Hata Değil Çözüm Ara!
Hata Değil Çözüm Ara!”, Henry Ford’dan bir alıntı… Bu söz, otomotiv sanayindeki günümüz koşullarına bakış/ sesleniş için uygun bir yaklaşım. Çünkü otomobil üreticileri sürdürülebilir bir küresel rekabet için maliyet masraflarını aşağıya çekmek, verimliliği artırmak için bir dizi yöntemleri gündeme getirmektedirler. Bu yeni yöntemlerde şimdilik tedarik sanayiden beklentiler dile getirilmese de bunun böyle kalacağını düş
Hemen hemen her otomobil üreticisinin “benzer parça, eş parça, modüler yapı” kavramları altında volüm artırıcı, verimliliği yükselten metotlar kullandığını biliyoruz. Fakat bu metotlar mevcut (kullanılan) teknoloji ile belli bir sınıra dayandı. Bu üretim teknolojileri ile ulaşılabilecek üst sınırlara ulaşılabildi. Artık geriye dönüp nerelerde hatalar var ve bunları nasıl düzeltiriz sorusundan ziyade, Henry Ford’un sözü gibi hata yerine çözümler aranmak zorunda. Çözüm yeni teknolojilerde! Üretim teknolojilerinde yenilenmeler ile yukarıda kastedilen sınır aşılmaya çalışılıyor.
Aslında bu durumu, tam bir sınır aşma faaliyetinden çok üretim mimarisinde değişiklik veya transformasyon olarak da adlandırılabiliriz. Gelişmiş sanayi ülkelerinde yaklaşık 10 yıldan beri Endüstri 4.0 ya da Sanayileşmede Yeni Aşama başlıkları altında gelecek dönem fabrikaları (smart factory), akıllı ürünler, dizayn-üretimserviste yeni network bileşimleri, hizmet ve satış sonrası hizmetler alanında önemli mesafeler kat edildi. Bu alanlardaki yenilikler ile otomotiv sanayinin içinden çıkmaya çalıştığı durum örtüşmeye başladı. Dolayısı ile sektörde yeni roller, yeni aktörler ve yeni işbölümleri gündemde.
Tedarik Sanayi de Hazırlanmalı
Tedarik sanayicileri de ana sanayideki bu değişimlere ayak uydurmak ve her yönü ile kendisini paydaş düzeyinde yeniden konumlandırmak zorundadır. Akıllı ürünlerin ve bunların uygulamalarının daha fazla kullanılacağı üretim ve hizmet alanları için şimdiden çalışmalara başlanmalıdır. Aslında tedarik sanayi -teknoloji, makine teçhizat vs- göreceli olarak ana sanayiye nazaran trend gelişmelere daha yakın. Bu, yeni çözümlemelere adapte olmak için büyük bir avantaj. Bunu koruyup geliştirmek, tedarikçilerimizin önümüzdeki dönem görevleri arasında yer almalı. Bunu yaparken, makine sektörü ile dirsek temasının ötesinde yakın işbirlikleri geliştirmek, çözüme ortak etmek ana yaklaşım olmalı. Endüstri 4.0 uygulamalarının otomotiv sanayi başta olmak üzere tedarik sanayiye yaptığı ve yapacağı katkıları işletme bazında ele almada ve uygulamada gecikmemeliyiz.
Önümüzdeki dönem teknolojiye yatkınlık, bunu kullanma ve hizmet alanında farkındalık yaratan işletmelerin kazanacağı bir dönem olacaktır.
Haberin Kaynağı : TAYSAD
20.10.2014