Fırsatları Yakalamak İçin Yeni Ürünler Ve Hizmet Sunulmalı
GIPA Group Başkanı François Passaga:GIPA Group Başkanı François Passaga, küreselleşen dünyada yaklaşık olarak 200 milyon aracın bakım ve onarıma ihtiyaç duyduğunu söyleyerek, Bu araçlar sihirli bir şekilde yok olmadıkça öngörülerimiz de gerçekleşmiş olacaktır dedi.
Avrupa otomotiv sektörünün satış sonrası hizmetler pazarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Avrupa otomotiv sektörünün tek bir satış sonrası hizmetler pazarı yok, ülkeler arasında çok ciddi farklılıklar söz konusu. Fakat küresel bir vizyona sahip olmak istiyorsak, operasyondaki araç sayısı artışının çok düşük miktarlarda olduğu olgun piyasaları baz alabiliriz. Listenin en üstünde yer alan 5 ülkede, trafikteki araç sayısının yılda sadece yüzde 0.3 arttığını söyleyebiliriz ve bu artış miktarı da rakip firmalar arasındaki savaşı kızıştırmakta ve pazardan pay almayı giderek zorlaştırmaktadır çünkü geleneksel ürünlerin birçoğunun pazar payı yavaş yavaş azalmaktadır.
Satış sonrası hizmetler pazarında fırsatlar ve tehditler nelerdir?
Fırsatların kolay bulunur olmadığını söylemekte fayda var. Fakat aksesuar pazarı ve güvenlik ekipmanlarının pazar paylarının giderek artmakta olduğunu ve gelecekte ürün gamının genişleyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ekonomik kriz, Londra ve benzeri büyük şehirlerdeki dolaşım imkanlarının kısıtlı olması, ekolojik sebepler (bisiklet kullanımının artması gibi), diğer seyahat yöntemlerinin ucuzlaması (uçakla tatile gitmenin daha ekonomik olması gibi) ve pek tabii çok iyi bildiğiniz üzere Türkiye’de yakıt fiyatlarının artması gibi çeşitli etmenler araçların trafikte katettiği ortalama kilometre göstergesinin düşmesine sebep olmaktadır. Katedilen ortalama kilometrenin düşmesi ise doğal olarak lastik değişimi, yağ değişimi gibi bakımonarım süreçlerine duyulan ihtiyacın da azalması anlamına gelmektedir. Bugün fırsatları yakalamak için ya yeni ürünler ya da yeni hizmetler sunmalısınız, araç arka kameraları bu konuda güzel bir örnek teşkil etmektedir.
Satış sonrası hizmetler pazarının gelecekte nasıl bir hal alacağını düşünüyorsunuz? Piyasayı gelecekte ne gibi sıkıntılar beklemekte?
Satış sonrası hizmetler pazarı gelecekte önemli bir büyüme gerçekleştirmesini beklemesek de karamsar olmamız için bir sebep yok. Bizimkisi daha konsolide bir yapıya sahip ve öngörülebilir bir piyasa, yaklaşık olarak 200 milyon aracın bakım ve onarıma ihtiyaç duyacağını biliyoruz. Bu araçlar sihirli bir şekilde yok olmadıkça öngörülerimiz de gerçekleşmiş olacaktır. Sürücülerin kullandığı araçların yaşı giderek artacak ve bizim de piyasa koşullarına uygun bir biçimde hizmet sağlamamız gerekli çünkü 5 yaşından genç bir arabaya sağlanacak hizmet ile on beş yaşın üstünde ve yüksek kilometreye sahip bir arabaya sağlanacak hizmet aynı değil.
Satış sonrası hizmetler pazarı ve otomotiv sektörü arasındaki ilişkiyi nasıl değerlendirirsiniz?
Otomotiv sektörü, satış sonrası hizmetler kanalından çok daha hızlı değişmektedir. Çünkü satış sonrası hizmetler uzun bir zaman çizelgesi boyunca satılan araçları kapsamaktadır, bir diğer deyişle 2020 yılında bakım ve onarımını yapacağımız araçların birçoğunun (yaklaşık yüzde 70) şu anda yollarda olduğunu söyleyebiliriz. Bu bağlamda satış sonrası hizmetler piyasasının bizi çok şaşırtamayacağını söyleyebiliriz, elimizdeki bu verileri geleceğe hazırlanmak için kullanmalıyız çünkü ilerde neyi tamir etmemiz gerektiğini şu an biliyoruz.
Otomotiv sektörünün geleceğini etkileyecek değişikliklere karşı nasıl bir yaklaşım sergiliyorsunuz?
Şirket olarak asıl yaptığımız iş satış sonrası hizmetler piyasasındaki değişiklikleri ve trendleri analiz etmek, anlamak ve açıklamak. Gelecekte doğal olarak araçlarda çok daha fazla elektronik aksam olacak ve elektrikli araçların sayısı da artacak, otomotiv sektöründe gerçekleşecek bütün bu değişikliklerin satış sonrası hizmetler pazarını etkileyeceğini biliyoruz fakat bu ve geçmiş yıllarda gerçekleşen değişiklikler işini iyi yapan profesyonellerin kendilerini geleceğe yatırım yapmayan profesyonellerden ayırmaları bakımından da önemli fırsatlar içermektedir.
Haberin Kaynağı : TAYSAD
29.08.2014