Global Bir Marka Yaratmak için Atılması Gereken Adımlar İnovasyon Sağlam Altyapı ve Teknoloji
“Global bir marka yaratmak için atılması gereken adımlar inovasyon, sağlam altyapı ve teknoloji”<br />Capital, Ekonomist dergileri ve Avea işbirliği, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası desteğiyle düzenlenen, tüm Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerle buluşma imkanı veren “Gelecek Bizde” toplantılarının üçüncü durağı Manisa oldu.
Avea CEO’su Erkan Akdemir, Avea Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Balcı ve Ekonomist-Capital Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş’in ev sahipliğinde, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker’in yanı sıra Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun'un katılımıyla düzenlenen toplantıda; KOBİ’lerin işletmelerini büyüterek ülke sınırlarını aşmaları için ihtiyaç duyacakları öncelikli noktalara değinildi
Toplantının ana konuşmacılarından Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, “Global Bir Marka Yaratmak” başlıklı sunumuyla, Ülker markasının 60’lı yıllardan 2000’li yıllara uzanan başarı yolculuğunu anlatarak, ülke sınırlarını aşan global bir marka yaratmak için atılan önemli adımları inovasyon, sağlam altyapı ve teknoloji başlığı altında özetledi.
Türkiye’nin en yenilikçi ve en dinamik operatörü Avea’nın Capital ve Ekonomist Dergileri işbirliği ile tüm Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli sanayi ve işletmelerle buluştuğu “Gelecek Bizde” toplantılarının üçüncüsü, Ege’nin yatırım alan en önemli illerinden Manisa’da gerçekleştirildi.Avea CEO’su Erkan Akdemir, Avea Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Balcı ve Ekonomist-Capital Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş’in ev sahipliğinde, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker’in yanı sıra Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun'un ve katılımıyla düzenlenen toplantı; çok sayıda sanayici ve işletme sahibini bir araya getirdi.
Balcı: “Teknoloji, kendi sınırlarını aşan KOBİ’ler için hayati önem taşıyor”
Anadolu'daki işletmelerin iş süreçlerindeki verimlilik oranlarını artırıp; ülke sınırlarını aşmaları ve küresel pazardan daha fazla pay almaları için yeni nesil mobil teknolojilerle ilişkilerinin masaya yatırıldığı toplantıda, Avea’nın küçük büyük her sektördeki işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik, özel olarak geliştirdiği ‘terzi işi’ inovatif çözümlerine de değinildi.
Toplantıda yaptığı konuşmada KOBİ’lerin sadece büyük işletmelerle rekabet eden ve piyasaya canlılık getiren birimler değil, aynı zamanda büyük işletmelerin kullandıkları mamul ve yarı mamulleri üreterek onların birer tamamlayıcı unsurları olduklarına dikkat çeken Avea Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Balcı, böylece KOBİ’ler ekonomilerde yan sanayi oluşturarak büyük işletmeler ile bir ortak yaşam kurduğuna dikkat çekti. Balcı, teknolojinin KOBİ’ler için sunacağı gelecek için şunları söyledi:
“TÜİK’in yapmış olduğu 2009-2011 yıllarını kapsayan araştırmaya göre ülkemizde KOBİ’ler toplam istihdamın yüzde 77,8’ini, maaş ve ücretlerin yüzde 51,5’ini, cironun yüzde 64,8’ini oluşturuyor. Oxford Economics’in 21 ülkedeki 2 bin 100’ü aşkın KOBİ’nin değerlendirildiği “KOBİ’lerin Rekabete Yönelik Donanımı” konulu araştırma sonuçları, KOBİ’lerin de küreselleşme, rekabetçi tehditler, daha yetkin müşteriler ve hızla değişen teknolojiler ile mücadele ettiğini ortaya koyuyor. Tam da bu nedenle; yeniliklere imza atmak, maliyetleri düşürmek, verimliliği artırmak, gelişmiş ürün ve hizmetleri çeşitlendirmek, müşteri ilişkilerini güçlendirmek için ciddi avantajlar sağlayan mobilite, KOBİ’lerin temel farklılaşma aracı durumuna geldi. Aynı araştırma KOBİ’lerin bulut
teknolojisine adaptasyonunun önümüzdeki üç yıl içinde yüzde 35’ten yüzde 47’ye çıkacağını gösteriyor. Bildiğiniz gibi uluslararası rekabet artık farklılaşmaktan geçiyor. Bu nedenle KOBİ’lerimizin sürdürülebilir bir büyüme ve dünyaya açılabilmek için teknolojiden daha yoğun ve daha etkin faydalanmaları gerekiyor.”
“Avea’nın sunduğu mobil teknolojilerle kurumlara verimlilik garantisi”
Küçük-büyük tüm şirketleri, büyüyebilecekleri ekosistemler oluşturarak destekleyen bir teknoloji şirketi olarak; teknolojinin getirdiği tüm olanakları KOBİ’lerin hizmetine sunduklarını belirten Balcı, “Bunu yapmayı öncelikli gördük, çünkü biliyoruz ki geleceğin şirketleri, mobil olarak yönetilebilenler olacak. Bu kapsamda kurumlarımıza bulut ve benzeri teknolojilerle ortaya konulacak uygulamaları avantajlı maliyetlerle sunuyoruz. Sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda Araç Takip, Eşya Takip, Mobil Pos, Kronik Hastalık Takibi, Sayaç Okuma Sistemleri, telemetri, mobil saha (personel takip), mobil akademi (eğitim), mobil ödeme sistemleri, kamera ve güvenlik çözümleri gibi iş yönetimi çözümleri gibi servislerimizi çözüm ortaklığı ekosistemimizde hizmet sektöründeki müşterilerimizle buluşturuyoruz” dedi.
Ali Ülker’den Ülker’i başarıya götüren formül!
Toplantının ana konuşmacılarından Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, “Global Bir Marka Yaratmak” başlıklı sunumuyla, Ülker markasının 60’lı yıllardan başlayarak 2000’li yıllara uzanan başarı yolculuğunu anlatarak, ülke sınırlarını aşan global bir marka yaratmak için atılan önemli adımları inovasyon, sağlam altyapı ve teknoloji başlığı altında özetledi. “Ticari değer yaratan, para kazandıran; yani, tüketici nezdinde bir ihtiyacı karşılamaya yönelik bir fikriniz olmalı. Örneğin, Ülker; piyasaya farklı ürünleri geliştirerek, onları pazara sunarak, yerelleştirerek başarılı oldu” diyen Ülker, markanın küresel başarısının ardında yatan diğer faktörleri de şöyle sıraladı:
“Sağlam bir altyapıya sahip olmak, yani üretim araçlarına yatırım yapmak gerekiyor. Profesyonel, kurumsal bir ekip kültürü oluşturmanın önemini de unutmamak gerek. En önemli etkenlerden biri de teknoloji. İş süreçleri mobilleşti. Artık, günlük satışları bile mobil teknolojilerle kontrol edebiliyorsunuz. Türkiye'den global pazara açılabilmek, dünya kültürüne hakim olmaktan geçiyor. İş yapacağınız ülkenin kültürüne, tüketim anlayışına, alışkanlıklarına, pazarlama kültürüne hakim olmanız ve global pazarlara açılırken, kendi pazarınıza yatırım yapmayı da ihmal etmemeniz gerek. Piyasaya geniş perspektiften bakın, kendi iç fırsatlarınızı değerlendirin.”
Yaşar Coşkun: “KOBİ’lerin orta gelir rehavetinden kurtarılması gerekiyor”
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun ise toplantı kapsamında yaptığı konuşmada, KOBİ’lerin orta gelir rehavetinden kurtarılması gerektiğinin altını çizerek “500 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmek, dünyanın en büyük 10’uncu ekonomisi olmak gibi iddialı hedeflerimiz var. Bu hedeflere ulaşmak için hızlı değişime uyum sağlamak gerekiyor. Güçlü vizyonlara ve icat yapan, patent oluşturan, Ar-Ge’ye yatırım yapan, çalışanlarına yenilikçi üretim ve araştırma yolları açan özel sektör yöneticilerine ihtiyacımız var. Ülkemizde bu vizyona sahip şirketler ve yöneticilerin sayısının artırılması, ayrıca KOBİ’lere, aile şirketlerine bu vizyonların kazandırılması gerekiyor” dedi.
Avea Hakkında:
Türkiye’nin en genç ve hızlı büyüyen iletişim operatörü Avea, 2004 yılında kurulmuştur. Şirket, gelişmiş altyapısı ve teknoloji yatırımlarıyla müşterilerine yenilikçi ve kaliteli hizmetler sunmaktadır. Avea, 2013 yılı ikinci çeyrek dönemi itibariyle 13,9 milyon müşteriye sahiptir. 202 ülkede 664 operatörle uluslararası dolaşım anlaşması bulunan şirket, bir Türk Telekom iştirakidir. Avea’nın %89,99 hissesi Türk Telekomünikasyon A.Ş.’ye, % 10,01 hissesi İş Bankası Grubu’na aittir. www.avea.com.tr
Haberin Kaynağı : Cohn&Wolfe İletişim Danışmanlığı
28.10.2013