Hidrotam, Metal Sac Üreticileri İçin Özel Tasarım Sac İşleme Hatları Kuruyor
Kurulduğundan bugüne kadar sac hammaddeyi kullanarak üretilen her türlü ihtiyaca yönelik özel makina ve hat projelerini hayata geçirdiklerini söyleyen Hidrotam Genel Müdür Vekili Berrak Dalkılıç Çekin, firmalarını şöyle anlattı: Kullanılan sac hammadde sektörlere ve ürünlere göre değişiklik göstermekte, bu yüzden her proje birbirinden farklı Ar-Ge çalışmaları gerektirmektedir. Bu konuda 5 ana sektöre; (otomotiv, beyaz eşya, lojistik, enerji ve inşaat) yüksek
Sac işleme hatları, genel tanımlama ve kullanımı ile rulo sac hammaddesinden alınarak rulo açma – sac yüzeyini doğrultma – gerekli kesme ve form işlemlerinin hassas olarak yapılması ve gerekli bükme işlemlerinin tamamlanması ile ürünün oluşturulmasına yönelik teknik mantık çerçevesinde oluşturulmuş makinalar (istasyonlar) topluluğudur. Kendi Ar-Ge olanaklarımız ile geliştirdiğimiz ve Türkiye'de her biri alanında ilk olmuş, ileri teknoloji ile kullanılan projelerimizden bahsetmek istiyoruz;
CNC Servo Punch Sistemi
Klasik yöntemlerle üretim, rulodan sacın açılarak bir pres sistemine sürülmesi ve burada kalıplar yardımı ile ürün üzerinde kesme, delme vb. gibi operasyonlar ile yapılmaktadır. Ancak günümüz rekabet koşulları, üründe yenilik ve çeşitliliğin arttırılmasını gerektirirken tüm bunların maliyet ve çevresel koşullara etkisinin de asgari koşullarda olmasını gerektirmektedir. Buradan yola çıkarak, rulodan çalışabilen, enerji ve bakım maliyetlerinde %50’ye varan tasarruf sağlayabilen, hazır tool kullanımı ile ürün çeşitliliği ve yatırım maliyetlerini düşüren CNC Servo Punch hattını geliştirdik.
Konvansiyonel punch sistemlerinden farklı olarak rulo sac kullanım imkanı ile hammadde alımlarında ve stok alanı gereksinimlerinde avantaj yaratırken, ürünün gerektirdiği proseslere göre tamamen özelleştirilebilir yapısı ile çok daha hızlı üretim imkanı sağlanabiliyor. Ayrıca, klasik hidrolik sistemler yerine tüm işlemlerde servo veya tork motorlarıyla çalışılması yüksek hassasiyette düşük bakım ve enerji maliyeti ile yüksek verimlilikte üretim gerçekleşiyor. Tamamen bu hatta göre geliştirilmiş yazılımlar ve entegre Cad-Cam programları ile kullanım ve ayar kolaylığı da sağlandığını belirtmek istiyoruz.
“Rollforming” Prosesi İle Büküm Sistemleri
Rollforming makinaları, sac hammaddesinin soğuk şekillendi
rilmesinde üretim hızının yüksek olduğu ve ürünün bükümlerinin fiziksel olarak müsaade ettiği durumlarda özel tasarlanmış makaralar yardımı ile formların verildiği makinalardır. Hidrotam olarak bizler, Alman Data-m firmasının COPRA yazılımını kullanarak tasarım ve analizler yardımıyla geliştirdiğimiz makinalar ile edindiğimiz tecrübeler ışığında, tüm sektörler için yenilikçi çözümler ortaya koymaktayız. Ürün çeşitliliği yaratmak adına aynı üretim hattında farklı parçaların üretimine imkan sağlayacak sistemler üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık.
Proses gereği oldukça yüksek hassasiyette ayar gerektiren Rollforming istasyonlarını gruplayarak kasetler aracılığıyla yapıları birleştirip, ayar gerektirmeden yani aynen prese kalıp bağlamak ve sökmek pratikliğinde Rollform makinasında model değişimini sağladık.
Rollform prosesinde model değişimlerinde yaşanan zaman kayıplarının bu geliştirmeler ile önüne geçerken, diğer yandan Rollforming prosesi gereği ve hattın uzunluğundan kaynaklanan hammaddenin hurda oranının yüksek olması problemine karşı da, uç kaynaklama ve özel kesme metotlarımızı geliştirdik. Böylece rulo başına %5 mertebelerine varan hurda oranlarını %0,1 oranına indirmeyi başardık. Bununla birlikte aynı formda değişik ebatlarda üretim yapacak tam otomatik otomasyon sistemlerine sahip makinaları da müşterilerimizin talepleri doğrultusunda tasarlamaktayız.
Hidrotam’dan “CNC Bending” Prosesi İle Büküm Sistemleri
Ürün özelliklerine göre büküm işlemlerini “CNC Bending” makineleri ile gerçekleştirebilmekteyiz. Bu proses çok fazla ürün çeşitliliği ve esnek üretimin gerektirdiği durumlarda çok büyük avantajlar sağlamaktadır.
Bu sistemlerin ön tasarımı üretilecek ürünün, bu ürünlerin çeşitliliğine, fiziksel özelliklerine ve müşterinin isteklerine bağlı olarak şekillenir. Bu konsepte göre makina üzerindeki donanımları ve sistemi çalıştıracak ekipmanlarında, model seçimlerinin otomatik olarak gerçekleşmesi için, tüm hareket kontrolleri servo motorlu ve hassas vidalı mil/ray gibi komponentler kullanılır. Tamamen bilgisayar kontrolündeki servo sistemler makinaya hem esneklik, hem de hassas pozisyonlama imkanı sağlar.
CNC büküm ünitelerinde bükümü yapan çakı sistemi değişiklik gösterebilir.
Gerekli otomasyon yazılımları yardımıyla büküm pozisyonu ve modele göre büküm adedi operatör panelinden istenen değerler girilerek hassas olarak yapılabilmektedir. Tüm bu parametrelere ilave olarak yazılımlarımıza kullanılan hammadde özellikleri ile otomatik geri esneme açısı hesaplayan modülleri ekledik. Bu sayede kullanıcı büküm açılarını istenilen toleranslara uygun hale getirebilmek için deneme yanılma yöntemini kullanmak zorunluluğundan kurtarılmış, hurda çıkması ihtimali en aza indirilmiş ve makine ayar surelerinde çok ciddi avantajlar da sağlanmış oldu. Bükme sistemlerinde, büküm çakısının sacın formunu takip ederek sürekli yörünge çizmesini sağlayan “enterpolasyon büküm” sistemini aynı istasyonda hem pozitif hem de negatif yönde yapabilecek şekilde geliştirdik ve hatlarımızda bu sistemi 4,5 metre boyunda sacı bükebilecek şekilde kullanmayı başardık.
Tüm bu ileri teknoloji kullanımı ile Ar-Ge temeline dayanan gelişmelerimizi, Türk mühendisleri ile yapmış olmak ve yerli imkanlarla sürdürülebilir kılmaktan dolayı büyük bir heyecan ve gurur duyduğumuzu önemle belirtmek istiyoruz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
30.10.2014