Fırat Üniversitesi'nde "Nükleer Santraller ve Akkuyu Projesi"Anlatıldı
Türkiye’nin köklü üniversitelerinden Fırat Üniversitesi, Akkuyu NGS A.Ş yöneticilerini ağırladı. Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ve Enerji Öğrenci Topluluğu’nun davetlisi olarak Elazığ’a giden Akkuyu NGS Elektirik Üretim A.Ş. yöneticileri, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nin teknik ve ekonomik boyutları ile nükleer enerji konusunda merak edilenler” konulu bir konferans verdi.
Konferansı 600’ü aşkın öğretim elemanı ve öğrenci takip etti. Fırat Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa üniversitenin daveti üzerine Akkuyu NGS Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, Mersin Bilgilendirme Merkezi Müdürü Faruk Üzel,Akkuyu NGS A.Ş. Ana Müteahhiti JSC Atomstroyexport’un Türkiye Üretiminden Sorumlu Müdür Yardımcısı Anatoliy Andriyanov, Mersin Bilgilendirme Merkezi Uzmanları Zeynep Yarar ve Burcu Zengin katıldı.
Konferansın açılışında konuşan Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuri Orhan, “Nükleer enerji konusu Türkiye açısından geç kalınmış bir konudur. Bütçe açığımızın enerji açığımıza eşit olduğu düşünülürse geç kalmış olduğumuz anlaşılmaktadır. Nükleer santraller konusunda endişeleri olanların tereddütlerinin giderilmesi gerekiyor. Bunun için bu gibi konferansların düzenlenmesi çok faydalı olacaktır. Üniversitemizin davetini kırmayarak Elazığ’a gelen Akkuyu NGS yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi.
Fırat Üniversitesi Enerji Mühendisliği Bölüm Başkanı Hikmet Esen ise yaptığı konuşmada, “Çok geniş bir proje katılımcı ağı ile Mersin Akkuyu’da gerçekleştirilmeye başlanan Akkuyu NGS Projesi ülkemiz için büyük önem arz etmektedir. Enerji talebinin gün geçtikçe arttığı ve sanayi üretiminin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamakta dışa bağımlılığımızın fazla olduğu günümüzde farklı enerji olanakları ile yolumuza devam etmek zorundayız. Son derece dinamik bir şekilde büyüyen ekonomisiyle Türkiye, enerji tedarik kaynaklarını çeşitlendirmek zorundadır. Bu kaynakları nükleer santrallerle desteklemek durumundayız. Gerek yenilenebilir enerji kaynakları gerekse nükleer enerjinin kullanılmasıyla önümüzdeki birkaç on yılda enerji arzı ile ilgili önemli gelişmeler kaydedilebileceği kanaatindeyiz” dedi. Daha sonra konuşan Fırat Üniversitesi Enerji Öğrenci Topluluğu Başkanı Nurettin Çek, “Türkiye’nin artan enerji ihtiyacını karşılamak ve ithalatını en aza indirmek için nükleer enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizin hem bugünü hem yarını olan gençlerimizin nükleer enerji konusunda bilgi sahibi olması için bu konferansı düzenledik” diye konuştu.
Konuşmaların ardından sunumlara geçildi. Akkuyu NGS Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nin Türkiye tarihinde en büyük bütçeli proje olduğuna dikkat çekti. Kasumov, projenin Türkiye için önemini anlattıktan sonra ilk kez model olarak seçilen Yap-Sahip ol-İşlet’in (BOO) avantajlarından bahsetti. Projenin şu anda geldiği nokta ve planlanan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Kasumov, “Projenin inşaat aşamasında maksimum 12 bin kişi, işletme sürecinde ise toplam 3 bin 500 kişi çalışacak”dedi. Dünya’da 435 reaktörün halen faal olarak çalıştığını belirten Kasumov, 72 reaktör inşaasının ise halen devam ettiğini kaydetti. Dünya genelinde Rus teknolojisi ile yapılan 70 reaktörün halen faal olarak çalıştığını ifade eden Kasumov, Rusya’nın halen 16 reaktör inşaatına devam ettiğini vurguladı. Akkuyu Nükleer Santrali’nde alınan güvenlik tedbirlerini anlatan Kasumov, “Santral 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak yapılacak. Santral en şiddetli tsunami dalgaları, uçak çarpmaları, kasırga ile kar ve buz gibi dış etkenlere karşı dayanıklı bir tasarıma sahiptir. Akkuyu NGS dünyanın en güvenli santrallerinden biri olacaktır” diye konuştu.
Akkuyu NGS Mersin Bilgilendirme Merkezi Başkanı Mehmet Faruk Üzel ise, “Akkuyu NGS Projesi’ndeşu anda inşaata başlama hazırlık sürecindeyiz. Türkiye, fosil yakıtlar olarak adlandırılan (Petrol-doğalgaz, kömür, doğalgaz) yakıt rezervleri açısından oldukça fakirdir. Mevcut kömür, petrol ve doğalgaz rezervlerine ilave olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının tamamının kullanması durumunda bile öngörülen enerji ihtiyacının ancak yarıya yakınını karşılanabilecektir. Bu durumda dışa bağımlılıktan kurtularak enerji eksiğinin karşılanabilmesi için Nükleer Santral seçeneği, tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye için de en efektif seçenektir. Türkiye 2030’larda enerji ihtiyacının yaklaşık %16’sını nükleer santrallerden karşılamayı hedefliyor. Akkuyu NGS şu anda devrede olsaydı Türkiye’nin enerji ihtiyacının %14’ünü karşılayacaktı” dedi. Akkuyu NGS A.Ş. Ana Müteahhiti JSCAtomstroyexport Türkiye Üretiminden Sorumlu Müdür Yardımcısı Anatoliy Andiyanov ise yaptığı konuşmada, Akkuyu NGS’nin yapım teknolojisi hakkında geniş bilgi verdi. Anatoliy, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Ana Müteahhidi (JSC Atomstroyexport) olarak, inşaata yönelik denetimlerin yapılması ile ilgili bir sorumluluk üstlenmiş durumdayız. Projenin yüzde 40’lık bölümü inşaat aşamasında Türk firmaları tarafından yapılabilecek, ekipman ve materyallerin yüzde 20’si de Türkiye tarafından karşılanacaktır.”diye konuştu.
Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Nuri Orhan, katkılarından dolayı Akkuyu NGS Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov’a ve diğer katılımcılara teşekkür plaketi verdi.
Haberin Kaynağı : AKKUYU NGS
24.04.2014