Hakkı Yıldız: “Türkiye Avantajlı Konumuyla, Demir Çelikte 4 Kıtanın Tedarikçisi Olabilir”
Hakkı Yıldız, Yıldız Demir Çelik’in önümüzdeki dönem yatırımlarına ilişkin hedeflerini de aktardı.
Hakkı Yıldız: “Türkiye Avantajlı Konumuyla, Demir Çelikte 4 Kıtanın Tedarikçisi Olabilir”
Yassı Çelik İhracat ve Sanayicileri Derneği’nin (YİSAD) SteelOrbis ile birlikte düzenlediği ‘Yassı Çelik’ konferansında konuşan Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, yassı çelik piyasasındaki güncel gelişmeler ile Çin ve Avrupa’daki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin sektördeki konumu ve iyileştirmeye yönelik faaliyetlerini paylaşan Hakkı Yıldız, Yıldız Demir Çelik’in önümüzdeki dönem yatırımlarına ilişkin hedeflerini de aktardı.
Türkiye’nin bu yıl demir çelikte ihracat miktarlarını rakamsal ve hacimsel olarak artırdığına dikkat çeken Hakkı Yıldız, Çin’in tutarsızlığı, mesafe olarak uzaklığı ve kalite farklılığı gibi sebeplerden dolayı, Türkiye’nin Avrupa pazarında bir tedarikçi olarak öne çıktığını söyledi.
Talep ve arz dengesinin hala sağlanmadığını, arz tarafının kısıtlı kaldığını belirten Yıldız bu durumun, gelişen ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler bazında yatırımların ve kapasitelerin artışı da beraberinde getireceğini vurguladı. Türkiye’nin girişimci ruhu ve jeofiziki avantajıyla öne çıktığına vurgu yapan Yıldız şöyle devam etti: “Yeni kapasitelerle beraber Türkiye’nin gelişimini de göz önünde bulundurduğumuzda Türkiye, Avrupa, Afrika, Orta Doğu, hatta Amerika kıtasının da tedarikçisi olabilir, mevcut ihracat rakamlarını da %70’lere kadar çıkarabilir. Doğru strateji, kalite ve doğru zamanlama ile kısa zamanda dengelerin sağlanacağını düşünüyorum. Özellikle Türkiye’nin lojistik yatırımı ve sektöre sağlanan finansman kolaylığı gibi desteklerle ihracatın istenilen seviyelere ulaşacağına inanıyorum.”
Türkiye Sektörde Birleşmelere Gidebilir
Sıcak sac fiyatlarının şu andaki mevcut seviyelerde seyredeceğini öngören Yıldız, Sektörün talep anlamında da sene sonuna kadar canlı olacağını belirtti. Sektördeki oyuncu sayılarının azaldığına dikkat çeken Yıldız, “Eskiden Avrupa’da hemen hemen her sektörde çok oyuncu vardı. Şimdi az oyuncu, daha büyük kapasiteler var. Türkiye’yi de aynı geleceğin beklediğini düşünüyorum. Kapasiteler artacak ancak sektör, konsolide olmuş belli başlı üreticilerle devam edecek. Öte yandan, ayakta kalabilmek bizi alışkanlarımızın ve kültürümüzün ötesine itebilir. Yakın gelecekte olmasa da önümüzdeki 20 – 30 yıl içinde Türkiye’de de Dünya’da bulunan büyük oyuncuların birleşmesi tarzında birleşmeler ve satın almalar yaşanacak diye düşünüyorum.”
Üçüncü Galvaniz Hattı Yolda
Yıldız, demir çelik yatırımları ve önümüzdeki döneme ilişkin hedefleriyle ilgili de şu bilgileri paylaştı: “Yıldız Demir Çelik olarak, 3 yıl önce yola çıkarken bu sektörde ilk üçte olabilmeyi hedefledik. Alt yapımızı da buna göre inşa ettik. Kurmuş olduğumuz tandem soğuk haddehane hattımızın kapasitesi 1,2 – 1,5 milyon ton arasında. Bu yüzden bu kapasiteyi değerlendirmek için galvaniz ve DKP hatlarında da kapasite artırma mecburiyetimiz var. Bu bağlamda 2020’de ikinci galvaniz hattının yatırımına başladık şu an montaj aşamasındayız. Üçüncü galvaniz hattının da hazırlıklarını yapıyoruz. Yine DKP’de de %25 kapasite artırımına başladık. Ürettiğimiz ürünlerin hammaddesine ulaşmadığımız tek alan sıcak sac. Sıcak sacın tüketicisi olarak ve ülkenin bu anlamda yatırım ihtiyacı olduğunu düşünerek bu alana da giriş yapma konusunda sesli düşündüğümüz bir dönemdeyiz.