Gıdaların yüzde 50’si İsraf Ediliyor
Gıda israfını plastik ambalaj önleyebilir.
Dünyanın en önemli sorunlarından biri olan gıda yeterliliğinde çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. Geliş- miş ülkelerde tüketilebilir gıdanın yarısının israf edildiği belirlendi. Bu gıdaların israfını önlemekte en önemli çözüm ise sağlıklı plastik ambalaj olarak görülüyor. Ambalajlarla yılda 16 milyar TL’lik sebze meyveyi, 1,5 milyar TL’lik ekmeği israf etmeden kurtarmak mümkün. Dünya genelinde 2,1 milyar kişinin açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşadığı belirtilmesine rağmen, dünya genelinde, üretilen gıdanın üçte binin sofralara ulaşmadan kaybedildiği belirlendi. Bu kaybın önlenmesi için EUPC nezdinde bir çalışma başlatıldı. Proje yö- neticisi Yavuz Eroğlu, çalışmalara yönelik bir yazılı açıklama yaptı. Avrupa ülkeleri gıda kaybı ve israfının boyutlarının çok büyük seviyelere ulaşması nedeniyle girişim başlattı. Bu girişimin yönetiminde EUPC İcra Kurulu Üyesi Yavuz Eroğlu da bulunuyor. Avrupa’daki evlerde, süpermarketlerde, restaurant ve tedarik zinciri içinde tüketilebilir gıdanın yüzde 50’si israf ediliyor. Avrupa Parlamentosu, bu sorunla başa çıkmak için 2025 yılına kadar gıda israfını yarı yarıya azaltma hedefi koydu. Çünkü, her ne kadar refah seviyesi bakımından dünyanın en gelişmiş bölgesi olsa da AB’de 79 milyon kişi yoksulluk sınırı altında yaşıyor ve 16 milyon kişi yardım alıyor. Yavuz Eroğlu, girişime yönelik yaptığı açıklamada, “Nüfusun sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağlamak, sınırlı kaynakları verimli kullanarak israfı önlemek için tek çözüm ambalaj. Gıdaları doğru şekilde ambalajlayarak, kayıpları yarı yarıya azaltabiliriz. Avrupa’da yürüttüğümüz proje kapsamında alınan önlemleri Türkiye’de de uygulamaya geçirmek amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda başta tüm sivil toplum örgütleriyle elbirliğiyle çalışıyoruz” dedi. Eroğlu, Türkiye’de 30 milyondan fazla yoksulluk sınırı altında ya- şayan insan bulunduğunu belirterek, projenin Türkiye açısından da kritik önem taşıdığının altını çizdi. Gıda israfının acı tablosu…
•Dünyada üretilen gıdanın üçte biri yani 1,3 milyar ton gıdayı kaybediyor ya da israf ediyoruz…
•Her yıl zengin ülkelerdeki tüketiciler 222 milyon ton gıdayı tüketmiyor, çöpe atıyor… Tüm Sahra-Altı Afrika Kıtası’nın gıda üretimi ise sadece 230 milyon ton.
•Almanya’da Stutgart Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre; Alman halkı yılda 11 milyon ton gıdayı çöpe atıyor. Yani bir Alman yıllık 235 Euro değerinde gıdayı hiç tü- ketmeden israf ediyor. Bu rakam dünyada 1,5 milyar insanın yıllık gelirine eşit.
•Her sene kayıp veya israf olan gıdanın miktarı, dünyada her yıl yetişen tahıl mahsulünün yarısından fazla (2009 ve 2010’da 2,3 milyar ton) •Gıda kaybı ve israfı ciddi bir kaynak israfını da beraberinde getiriyor. Su, tarım arazisi, enerji, iş gücü ve sermaye boşa gidiyor, gereksiz sera gazı salınımı oluşuyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine neden oluyor.
•Gelişmekte olan ülkelerde gıda israfı ve kaybı, Gıda Değer Zinciri’nin ilk halkalarında oluşuyor. Hasat alımındaki; fi nansal, yönetsel ve teknik yetersizlikler yanında depolama ve soğutma tesislerindeki yetersizlik göze çarpıyor. Tedarik zincirinin çiftçilerin desteklenmesi ve altyapıya yatırımla, nakliye ve ambalaj kullanımının artırılmasıyla gıda kaybı azaltılabilir.
•Orta ve yüksek gelir seviyesine sahip ülkelerde, gıda genellikle tedarik zincirinin son halkalarında israf oluyor. Endüstrileşmiş ülkelerde tüketicilerin davranışları gıda israfının başlıca sebebi. Gıda israfı hangi noktada gerçekleşiyor?
•Evlerde meydana gelen israf: yüzde 42 (Bunun yüzde 60’ı rahatlıkla önlenebilir durumda)
•Gıda üreticilerinde: yüzde 39
•Perakendecilerde: yüzde 5
•Catering sektörü: yüzde 14 (Kaynak: Avrupa Komisyonu)
Haberin Kaynağı : PLASFED
24.12.2015