Harting, Tren ve İstasyon Ekipmanlarındaki Tüm Bağlantı Sistemleri için Çözüm Geliştiriyor
Duygu Keleş
Ürün Müdürü - Product Manager
HARTING TurkeiHARTING yıllardır taşımacılık sektörüne kendini adamış bir firmadır. Kullanıcı memnuniyetinin sırrı, uluslararası pazara ve kullanıcıya has projeler geliştirmesidir. Uluslararası firmalar kadar yerel raylı ulaşım firmaları da müşterileri arasındadır. Uygulama alanı oldukça geniştir, bu sebeple HARTING tren ve istasyon ekipmanlarındaki tüm bağlantı sorunları için çözüm geliştirebilmekt
Şirket birçok alanda 10 GHz ve 10 Gbit/s’e kadar yüksek veri aktarım hızı, 650 A’ya kadar yüksek akım, 5kV’ye kadar yüksek voltaj ve IP69’a kadar koruma seviyesi gibi en yüksek kriterleri karşılayabiliyor. Tüm ürünler yüksek kalite gerekliliklerini sağlamakla birlikte dikkat çekici bir sağlamlık ve güvenilirlik sunuyor. Artarak devam eden modüler altyapı gerekliliklerini karşılamak için ise Han-Modular® ürün ailesi kullanılıyor. Akredite edilmiş kurumsal laboratuvarlarıyla HARTING Teknoloji Grubu, tüm ürün yelpazesinin güvenlik testlerini gerçekleştirebiliyor. Bu sayede, hem uluslararası standartlara uygunluk testleri, hem de müşteriye özel ürün ve uygulama testleri, firmanın kendi içerisinde gerçekleştirilebiliyor. HARTING marka olarak dünya çapında istisnai düzeyde yüksek kaliteyi temsil eder. Bu yüksek standartlardaki performans, üzerinde yoğunlaşılmış, ödün vermeyen ve ISO 9001, EMAS ve ISO 14001:2004 standartlarına uyumluluk denetimlerinden geçmiş kalite yönetimi sistemine dayanıyor. Kalite alanında yeni gerekliliklere yönelik proaktif bir yaklaşım içerisindeyiz ve HARTING, IRIS kalite sertifikasını almış ilk raylı ulaşım ekipmanları firmasıdır.
HARTING raylı ulaşım projelerinde, ürün portföyündeki ethernet switchler, RFID çözümleri ve etherrail kablolarıyla birlikte geniş bir uygulama alanına sahiptir. Trenlerdeki ve tren istasyonlarındaki genişbantlı veri iletimi raylı ulaşıma uygun ethernet switchler aracılığı ile takip edilebilir. HARTING geniş ürün portföyü, yönetilebilir ve yönetilemez, fonsiyon opsiyonları(PoE, VLAN), arayüzler ve montajlama seçeneklerine göre değişen bir çok farklı ürünü kapsamaktadır.
HARTING, en geniş ürün ailesine sahip, raylı ulaşıma uyumlu DIN 41 612 Sinyal ve Güç konnektörlerini, metal ve plastic opsiyonlarıyla kaplama, kılıf gibi aksesuarlarıyla birlikte üretiyor.
Daha Fazla Verimlilik ve Daha Yüksek Performans İçin Elektrik Konnektörleri
Araçtan araca enerji aktarımında ve araç içerisindeki motor uygulamalarında da görüldüğü üzere, demiryolu teknolojilerinde tak-çıkar sistemlere olan talep artmaya devam ediyor.
Raylı ulaşımda sıkça tekrar eden ve zaman çizelgesinde aksamalara neden olan teknik arızalar durumunda, medya tüm demiryolu sisteminin güvenliğini ve kalitesini sorgulayacaktır. Bu tip demiryolları adına olumlu izlenim bırakmayan olaylar, trenlerin güvenli bir şekilde çalışmasının sadece maddi bir problem değil, aynı zamanda insanların raylı ulaşıma bakışını etkileyen olaylar olduğunu gösterir.
Bu tip ciddi arızaların birçoğunun sebebi, trenin elektriksel ekipmanlarındaki bozukluklardır. Bu alanda güvenilir ve sağlam gereçler kullanmak, arızaları engellemekle birlikte, bozulma anında hızlı ve ekonomik çözümler de sağlar. Araç içinde kullanılan en hassas elemanlar elektriksel bağlantı elemanlarıdır ve aracın çalışması esnasında kritik bir rolleri vardır.
Öncelikle elektrik konnektörleri olmak üzere, bu önemli ve hassas elektroteknik cihazlar ve network elemanlarıyla ilgili, HARTING Teknoloji Grubu yıllardır yeni ürünler geliştirmeye ve bu spesifik alanda tecrübe kazanmaya devam ediyor. Firmanın konnektör alanındaki geniş ürün yelpazesi hem Çin yüksek hızlı ağı gibi uzun mesafe trenlerinde hem de Paris Metrosu ve Hannover’de Üstra gibi yerel ve şehir ulaşımı projelerinde uzun yıllardır kablolama uygulamalarında kullanılıyor.
Yüksek akım konnektörler için en önemli gereklilikler yüksek akım kapasitesi, küçük boyut, maksimum kontak sayısı ve farklı uygulama alanları için güvenilir, sağlam materyaldir. HARTING yüksek akım konnektör grubunda 70 amperden 650 ampere kadar akım taşıyabilen, farklı bağlantı teknolojilerine sahip konnektörler bulunmaktadır.
Konnektör teknolojisi yaygınlaşmaya devam ediyor ve bunun en önemli sebeplerinden biri kurulum ve bakım sırasında pratik, ekonomik ve zaman kazandıran bir sistemi olmasıdır.
Mevcut ürün yelpazesi zaten kapsamlıydı, şimdi iki yeni yüksek akım konnektör sistemi daha geliştirildi. Bu sayede kullanıcılar uygulamalarını modüler ve daha verimli bir şekilde geliştirmek için daha fazla imkana sahipler.
Konnektörlerin Yüksek Akım Alanlar İçin Özel Avantajları
Açık Sistem
Han® 24 HPR EasyCon iki ayrı kılıftan oluşur. Kılıfın bir sonlandırma parçası ve bir boru hattı olmak üzere ikiye ayrılması, kablolamayı kolaylaştıran bir “açık sistem” oluşturuyor. Montaj ve kablolama için konnektörün parçalarına tek tek ulaşmak son derece kolay. Kablolama tamamlandıktan sonra, boru hattı itilerek kablolamanın üzerine kapatılır.
Bu motor konnektörü içerisinde geniş bir kablolama alanı bulunduran, sağlam ve az yer kaplayan bir tasarıma sahiptir, bu özellikler raylı ulaşım için gerekli olan özelliklerdir. Vagona veya bojiye montaj yapılmak istendiğinde, kullanıcıya has kesilip şekillendirilebilen bağlantı tabakaları kullanılır. Konnektör kılıfının dışındaki vidalı delikler, raylı ulaşım alanında çoğu zaman gerekli olan ekstra toprak bağlantısı olarak kullanılırlar. Yeni geliştirilmiş kablo sarma şekli, yalıtımlı kabloların yalıtım örgüsünün güvenli bir biçimde bağlanmasını sağlıyor. Bu amaçla, hazırlanmış kablo, yerine yerleştiriliyor, yalıtım örgüsü etrafını sarıyor ve kıskaçla sabitleniyor. Bu kılıflar, güç iletimi için hem mevcut yüksek akım kontakları hem de yeni geliştirilmiş olan kontakları kullanabiliyor.
Çeşitli Kontak Sayılarında Kullanım
Han® HC 250 kontak sistemi ispatlanmış yüksek akım performansla modüleritenin avantajını birleştirir, farklı kesit yüzeyleri için pin ve soket izolatörü oluşturur ve bu izolatör pin ve soketlerle izolatörü birlikte tutan bir destekleyici çerçeve görevi de görür. Pin ve soket kontakları çekirdeklerin içinde çekirdeğin bir parçası olan bağlantı tabakasıyla birlikte tutulur. Bu bağlantı tabakası ek olarak çekirdeklerin çerçeve içinde sabitlenmesini ve kontakların çekirdeklerle birlikte kılıf içinde sabitlenmesini de sağlar. Bu kontak sisteminin HPR kılıfı içinde kullanılması amaçlanmıştır, 250 ampere kadar akım ve 2000 volta kadar voltaj taşımak için uygundur.
Pin ve soket arasındaki esas kontak, düşük voltaj direnci, az miktarda yalıtımı ve dış etkilere karşı dayanıklılığı olan metal bir şeritle sarılmıştır. Farklı kontak tipleri kullanılarak çok farklı kontak sayısına sahip arayüzler elde edilebilir. 350 A kontaklarla kıyaslandığında yerden kazandıran boyutları ve yüksek yoğunluğu yer ihtiyacını azaltarak daha ekonomik bir çözüm sunuyor.
Geniş Yelpaze
K3/0 ve K3/2 çekirdekleri belirli kılıf versiyonlarıyla birlikte kullanılabiliyorlar ve birçok sektörde geniş uygulama alanına sahiptir. Bu ürünün en ideal kullanım biçimi 200A akım 2000V voltaj gibi yüksek değerleri taşıyabileceği, demiryolu ulaşımında çekiş motorlarına, transformatörlere ve adaptörlere akım sağlamasıdır. Düz ve açılı modelleri hemen hemen tüm kurulum şekillerine ve tüm uygulama kılıflarına uygundur. Açılı modelleri ayrıca yerden tasarruf ettiren 90° kablo bükümüne de olanak sağlıyor.
350 A akım taşıyabilen modüler kontaklar raylı taşıtlarda kullanılmaya başlandı, örneğin yüksek güçlü sürücüleri takılıp çıkarılabilir hale getirmek için, girdap akım frenlerinde ve güç kaynakları için şarj bağlantılarında kullanılırlar.
650 A akım taşıyabilen modüler kontaklar ise, nakliye veya yük vagonları arasında enerji iletimi ya da ana transformatöre akım sağlamak amacıyla kullanılıyorlar. Kontakların ayrı ayrı kullanılması uygulama alanında esneklik sağlayarak birçok uygulamada kullanılabilen modüler yapıda kontak sistemleri oluşmasına olanak verir.
Raylı ulaşım firmaları için açık, modüler, kolay kurulumu olan, son derece kompakt ve güvenilir yüksek akım bağlantıları kullanıldığında arızaların engellenebileceği sonucuna varılabilir. Bu sistemler pahalı araçların bozulma sıklığını azaltacağı gibi, onarım süresini de kısaltarak yedek parça miktarında da düşüşü sağlayacaktır. Bu durum bakım onarım mailyetini düşürerek raylı sistemlerin toplamda daha ekonomik yapılandırılabilmesini sağlar.
Haberin Kaynağı : Railway Turkey
11.03.2015