yılı değerlendirmesini yaparsak, toplamında 68 milyon dolardan 521 milyon dolara çıktığını görüyoruz. 7318 - Metal ile olanı bağlantı elemanlarının 252 milyon dolarla en büyük yüzdeyi teşkil ediyor. Kilitlerle ilgili ise 2002 yılında 58 milyon dolardan 2012 yılında 533 milyon dolara çıktığını görüyoruz. El aletleri sektörünün ise 21 milyon dolardan 150 milyon dolara çıktığını görüyoruz.
Dış pazarlara bakarsak en hızlı büyüyen pazarımız Almanya. Daha sonra büyüyen pazarımız ise 500 milyon dolara yakın bir ihracatla Irak geliyor. Daha sonra İtalya, Fransa, İngiltere, Bulgaristan, Rusya diye sıralanmakta. Bu bizim için önemli. Bundan sonraki çalışmalarımızda hedef ülkeler seçerek yeni pazarlar belirleyeceğiz. Hangi ülkelerde hangi fırsatları yakalayacağımızla ilgili çalışmalarımız olacak.
Dünyada bağlantı elemanları, kilit ve el aletleri sektöründe ne kadarlık bir işlem hacmi var diye bakarsak, 141 milyar dolarlık bir işlem hacmi var. Yani %1lik kısmını dahi yapamıyoruz. Bu da daha çok yolumuzun olduğunu gösteriyor. Dünyada en çok ihracat yapan ülkeler Çin, Almanya, Amerika diye sıralanıyor. Rakibimiz Çin olduğu kadar Almanya’nın da olduğunu gösteriyor. Demek ki katma değerli ürünler pazarlayacak bir pazar var. İthalat yapan ülkelere bakarsak ise en büyük alıcı Amerika, ikinci Almanya, üçüncü Çin. En büyük pazar olan Amerika’ya yok denecek kadar az. İkinci büyük Pazar Almanya’ya zaten en fazla ihracatı gerçekleştiriyoruz.
BAKİEL projesiyle ilgili genel ihracat toplamına bakarsak, sektör olarak 148 milyon dolardan 2012 yılında 1,2 milyar dolara kadar çıktığını görüyoruz. Bu hiç küçümsenmeyecek bir alt sektör rakamı. 152 milyar doların 1,2 milyar doları bizim sektörümüzden sağlanıyor. Bu sektörü büyütmek için ciddi beyin fırtınaları yapmamız gerekiyor. Bağlantı elemanları, kilit ve el aletleri sektörlerimizi daha da geliştirmek için bu çalıştayın faydalı olacağını düşünüyorum. BAKİEL olarak 2023 hedefimiz 5 milyar dolar ihracat yapmak olacaktır.
BESİAD Başkanı Mustafa Tecdelioğlu: “2023 Yılında Avrupa’nın En Çok Bağlantı Elemanı Üreten Ülkesi Olmayı Hedefliyoruz”
BESİAD Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, çalıştayın açılışında bir konuşma yaparak bağlantı elemanları konusunda ülkemizin gelişimi konusunda katılımcılara bilgiler verdi. Bağlantı Elemanları Sanayici ve İşadamları Derneği’nin önemini ve gerçekleştirdiği başarıyı katılımcılara aktardı. 2000 yılında derneğin kurulduğunda kullandıkları hammaddenin sadece %30’u ülkemizde üretilirken bugün %94’ünün üretildiğini söyledi. Bunu da sektörün bir araya gelerek, üretici firmalarla ortak projeler yaparak gerçekleştirdiklerini belirtti. Bugün direkt ihracatımızın yanında endirekt olarak da bugünkü rakamlar kadar ihracatlarının olduğunun altını çizen Mustafa Tecdelioğlu, bağlantı elemanları üreticileri olarak Avrupa’da 3. olduklarını dünyada da 12. durumda bulunduklarını söyledi. Dünyada, üretimde ilk 10’a girmek ve en kısa zamanda da Avrupa’da 2. sıraya çıkmak istediklerini belirtti. Mustafa Tecdelioğlu, 2023 yılında ise Avrupa’nın en çok bağlantı elemanı üreten ülkesi olmayı ve 2023 yılında 1.5 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediklerini söyledi. Mustafa Tecdelioğlu konuşmasına şöyle devam etti “Dernek olmanın faydalarını biz çok gördük. Öncelikle kilit ve el aletleri üreticilerinin de bir an önce ayrı ayrı dernekleşmesi gerekmektedir. Daha sonrasında ortak hareket ve çözüm aramaktan bahsedebiliriz. Biz, kilit ve el aletleri üreticileriyle birlikte hareket ederek bunu başarabiliriz. BAKİEL oluşumu kısa zamanda geliştirilmeli ve ‘BAKİEL TANITIM GRUBU’ kimliğiyle bizlere yeni başarılar getirmede öncü rol oynamalıdır” dedi.
İDDMİB tarafından 07-10 Kasım 2013 tarihleri arasında Dalaman Hilton Otel’de gerçekleştirilen “Bağlantı elemanları, kilitler ve el aletleri” çalıştayının amacı Bağlantı Elemanları, Kilitler ve El Aletleri üretim ve/veya ticareti ile uğraşan firmaların oluşturduğu sektörün, 2023’te Türkiye için öngörülen 500 milyar $ ihracat hedefi içindeki “gerçekleştirilebilir azami payına” erişmek için gereken rekabet gücünü kazanmasına yol gösterici bir strateji belgesinin çerçevesini çizmek üzere, sektör paydaşlarının ortak akıllarına başvurulmasıdır.
Enerji, hammadde temini,markalaşma, eğitim gibi konularda görüş ve önerilerin paylaşıldığı toplantının moderatörlüğünü Yönetim Danışmanı eski Kültür ve Turizm Bakanımız Tınaz Titiz üstlendi.
Sektörün sorunlarını ortaya koyan ve çalıştay katılımcılarıyla birlikte belirlenen 10 soru, bağlantı elemanları, kilit ve el aletleri sektörünün temsilcileri, başta Ekonomi Bakanlığı olmak üzere çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ve akademisyenlerden oluşan 114 katılımcının yarattığı beyin fırtınasıyla cevaplandı.
Değişik kurum, kuruluş ve firmalardan toplamda 114 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen 2023’e doğru bağlantı elemanları kilitler ve el aletleri çalıştayında katılımcılar tarafından belirlenen sektörün sorunlarını yansıtan 10 adet soruya cevaplar aranmıştır.
Çalıştayda cevap aranan 10 soru içeriğinde, üründe katma değer kavramları, cari açığın giderilebilmesi için neler yapılmalı, sektörlerde endüstriyel tasarımın geliştirilmesi, 2023 ihracat hedefimize ulaşma yolundaki varsayımlar, sektörel insan kaynağı, yüksek katma değer ürün üretme yolunda üniversite ve meslek kuruluşları arasında işbirliği yolları, pazar odaklı markalaşma stratejileri konuları yer almıştır.
Çalıştaya katılan kamu kurum ve kuruluşlar arasında Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı,Bilim ve Sanayi Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TİM, TÜBİTAK, Enerji ve tabii Kaynaklar Bakanlığı, TSE,TPE, KOSGEB, TEDAŞ Genel Müdürlüğü, Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş., BESİAD ve ATILIM ÜNV. bulunmaktadır.
KONUŞMACILAR
Ayrıca, Çalıştay sırasında sektöre yararlı olabilecek konularda, uzmanlar tarafından kısa zamanlı sunumlar da yapılmıştır.
Kubilay Bolkol - Erdikler YMM Ltd. Sti.”2023 İhracat Hedefine Giderken Yabancı Sermayenin Rolü”
Sıdıka Akbulut, Ayşenur Topçuoğlu Kariha Danışmanlık “Bağlantı Elemanları, Kilitler ve El Aletleri URGE Projesi İhtiyaç Analizi Süreci”
Adem Akkaya - NRW.INVEST Turkey “ Türk Dış Yatırımları (Almanya -Kuzey Ren-Vestfalya - Türk Firmalarının Avrupa’da Kümelendiği Bölge)”
Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Özlem Coşkun - Esin Yertutanol Güven
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
17.12.2013