Galva Metal, Bu Yıl Tonajda Yüzde 15’lik Büyüme Hedefliyor
Galva Metal A.Ş. İş Geliştirme Müdürü Tansel Üçüncüoğlu, tonaj da ise geçen seneye göre %15’lik bir büyüme hedeflediklerini söyledi.
Galva Metal, Bu Yıl Tonajda Yüzde 15’lik Büyüme Hedefliyor
2022 yılında öncelikle sürdürülebilir bir büyüme ve gelişme hedefliyoruz diyen Galva Metal A.Ş. İş Geliştirme Müdürü Tansel Üçüncüoğlu, tonaj da ise geçen seneye göre %15’lik bir büyüme hedeflediklerini söyledi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Tansel Üçüncüoğlu: 1973 Düzce doğumluyum. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. Demir-çelik sektöründe çalışma hayatına 1997 yılında başladım. 2019 yılından bu yana Galva Metal A.Ş.’de İş Geliştirme Müdürü olarak görev yapıyorum.
SUBCONTURKEY: Galva Metal’in 2022 yılı ve sonrası için hedeflerini paylaşır mısınız?
Tansel Üçüncüoğlu: Öncelikle sürdürülebilir bir büyüme ve gelişme hedefliyoruz. Bu vizyon çerçevede ürün ve hizmet kalitemizi arttırmaya yönelik olarak, yıl içerisinde makine parkımızı ve kapalı alanımızı genişletmiş olacağız. Bu sayede hitap ettiğimiz sektörleri ve pazarları çeşitlendirmeyi planlıyoruz.
2022 yılında geçen seneki tonajımıza göre %15’lik bir büyüme hedefledik. Yıla her ne kadar konjonktür anlamında zorluklarla başlamış olsak dahi, geçmişten gelen tecrübelerimiz ile bu sıkıntıların üstesinden geleceğimize inanıyoruz.
Sektörümüzün yapısı ve içinde bulunduğu koşullar sebebiyle, tedarik ve üretim kadar, dağıtım da çok önemli hale geldi. Bu çerçevede ilerleyen dönemlerde hizmet ağımızı ve paydaşlarımızla işbirliklerimizi arttırmaya yönelik çalışmalarımız olacak.
SUBCONTURKEY: İhracatınızdan bahseder misiniz? Yurtdışında farklı yatırımlarınız olacak mı?
Tansel Üçüncüoğlu: Türkiye, yassı kaplamalı ürünlerde mevcut kapasiteler sebebi ile ihracat yapmak durumunda. Biz de bu çerçevede yurtdışı pazarlara yönelik yoğun çaba ve faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Çelik İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği Çelik İhracatının Yıldızları töreninde 2019 ve 2020 yılları için kaplamalı ürünler kategorisinde ilk 10 firma arasına girdik. Geçen seneki ihracatımızda da bir önceki yıla göre %35 artış kaydettik. 2021 yılı toplam mamul satışlarımızın %45’ini ihracat ve yurtdışı transit satışlarımız oluşturdu. 41 farklı ülkede 134 müşterimiz ile çalıştık. Bölge olarak en çok ihracatımızı Avrupa’ya gerçekleştirdik.
AB ülkelerine ihracatta karşılaştığımız kota ve anti-damping engellerine ve son dönemdeki enerji ve hammadde maliyetlerindeki artışlara rağmen, bu sene de ihracat ve transit ticaret toplamında %20 büyümeyi hedefliyoruz.
Yurtdışında hali hazırda Romanya’daki şirketimiz ve depomuz vasıtasıyla dağıtım kanalımız mevcut. Benzer yapıyı ve servis ağını oluşturmayı düşündüğümüz birkaç projemiz söz konusu. Dış pazarlardaki hitabet alanlarımızı genişletebilmek için bazı iştirak ve işbirlikleri üzerinde çalışıyoruz.
SUBCONTURKEY: Endüstri 4.0 ve dijitalleşme konularında yatırımlarınız var mı?
Tansel Üçüncüoğlu: Endüstri 4.0 ve dijitalleşme, ürün ve hizmet kalitesinin artması ve şirketlerin rekabet güçlerini koruyabilmesi açısından çok önemli. Bu konuda epey yol kat ettik, yoğun çaba ve çalışmalarımız devam ediyor. Yazılım ve donanım konusunda kendi ekibimizle, şirketimize ve operasyonumuza uygun bir yapı geliştiriyoruz.
Hammadde satın almadan üretim planlamaya ve mamul sevkiyatına kadar tüm akışının online izlenip kontrol edilebildiği ve ölçülebildiği bir ERP ve barkod sistemine sahibiz. Süreçlerimizde verimliliği arttırmak, hammadde, enerji, zaman gibi tüm kaynak tüketimlerini azaltmak maksadıyla makinelerimizi gelişmiş sensör ve otomasyon sistemleri ile donatıyoruz.
Üretimlerimizi geniş kamera ağımız ile sürekli denetliyor ve olası hataları oluşmadan önleyebiliyoruz. Bir sonraki aşamada veri analizi yaparak ihtiyaçları anında fark edebilen, süreçlerin kendi içlerinde uyarı ve öneri sunabileceği sistemler geliştirmeyi planlıyoruz.
Ticari tarafta müşterilerimizin tüm talep, sipariş ve sevkiyat işlemlerini takip edebildikleri “Galva” mobil uygulamasını devreye aldık. Uygulama ile müşterilerimiz mesai saatleri dışında dahi, siparişlerini, sevklerini, cari bilgilerini ve stoklarını cep telefonlarından takip edebiliyor. Uygulama sürekli olarak güncellenip geliştiriliyor.
SUBCONTURKEY: Galva Metal’in sektöründe tercih edilme nedenleri nelerdir? Bu başarısını nasıl özetlersiniz?
Tansel Üçüncüoğlu: Tüm paydaşlarımıza karşı dürüst, saygılı, etik değerlere bağlı, cömert ve uzlaşmacı olmak en temel değerlerimiz. Bu değerlerden en zor dönemlerde dahi taviz vermiyoruz. Paydaşlarımızı doğru anlamak, beklentilerini zamanında karşılamak için iletişime çok dikkat ediyoruz.
Satın almadan sevkiyata ve tahsilata kadar tüm süreçlerinde en çok verdiğimiz önem ve hassasiyet “Koşulsuz Paydaş Memnuniyeti“ kendileri ile ortak proje geliştirme çalışmaları yürütüyor, çözüm üretme ve alternatifler sunma konularında birlikte hareket ediyoruz. Bu faaliyetler için de tecrübeli ve uzman kadroları bünyemizde barındırıyor, insan kaynaklarına, kişisel gelişim ve eğitim faaliyetlerine önem veriyoruz.
Müşterilerimiz ile öncelikle teknik şartnamelerini ve nihai kullanımlarını istişare ediyor, beklentilerini doğru analiz ederek tedarik planlarımızı ve süreçlerimizi bu istikamette yönetiyoruz. Hammadde seviyelerimizi yüksek tutarak, müşterilerimizin hızlı termin beklentilerine, stok yönetimlerine ve üretim planlarına destek oluyor, işletme sermayelerini verimli kullanmalarına katkı sağlıyoruz. İlaveten lojistik hizmeti ve finansal kolaylıklar da sunarak, bir nevi müşterilerimizin tedarik zinciri birimi olarak çalışıyoruz.
SUBCONTURKEY: Eklemek istedikleriniz var mı?
Tansel Üçüncüoğlu: Demir Çelik sektörü, yaşadığı tüm zorluklara, karşılaştığı engellere rağmen, Türkiye Avrupa’nın en büyük, dünyanın da 7. büyük “ham çelik” üreticisi oldu. Türkiye’nin en çok ihracat yapan sektörler sıralamasında da otomotiv ve kimyevi ürünlerin ardından 3. sıraya çıktı. Bu başarı hepimiz için gurur vesilesi.
Geldiğimiz noktadan daha ileriye gidebilmek için ise farklı bir yapılanma ve dönüşüm gerekiyor. Mesela dünya sıralamasında bir basamak yukarı çıkabilmek için bugün ürettiğimizin yaklaşık 2 katını üretmemiz gerek. “Ham Çelik” tarafında gösterilen efor ve gayret, “nihai ve katma değerli ürün” alanında da gösterilmeli. Bunun için de çelik üreticileri ve çelik tüketicilerinin daha sık bir araya gelmeleri, ortak proje geliştirmeleri ve yurtiçindeki çelik kullanımın arttırılmasına yönelik eylem planları oluşturulmalı. Sürdürülebilir büyüme ve gelişme daha almamız gereken çok yol var.