Has Çelik Halat, 2021 Yılında 72.000 Ton Üretim Gerçekleştirdi
Has Çelik Halat Yurtiçi Satış ve Marka Uzmanı Mustafa Koca, Has Çelik Halat olarak 2022 yılı için 15 Milyon Dolarlık yeni yatırım planladıklarını belirtti.
Has Çelik Halat, 2021 Yılında 72.000 Ton Üretim Gerçekleştirdi
Demiryaka Holding bünyesinde faaliyet gösteren Has Çelik Halat, iki farklı lokasyonda endüstriyel yaylık tel, monotoron halat, alüminyum iletkenler için çelik öz, çok telli halat, yüksek performans halatları, ön gerilmeli beton teli ve demeti, bağlantı elemanları için ara tavlı çelik tel üretiyor. Has Çelik Halat Yurtiçi Satış ve Marka Uzmanı Mustafa Koca, Has Çelik Halat olarak 2022 yılı için 15 Milyon Dolarlık yeni yatırım planlamakta olduklarını belirtti.
SUBCONTURKEY: Öncelikle kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Mustafa Koca: 2006 yılı Erciyes Üniversitesi Makina Mühendisliği mezunuyum. 15 yıldır demir çelik sektöründe çalışmaktayım. 2016 yılından beri Has Çelik Halat Yurt İçi Satış Marka Yönetiminde görev almaktayım.
SUBCONTURKEY: Has Çelik Halat’ın kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Mustafa Koca: Has Çelik Halat, 1989 yılında kurulmuş olup, Demiryaka Holding bünyesindedir. Son 6 yıldır İSO II. 500 listesinde bulunan Has Çelik Halat, 2020 yılı İSO II. 500 listesinde 79. sanayi kuruluşu olmuştur. Holding bünyesinde onaylı Ar-Ge merkezi de bulunan Has Çelik Halat, Türk ve Dünya sanayine hizmet vermektedir.
Has Çelik Halat olarak hayatın içindeyiz. Bir gün içerisinde birçok defa farkında olmadan bizim ürünlerimizi kullanıyorsunuz. Örneğin; evde kullandığınız beyaz eşyalardaki yaylar, kelepçeler, bindiğiniz asansörlerdeki halatlar, kullandığınız otomobildeki birçok parçada, aracınız ile geçtiğiniz viyadükte, köprüde ve sayamadığımız birçok yerde Has Çelik Halat ürünleri bulunuyor. Bu sebeple, Has Çelik Halat olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz.
SUBCONTURKEY: Üretim tesisleriniz hakkında bilgi verir misiniz? Tesislerinizde neler üretiyorsunuz? Hizmet verdiğiniz sektörler hangileridir?
Mustafa Koca: İki farklı lokasyonda bulunan üretim tesisi ile 54.000 m² kapalı, 118.000 m² açık, toplam 172.000 m² alanda kurulu olan Has Çelik Halat’ta, 48 beyaz yaka, 530 mavi yaka çalışmaktadır.
Endüstriyel yaylık tel, monotoron halat, alüminyum iletkenler için çelik öz, çok telli halat, yüksek performans halatları, ön gerilmeli beton teli ve demeti, bağlantı elemanları için ara tavlı çelik tel ürünlerini üretmektedir.
SUBCONTURKEY: 2021 yılı Has Çelik için nasıl geçti? Bir önceki yıla göre rakamsal olarak kıyaslar mısınız?
Mustafa Koca: Elbette ki pandeminin etkisi altında, enerji ve hammadde navlun fiyatlarında yaşanan değişimlerden dolayı zorlayıcı bir yıl oldu.
Bu yaşananlar ile beraber, organizasyon yapısı ve yönetim anlayışı olarak çevik bir şirket kültürüne sahibiz. Müşteri memnuniyetini ön planda tutarak, değişken pazar ihtiyaçlarına yönelik çalışarak, son 5 yılda üretim tesisimizi ikiye çıkarıp kapasitemizi ciddi oranda arttırdık.
2020 yılında 55.000 ton üretim yaparken, 2021 yılında 72.000 ton üretim ile yılı kapattık.
SUBCONTURKEY: 2022 yılı ve sonrası için hedefleriniz nelerdir?
Mustafa Koca: Şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonraki dönemlerde de yatırımlara devam ederek, hem içinde bulunduğumuz sektörlerde daha ileri seviyelere gelmek, hem de yeni sektörlere girerek katma değeri yüksek ürünler üretmektir.
SUBCONTURKEY: Yeni yatırımlarınız olacak mı? Detaylandırır mısınız?
Mustafa Koca: Müşterilerimizden gelen talepler ışığında, bağlantı elemanları için ara tavlı çelik tel üretimine başladık.
Kendi bünyemizde bulunan, son teknolojiler kullanılarak tam otomasyon fosfathanemizde fosfatlanan filmaşinlere, son teknolojik çan tipi fırınlarda ara tavlama uygulamaktayız.
Türkiye’de endüstriyel yaylık çelik tellerde lider konumda olan firmamız, bağlantı elemanları için hammadde niteliğinde olan ara tavlı çelik tellerde bu bilgi birikimi ve tecrübesini kullanarak lider duruma gelmektir.
Has Çelik Halat olarak 2022 yılı için 15 Milyon Dolarlık yeni yatırım planlamaktayız.
SUBCONTURKEY: İhracatınız hakkında bilgi verir misiniz? İhracatınızı artırmaya yönelik çalışmalarınız var mı?
Mustafa Koca: Has Çelik Halat kurulduğu günden itibaren ihracata özel önem vererek, ürünlerini sattığı pazar sayısını arttırmayı öncelikli hedefleri arasında almıştır.
Gelişen ve değişen dünya konjonktüründe düzenli olarak swot analizleriyle, ülke bölge bazlı çalışmalar yaparak, yıllık bazlarda hedef pazarlar belirlemekte ve bu pazarlara kalite liderliği ile giriş yapmaktayız. Edindiğimiz ilk izlenimler ve tecrübelerimiz doğrultusunda da pazarda rekabet stratejileri geliştiriyoruz. Böylece o pazarda kalitemizle ve Ar-Ge departmanımızın desteğiyle sürekli geliştirdiğimiz yeni ürünlerle kalıcı olmayı hedefliyoruz.
İhracat pazarımızın yaklaşık %65’ini Avrupa pazarı oluşturmaktadır. Son yıllarda yaptığımız spesifik pazar araştırmalarıyla Amerika kıtasında satışlarımızı toplam ihracatımızın %25’ine yaklaştırdık. Bununla birlikte ortak geçmişe ve kültüre sahip olduğumuz Balkanlar’da da yeni pazarlar kazanarak ihracatımızı arttırmış bulunuyoruz. Özellikle covid sürecinde rakiplerimizi, deniz ve kara navlunlarını, müşterilerimizin ve muhtemel müşterilerimizin durumlarını takip ederek dinamik süreçlerle ihracat stratejilerimizi yönetiyoruz.
2022 yılında ihracatımızı %20 arttırmayı hedefliyoruz.
Kalitemizin, sahip olduğumuz güçlü ve tecrübeli insan kaynağımızın, dinamik yönetim anlayışımızın da desteğiyle yeni pazarlar bulup, gerek yeni ürünler gerekse niş pazarlara hitap ederek ihracatımızı arttırmayı hedefliyoruz. Bunu sürdürülebilir rekabet avantajı olarak vazgeçilmez bir unsur olarak görüyoruz.
SUBCONTURKEY: Eklemek istedikleriniz var mı?
Mustafa Koca: Son olarak yeni yıla dair umutlarımızı paylaşmak isterim. 2021 sağlığın her şeyden daha değerli olduğunu tecrübe ettiğimiz bir sene oldu. Geçtiğimiz yılın tüm olumsuzlukların aşıldığı ekonomik yaşamın normale döndüğü güzel bir sene olmasını diliyor, SUBCONTURKEY’e bu röportajı gerçekleştirdiği için teşekkürlerimi sunuyorum.