Haier Europe, Türkiye’de 210 Yerli Tedarikçiyle Çalışıyor
Haier Europe, Washing Satınalma Direktörü Maurizio Lanzara, toplam satın almalarının yüzde 60’ını Türkiye’den yaptıklarını söyledi.
Haier Europe, Türkiye’de 210 Yerli Tedarikçiyle Çalışıyor
Haier Europe, Washing Satınalma Direktörü Maurizio Lanzara, Türkiye’de üretim yapan tedarikçilerin teknik olarak, yönetim olarak ve ikili ilişkilerde çok iyi olduklarını ve herhangi bir sorun olduğunda anında reaksiyon verebildiklerini söyledi. Toplam satın almalarının yüzde 60’ını Türkiye’den yaptıklarını da vurgulayan Maurizio Lanzara, yaklaşık 210 yerli tedarikçi ile çalıştıklarını söyledi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Maurizio Lanzara: Türkiye’ye Manisa’da Indesit firmasında çalışmak için 2008 yılında geldim ve Türk kültürünü, insanını çok sevdim ve resmen aşık oldum. Türkçeyi öğrenmek için kursa gittim. Sözleşmem iki yıllıktı ve bittikten sonra 2010 yılının ortasında İtalya’ya döndüm. İtalya’da yine Indesit firmasında çalıştım. Sonra istifa edip Londra’ya gittim ve orada bir süre çalıştıktan sonra 2012 yılının sonunda ilk fırsatta Türkiye’ye geri döndüm. O tarihten itibaren Türkiye’de yaşamaktayım. 2 yıl İzmir’de, 3,5 yıl İstanbul’da, 5,5 yıldır da Eskişehir’de yaşamaktayım. Türkiye’ye geldikten sonra ÖNAYSAN firmasında Genel Müdür Yardımcısı olarak 4 yıl çalıştım. 2018 yılında o zamanki adıyla Candy firmasının satınalma direktörü bana teklifte bulundu ve o tarihten itibaren buradayım. Ben çalışmaya başladıktan 8 ay sonra İtalyan şirket Çinlilere satıldı. En büyük değişimi ise bu sene yaşadım. Daha önce bölge Satınalma direktörüyken bu yıl dünyadaki tüm Washing fabrikalarımızın satınalması bana bağlı oldu. Türkiye’de çok mutluyum ve Türkiye’yi çok seviyorum. 17 yıldır beyaz eşya sektöründe çalışmaktayım.
SUBCONTURKEY: Türkiye’den satınalma yaparken nelere dikkat ediyorsunuz? Türk firmaları tercih ederken neleri baz alıyorsunuz?
Maurizio Lanzara: Tedarikçilerimizi seçerken ve devamlılığı için 5 kritere önem veriyoruz. Birincisi kalite, ikincisi zamanında teslimat. Üçüncüsü inovasyon ve yenilikçi ürünler. Dördüncüsü ilişki. Biz bir sorunla karşılaştığımızda tedarikçimizin insan olarak hizmet vermesi, ulaşılabilir olması önemlidir. Beşincisi ise daha düşük uygun fiyat verebilecek firmaları tercih ediyoruz. İlk 3 kriter nesnel kriterler olup dört ve beşinci kriterlerimiz öznel kriterlerdir. Bunun nedeni de bizim sektörümüzde en önemli konu fiyat. Son kullanıcı en düşük fiyatı arıyor. Biz de tedarikçimize baskı yapıyoruz ki ondan fiyatın bizim için ne kadar önemli olduğunu görmelerini istiyoruz. Türk tedarikçiler kesinlikle çok iyi tedarikçiler. Dünya ülkelerindeki çoğu tedarikçileri tanıdığım için bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Teknik olarak, yönetim olarak ve ikili ilişkilerde çok iyiler. Türk tedarikçiler çok proaktifler anında reaksiyon verebiliyorlar. Bu anlamda çok memnunuz.
Ben 15 yıl burada, Türkiye’de anladım ki Türk tedarikçiler üst bir seviyedeler. Türk tedarikçiler hem özel olarak, hem şirket olarak ikili ilişkilerde çok öndeler. Sen anlıyorsun ki iş önemli. Ama Avrupalı tedarikçiler için önemli olan kriterler çok farklı. Türk tedarikçilerle büyük çoğunlukla sorun yaşamıyorum.
Haier Europe, Eskişehir Fabrikalarında ki Satın Almasının Yüzde 60’ını Türkiye’den Yapıyor
SUBCONTURKEY: 2024 yılında Türkiye’den toplam ne kadarlık satınalma yaptınız?
Maurizio Lanzara: Biz satınalmalarımızın yüzde 60’ını Türkiye’den yapıyoruz. Eskişehir fabrikalaramız için 2024’te toplam 300 milyon Euro’luk satınalma yaptık. Bunun yüzde 60’ı, 180 milyon Euro’su Türkiye’den yaptığımız satınalmadır. 2025 yılı için de yaklaşık aynı rakamlarda satınalma yapacağız. Sac parça, plastik parça, elektrik-elektronik parça, cam, metal parça gibi birçok tedariğimizi Türkiye’den gerçekleştiriyoruz. Toplam da 350 tedarikçiyle çalışıyoruz. Türkiye’den ise yaklaşık 210 tedarikçi ile çalışıyoruz.
SUBCONTURKEY: Haier Türkiye’de buzdolabı üretmiyor? Böyle bir planı var mı?
Maurizio Lanzara: Şu an için böyle bir plan yok. Türkiye’de Eskişehir OSB’de 350 bin metrekarelik alan satın aldık ve şu anda bunun yüzde 25’ini kullanıyoruz. Yatırım için yerimiz mevcut ama şu an global piyasa iyi olmadığı için böyle bir plan yok. Ama yatırım için yerimiz bulunmakta. Ne zaman gerçekleşir şu an için bir şey söylemek için erken.
SUBCONTURKEY: Özellikle Çin ürünlerine göre Türk ürünlerini tercih etmenizdeki etkenler neler, örneğin maliyetler mi? kalite mi?
Maurizio Lanzara: Çin’den buraya ürün getirmenin yüzde 15 lojistik maliyeti de oluyor. Lojistik maliyeti ve vergi maliyetini de eklediğimizde rakamlar yaklaşık aynı oluyor. Son 2-3 yılda rekabetçilik anlamında 10 puan kaybettiğimizi düşünüyorum. 3 yıl önce Türk tedarikçiler çok daha rekabetçi durumdaydı. Enflasyonun ve maliyetlerin son iki üç yıldır artması ile Çin şu anda rekabetçi durumuna geldi. Ama bazı komponentler Türkiye’de hala daha uygun oluyor. Çin fiyatları Türkiye’ye göre daha iyi olmasına rağmen yüzde 15 navlun, yüzde 15 vergi de eklenince bazı ürünleri hala Türkiye’den alabiliyoruz.. Yüzde 60 Türkiye’den, yüzde 25 Çin’den, yüzde 15 ise Avrupa’dan alıyoruz. Avrupa’dan alım yapmamızın nedeni Türkiye’de o teknolojilerin henüz olmamasıdır. Bazı ürünleri İtalya’dan alıyoruz ve o ürünü aldığımız firmaya Türkiye’de yapmaları için baskı yapıyoruz, destek oluyoruz ve bu şekilde Avrupa’dan Türkiye’de üretim yapmaya başlayan firmalar oldu. Çinliler dahi o ürünleri Avrupa’dan almak zorunda. Yüzde 15 Avrupa’dan aldığımız ürünleri de Türk üreticiler üretmesi için onlara destek olmaya çalışıyoruz. Türkiye’ye daha çok iş getirmek için çalışıyoruz. Çünkü daha çok güveniyoruz, ilişkilerimiz daha iyi ama tabi fiyat da satın alma için kalite kadar önemli. Türkiye’deki tedarikçilerimize ve potansiyel tedarikçilerimize önerim, her zaman yenilikçi ürünlere odaklansınlar ve kalite + uygun fiyat felsefesi odaklarında olsun, Haier Europe ile birlikte güzel işlere her daim imza atalım/atsınlar.