Güçlü Sanayimizle Güçlü Markalar Yaratmak İstiyoruz
Otomotiv endüstrisi, küresel anlamda dünya ekonomisinin en dinamik ve birçok sektöre yön veren önemli bir lokomotifidir.
Otomotiv tedarik sanayinin küresel pazar büyüklüğü, 2012 yılı itibariyle yaklaşık 1,4 trilyon dolar seviyesinde idi. Bu değerin 2020’ye kadar, yıllık ortalama yüzde 6,5’luk bir büyüme ile 2,3 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Otomotiv sektöründe sahip olduğu rekabetçi yapısı, yeni teknolojilerle kaliteli ve düzenli üretim yapabilme gücü ve en etkilisi de maliyet-fiyat avantajı ile Türkiye, dünya otomotiv sektörü açısından bugün önemli bir üretim üssü konumundadır. Türk tedarik sanayimiz ürün kalitesi, verimlilik ve sürdürülebilirlik anlamında rakiplerinin önündedir. Otomotiv tedarik sanayimiz uluslararası standartlara uygun kalitede üretim yapma konusunda son derece yetkindir. Nitelikli ve işini sahiplenen bir işgücüne sahibiz.
Ayrıca tedarik sanayimizin, sadece standart ürünleri üretmeyip, katma değeri yüksek ürünlere yönelmelerini mümkün kılan teknolojik alt yapı ve Ar-Ge kabiliyetine sahip olduklarını görüyoruz. Son yıllarda birçok marka, araçlarını bazı sorunlardan dolayı geri çağırırken, Türk otomotiv tedarik sisteminden kaynaklanan bir sıkıntıya rastlanmaması bizim gurur kaynağımızdır. Otomotiv sektörümüz bugün gerek ana sanayisi gerek tedarik sanayi fabrikaları ile Avrupa kalite ödüllerini, en iyi fabrika ödüllerini almış ve ülkemizin iftihar edilecek, gurur duyulacak sanayi kollarından biri haline gelmiştir. Türk otomotiv tedarikçileri olarak, yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda Ford’dan Fiat’a, Mercedes’ten BMW’ye, Jaguar’dan Audi’ye kadar birçok üst düzey markaya çok çeşitli parça tedariki sağlıyoruz. Bu yönde ihracatımızı daha da artırabilmek için sürekli yurt dışı temaslarda bulunarak birçok markayı yerinde ziyaret edip yeni iş bağlantıları kurmaya çalışıyoruz. Son zamanlarda dünyanın en büyük üreticisi konumuna gelen Çin’e yönelik temaslarımız arttı.
Bu ülkeden de birçok marka ile temaslar kurduk ve resmi kurumlar ile olan iletişimimizi artırarak, karşılıklı ‘‘İyi Niyet Anlaşmaları’’nı devreye aldık. TAYSAD olarak yurtiçi ve yurtdışında yürütmekte olduğumuz çalışmalar ve yeni iş birliklerimiz ile ülkemizin otomotiv sektöründe yakalamış olduğu rekabet gücünün geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Yaşanan ekonomik krizler, sadece üretimle yol almanın mümkün olmadığını da gösteriyor. Üretimin yanında yaptığımız ürünleri de kendimiz tasarlayabilmeliyiz. Yetkinliğimizi geliştirmemiz gereken motor ve motor parçaları, güç aktarma organları, elektrik ve elektronik parçalar, gömülü yazılım gibi ana ürün grupları var. Ayrıca gelecekte elektronik daha da önemli olacak; çevre dostu ve akıllı araçlar yollardaki varlığını artıracak. Dolayısıyla firmalarımızın, bu alanlara şimdiden özel önem vermesi ve mevcut gelişmeleri yakından takip etmesi gerekiyor. Otomotiv sektörümüz, ekosistemimizin bütününde yer alan yetkin oyuncuların desteğiyle, ‘lider’ ülkelerden biri olma potansiyeline sahiptir. Bu potansiyelimizi, yüksek katma değerli teknolojik ürünler üretmeye yönlendirerek; sloganımızdaki gibi güçlü sanayimizle güçlü markalar yaratmak istiyoruz. Gün geçtikçe artan küresel rekabet, otomotiv sektöründeki yeni trendleri ve teknolojik gelişmeleri izlemeyi de gerekli kılıyor. Sektördeki yeniliklerin sergilendiği fuarlar, yeni teknolojilerin yerinde incelenmesine imkan sağlayan önemli platformlardan birisidir.
Katılımcı ve ziyaretçi profilleriyle dünyanın önde gelen otomotiv fuarlarından “Automechanika Frankfurt” ve “IAA Hannover” de dağıtılmak üzere Fuar Özel Sayısı olarak hazırlandı. Derneğimizin profesyonel kadrosu da bu fuarda yer alarak, sanayimizin ve derneğimizin tanıtımını gerçekleştirecektir. Fuara katılan ve ziyaretçi olarak yer alan üyelerimizin, yeni ve başarılı iş bağlantıları kurmasını diliyorum.
Haberin Kaynağı : TAYSAD
16.10.2014