Gençler Kablo, Teknolojiye Odaklandı
2019 yılında 40. Yılını kutlayan Gençler Kablo, piyasada hem tasarım hem de ürün bazında tercih edilen firma olmayı hedefliyor.
Gençler Kablo, “Teknoloji” ve “İnovasyon”a Odaklandı
Gençler Kablo İş Geliştirme ve İnsan Kaynakları Yöneticisi Arden Çakır, dünyadaki teknolojik gelişmelere paralel olarak-teknolojik devinime ayak uydurmayı hedeflediklerini ve şu an gündemlerinin “teknoloji” ve “inovasyon” olduğunu söyledi.
SUBCONTURKEY: Kuruluşundan bugüne Gençler Kablo’nun tarihçesini kısaca özetler misiniz?
Arden Çakır: 2019 yılında 40. yılımızı kutladık. Gençler Kablo’nun temelleri tam 40 yıl önce, 1979 yılında Faruk ÇAKIR tarafından atıldı. Firma, iç pazardaki kablo ihtiyacını karşılamak üzere NYAF, TTR, Antigron ve Coaxiel kablo gibi birçok kablo tipi üretimi ile hizmet sunmaktaydı.
1990’lı yıllarda beyaz eşya sektörünün yerel tedarikçi talebinin artışı ile bu alanda bir açık doğdu. Gençler Kablo da bu alanda yatırımlarını planlayarak beyaz eşya sektörü tedarikçisi olarak uzmanlaşmaya başladı. 1995 yılında ise VDE belgelendirmesi alarak Türkiye’de ilk “105° ısıya dayanıklı kablo” belgesi alan şirket olma ünvanına sahip.
Daha sonraları firmamız, 2000’li yılların başlarında yaptığı yatırımlarla Fişli Kablo üretimine başladı ve ürün yelpazasine fişli kabloyu da ekleyerek sektörde söz sahibi olan bir konuma geldi.
Bu yatırımlar sonucunda Gençler Kablo, 2010 yılında Bayrampaşa’daki yerini Eskişehir Organize Sanayi Bölgesine taşıdı. Şuan Eskişehir’de üretimimize devam etmekteyiz.
SUBCONTURKEY: 2018 yılı rakamlarınız nasıl gerçekleşti? Hedeflerinize ulaştınız mı?
Arden Çakır: 2018 yılı hem global hem de lokal anlamda zor bir yıldı. Dünyada genişleyen piyasaların doyum noktasına gelmesi; Türkiye’de ise döviz endeksli güvenin sarsılması bizi bir hayli zorladı. Bu durum makro anlamda bir daralma getirse de; biz ek yatırımlarımız ile hedeflerimize ulaştık diyebilirim.
SUBCONTURKEY: 2019 yılının ilk yarısı geçen seneye göre nasıl oldu? Yıl sonu nasıl bir ivme bekliyorsunuz?
Arden Çakır: Bence kriz ilk etkilerini; 2019’un ilk çeyreğinde hissettirdi. Hammadde maliyetlerinin artışı 2018’i olumsuz etkilemişti ancak asıl şimdi kartlar yeniden dağıtılıyor. Eski kurdan tedarik edilen hammadeler tükendi; yeni kurdan ürünler piyasaya sürüldü. Piyasanın silkelenip tekrar denge konumuna gelmesi gerekecek. Alınan ekonomik önlemler ile piyasa dengede tutulmaya çalışılıyor; bu piyasa müdahalelerinin yerel ekonomiyi canlandıracağını umuyorum. Ancak global anlamda, ölçek ekonomilerinin çıkar çatışmasının birçok sorun doğuracağının kanısındayım.
SUBCONTURKEY: Üretiminiz bugün itibariyle ne kadarını ihraç ediyorsunuz? Ağırlıklı pazarlarınız hangileridir?
Arden Çakır: Gençler Kablo’nun aslında direkt ve endirekt ihracatı var. Direkt olarak Avrupa pazarına ihraç ettiğimiz ürünlerin yanısıra ihraç edilmek üzere üretilen beyaz eşya ürünlerine de ürün tedarik etmekteyiz. İhracata yönelik üretilen beyaz eşya ürünlerinin de önemli bir çoğunluğu Avrupa ve Birleşik Krallık ülkelerine ihraç ediliyor. Bunun yanında aydınlatma sanayi ve soğutma sanayide kullanınan ürünlerimizin de ihraç lokasyonları buralardır.
SUBCONTURKEY: Önümüzdeki süreçte Gençler Kablo’nun hedefleri nelerdir?
Arden Çakır: İlk hedefimiz insan. Biz gücümüzü insan kaynağımızdan alıyoruz. Ayrıca Gençler Kablo olarak, dünyadaki teknolojik gelişmelere paralel olarak-teknolojik devinime ayak uydurmayı hedefliyoruz. Şu an gündemimiz “teknoloji” ve “inovasyon”. Artık eski yöntemler ile piyasalarda barınmak mümkün değil. Müşterileriniz de artık sizden “teknolojik” ve “gelişmiş” yöntemler ile üretim yapmanızı bekliyor; onların ufkunu genişletmenizi talep ediyor. Dünya artık ürün al-sat döneminde değil; ürünü her yönden geliştirirek müşteriye 360 derece bir hizmetle sunmanız gerekiyor. Biz de piyasada hem tasarım hem de ürün bazında tercih edilen firma olmayı hedefliyoruz.
SUBCONTURKEY: Endüstri 4.0 konusunda Gençler Kablo neler yapıyor/yapmayı planlıyor?
Arden Çakır: Bu aslında tüm sanayicilerin gündeminde olması gereken tek konu. Nasıl ki İngiltere’deki ilk Sanayi Devrimi ile bir çok atölye kapandı ve yerine buhar gücünden beslenen fabrikalar girdi; Endüstri 4.0’da benzer bir gelişme. Bu trendi iyi takip edip, öncüleri arasında yer almak bir hayli önemli. Endüstri 4.0, birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren kollektif bir terim. Aynı zamanda bu yapı, akıllı fabrika sisteminin oluşmasında büyük rol oynuyor. Gençler Kablo olarak, makine otomasyonunu arttırıp, üretilen ürünler hakkında eş zamanlı veri akışı sağlanması önceliğimiz.
SUBCONTURKEY: Eklemek istedikleriniz var mı?
Arden Çakır: Sektörde bizim sesimiz haline gelen sevgili SUBCONTURKEY ailesine teşekkür eder, başarılarını dilerim. Çok sevgili okurlarına saygılarımı iletirim.