Gençler Kablo, Fişli Kablo Üretim Kapasitesini Aylık 2.6 Milyon Adete Çıkardı
Gençler Kablo İş Geliştirme ve İnsan Kaynakları Yöneticisi Arden Çakır, 2020 yılının ilk yarısında da yatırım yapacaklarının bilgisini verdi.
Gençler Kablo, Fişli Kablo Üretim Kapasitesini Aylık 2.6 Milyon Adete Çıkardı
Yeni otomatik fişli kablo üretim hatlarıyla birlikte fişli kablo tesisinin aylık üretim kapasitesini 1.6 milyon adetten,2.6 milyon adete çıktığını belirten Gençler Kablo İş Geliştirme ve İnsan Kaynakları Yöneticisi Arden Çakır, 2020 yılının ilk yarısında yeni tip fişli kablo üretimi için de yatırım yapacaklarının bilgisini verdi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Arden Çakır: Gençler Kablo firmasında ikinci nesil olarak bulunuyorum. Şirketteki görevim; İş geliştirme ve İnsan Kaynakları pozisyonlarıdır. 2010 yılında Üniversite mezuniyetimin takibinde; yurt dışında eğitim aldım. 2017 yılında Gençler Kablo bünyesinde çalışmaya başladım. Bu süre zarfında çeşitli iş tecrübelerim olsa da bir yanım hep aile işimiz ile ilgileniyordu. Sektöre ve teknolojiye olan kişisel merakım da aile işimize yönelmemi tetikledi.
SUBCONTURKEY: Gençler Kablo’nun kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Arden Çakır: Gençler Kablo bilindiği üzere bir aile şirketidir. Kurumsal kimlik dendiği zaman akla ağırlıklı olarak yeni nesil “corporate” firmalar geliyor. Kurumsal kimlik aslında kurumun hem iç hem de dış duruşunu, davranışı ve imajını temsil eden kavram. Yani basitçe şirketin kişisel kimliği. Gençler Kablo’nun iç işleyişi aslında belirlidir; nesilden nesle aktarılan bir bilgi ve deneyim birikimi ile ilerler. Bir nevi “usta” ve “çırak” ilişkisi görebilirsiniz. Dış imajına gelecek olursak; firmanın sektördeki 40 yıllık tecrübesi sayesinde, “ustalık” imajı mevcuttur. Bunu birçok farklı kurumun geribildirimiyle görmekteyiz.
SUBCONTURKEY: Üretimini yaptığınız ürünler ve üretim kapasiteniz hakkında da bilgi verir misiniz?
Arden Çakır: Gençler Kablo, 1990’lı yıllarda beyaz eşya sektörü tedarikçisi olarak uzmanlaşmaya başladı. 1991 yılında başlanılan Granül üretimi ile 1995 yılında VDE belgelendirmesi alarak Türkiye’de ilk “105° ısıya dayanıklı kablo” belgesi alan şirket olma gururunu taşımaktayız. Daha sonraları firmamız, 2000’li yılların başlarında yaptığı yatırımlarla Fişli Kablo üretimine başladı ve ürün yelpazesine Fişli Kabloyu da ekleyerek sektörde söz sahibi olan bir konuma geldi. Bu yatırımlar sonucunda firmamız, 2010 yılında İstanbul’daki üretim tesisini Eskişehir Organize Sanayi Bölgesine taşıdı.
Günümüzde en son teknoloji makinalar ile %100 kendi PVC Granülümüzü kullanarak, üretmiş olduğumuz kablo ve fişli kablolarımızda kalite spectlerimizi kontrol altında tutmaktayız. Bugün ürün gamımızda 70°,90°,105° ve özel tip granül üretimi bulunmaktadır.
Kablo bölümümüzde ise, yapılan son yatırımlarla TTR ve Nyaf üretim kapasitemiz artırdık. Ambalajlama şekillerine göre makara, karton koli, roll veya dönüşümlü kullanılan konipaklar ile sevke hazır ürün üretebiliyoruz.
Fişli kablo tesisimizin aylık üretim kapasitesi olan 1.6 milyon adetten, bünyemize kattığımız yeni otomatik fişli kablo üretim hatlarıyla 2.6 milyon adet kapasiteye ulaştık. Hem üretim kalitemizi artıracak hem de pazarın büyüyen taleplerini karşılamamızı sağlayacak bu yatırım 2019’un son günlerinde tamamen aktif hale geldi. Fişli kablo ürün gamımızda; 2.5A, 10/16A Avrupa, Schuko, UK (3A/5A10A/13A) ve İsrail tipi Fişli kablolar bulunmaktadır.
Bunun dışında 2020 yılının ilk yarısı için yeni tip fişli kablo üretimi yatırımlarımız devam ediyor.
SUBCONTURKEY: 2019 yılı firmanız açısından nasıl geçti? Bir önceki yıla göre üretim ve ciro anlamında nasıl bir değişim oldu?
Arden Çakır: Sektörel bazda baktığımızda ülkemizde ve yakın coğrafyada en az etkilenen sektörlerden biri beyaz eşya oldu. Ayrıca dövizdeki yükseliş, ülkemizdeki ana sanayilerin, Avrupa pazarında bir nebze daha rahat davranmasına olanak sağladı. Ancak hepimiz bunun kısa vadeli bir rahatlama olduğunun farkındayız. Asıl mesele 2020 ve 2021 için öngörülen global daralma. 2019 beklentilerimizin üzerinde bir seyirde ilerledi. Bunda, portföye yeni katılan ihracat müşterilerimizin katkısı büyük. Bizler 2019 yılında da yatırımlarımıza devam edip krizlerin geçici, asli olanın ise korkmadan hedefine odaklanmak olduğu kanaatindeyiz. Yeni kurulan makinelerimiz 2019 son çeyreğinde bize kapasite olarak artış sağladı ve bu artışı da cirosal olarak hanemize pozitif yansıtabildik. Bu sene başından bu yana sektörel ve portföy çeşitliliği anlamında ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Avrupa’da ihracat yapmadığımız bir iki ülke kaldı. Üretimini gerçekleştirdiğimiz ürün grupları birçok sektörde kullanılabilmekte. Bunun artılarını 2019’da gördüğümüz gibi 2020 yılına da aktarıyor olacağız.
SUBCONTURKEY: Toplam satışlarınızın ne kadarını ihraç ediyorsunuz? 2019 yılı ihracat rakamlarınız ne oldu?
Arden Çakır: Gençler Kablo’nun aslında direkt ve endirekt ihracatı var. Direkt olarak Avrupa pazarına ihraç ettiğimiz ürünlerin payı %35 civarındadır, bunun yanısıra ihraç edilmek üzere üretilen beyaz eşya ürünlerine de ürün tedarik etmekteyiz. İhracata yönelik üretilen beyaz eşya ürünlerinin de önemli bir çoğunluğu Avrupa ve Birleşik Krallık ülkelerine ihraç ediliyor. Bunun yanında aydınlatma sanayi ve soğutma sanayide kullanılan ürünlerimizin Kuzey Afrika ve Arap Yarımadasına ihraç edilmektedir.
SUBCONTURKEY: Endüstri 4.0 ve dijitalleşme konusunda firmanız neler yapıyor? Bu konuda yatırımlarınız var mı?
Arden Çakır: Bu trendi iyi takip edip, öncüleri arasında yer almak bir hayli önemli. Endüstri 4.0, birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren kollektif bir terim. Aynı zamanda bu yapı, akıllı fabrika sisteminin oluşmasında büyük rol oynuyor. Gençler Kablo olarak, makine otomasyonunu arttırıp, üretilen ürünler hakkında eş zamanlı veri akışı sağlanması önceliğimiz. Bu konuda tabi ki yatırımlarımız var; çağın ihtiyaçlarına ayak uyduran, hatta sektöründe öncü yatırımlar yapan bir firma olmayı hedefliyoruz. Fabrikalar da aynı insanlar gibi organik yapılar aslında. Biz öğrendikçe, fabrikalar da öğrenip gelişiyor.
SUBCONTURKEY: Önümüzdeki 5 yıllık süreçte firma olarak hedefleriniz nelerdir?
Arden Çakır: 5 yıl aslında artık kısa vadeli olarak algılanıyor. Eskiden 5 yıllık olanlara orta vadeli olarak bakabiliyorduk. Ayrıca planlarımızda esnek olmayı da öğrendik; global gelişmeler bazen planların değişimine sebep olabiliyor. Bu noktada hem planlı olmak önemli, hem de bir o kadar hızlı manevra yeteneğiniz olmalı. Bir çok sanayici gibi bizim de hedefimiz çağdaş bir otomasyon ve akıllı bir fabrika sistemi. Ayrıca ihracat rakamlarımızı olabildiğince yukarı çekmek istiyoruz; farklı ülke standartlarına uygun ürünler geliştireceğiz.
SUBCONTURKEY: Eklemek istedikleriniz var mı?
Arden Çakır: Değerli okuyucularına ve SUBCONTURKEY ailesine teşekkür ederim, başarılarının devamını dilerim.