Fan Pervanesi Üreticisi Elite Group, Ürün Gamını Artıracak
2012 yılında Tekirdağ-Muratlı’da yeni fabrika binasına taşınarak otomotiv fan pervanesi üretimine, kompresör, iş-inşaat makinaları, forklift fan pervanesi ve rüzgar jeneratörlerini de ekleyen Elite Group, bununla da kalmayıp, farklı sektörlere yeni ürünler üretmek için de çalışmalara başladı.
1978 yılında başladığı iş hayatını geliştirerek bugünlere gelişini anlatan Elite Group Genel Müdürü Muhittin Uçun, başarı hikayesini bizlerle paylaştı.
Elite Group ne zaman ve nerede kuruldu?
Muhittin Uçun: 1978 yılında Aksaray’da Güneş Ticaret ile sadece Volkswagen arabalarının yedek parçalarını satarak başladık. Daha sonra Elite Otomotiv’i kurduk. Elite Otomotiv’i kurunca 6 branş oluştu ve tüm Alman arabalarının yedek parçalarını satmaya başladık. Sonra ise Ges Otomotiv’i kurduk ve yine 6 branşta devam ettik. Ges Otomotiv’i kurduktan sonra İkitelli’de şubelerini de açtık, çünkü çok iyi satış sirkülasyonu vardı, kamyon kamyon mal alıp satıyorduk.
Daha sonra Sayıner Ticaret’in sahibi Hikmet Sayıner ile beraber 1994 yılında Saygün Otomotiv’i kurduk. Saygün Otomotiv’de Japon arabalarının yedek parçalarını hem toptan, hem de perakende olarak satmaya başladık. Zaman içerisinde yedek parça pazarının artık OEM’lerin eline geçtiğini/geçeceğini ve pazarın daralmaya başladığını gördük. Yedek parça al-satta gelecek görmediğimiz için imalata başladık. Bunun üzerine İkitelli’de Dolapdere Sanayi Sitesinde kooperatif ile aldığım küçük bir yerim vardı, 125 metrekare olan bu alanda imalat yapmaya başladık. O zaman kalıp pandograf makinaları ile yapılıyordu ve biz de kalıplar yapmaya başlayarak, kapı bantları, tampon altı bakaletleri, ayna kapakları gibi kalıplar yapıp imalata öyle soyunduk. Sonra 125 metrekare alan bize küçük gelmeye başladı ve bu işi daha geniş çaplı yapmak istedik. Ürettiğimiz ürünler yurtdışında talep görmeye başladı ve yeni makineler alıp imalatı büyütmek istedik.
Elite Group, Dünyanın En Çok Fan Pervanesi Çeşidine Sahip
Yine İkitelli’de Güngören Bağcılar Sanayi Sitesinde 400 metrekare bir alana taşındık. Dik işleme merkezi ve enjeksiyon makinesi aldık, manuel tezgahlarımızı yeniledik, pandografı bırakarak dik işleme merkezinde kendimiz tasarım yaparak pervane üretimine başladık. Otomotiv sektörünün soğutucu gruplarının pervanesini üretmeye başladık. İlk olarak küçük araç için üretiyorduk, 60-70 çeşit ürün gamına girdikten sonra baktık ki ağır vasıta için de talep olduğunu görerek bu işimizi biraz daha büyütmemiz gerektiğini düşündük. 2006 yılında Beylikdüzü’nde Mermerciler Sanayi Sitesinde 2000 metrekare bir yer kiraladık. Bu yeri tuttuktan sonra Almanya’dan Opel’in fabrikasında çalışan 5 tane enjeksiyon makinasını (onlar o sıra yeniliyorlardı) 12 tırla Türkiye’ye getirdim. Buraya getirdikten sonra o makinaları revize ederek bilgisayarlı sisteme dönüştürdüm. Beylikdüzü’ndeki yerimizde 300 çeşide yakın fan pervanesi üretimi yaptık. Kendimiz de farkında olmadan dünyanın en çok fan pervanesi çeşidine sahip olan bir fabrika haline geldik. Çeşit olarak tüm dünyada fan pervanesi konusunda bizim kadar çeşide sahip olan fabrika yok ve zamanla Çinliler bizi taklit etmeye başladı. Bu hoşumuza gitti. Taklit edilmek işinizi doğru yaptığınızı gösteriyor.
Elite Group, Tekirdağ-Muratlı’da 6.000 Metrekare Kapalı Alanda Üretime Devam Ediyor
Sonra sadece araç kısmıyla bu işin olmayacağını endüstriyel grupta da bir boşluk olduğunu, bu ürünlerin ithal edildiğini gördük. İş makineleri, forkliftler ve jeneratörlerdeki fan pervaneleri hep yurt dışından getiriliyor ve yüksek fiyatlarda ülkemizde satılıyordu ve biz de endüstriyel grup için de üretime başladık. Tam layıkıyla yapabilmek için test cihazları vs. de gerekiyordu.
2000 metrekarelik yerimizde yetersiz gelince Tekirdağ-Muratlı’da uzun yıllar önce aldığımız 50 bin metrekarelik arsamızı kullanmak istedik ve fabrika yapmaya karar verdik. Yapacağımız bu fabrikanın geleceğe yönelik ve burada fan pervanesinin yanında çeşitli ürünlerde üretmemiz gerektiğini planladık. Bu arsayı 3 parsele ayırarak 15 bin metrekarelik alanda 6000 metrekaresini kapatarak fabrikamızı yaptık. Fabrika inşaatına 2010 yılında başladık ve kendimize uygun bir sistemle fabrikamızı 2012 yılında bitirdik. Muratlı’da rüzgar jeneratörü imalatı da yapmaya başladık. Şuan toplam çalışan sayımız 22’dir. Tek vardiyada 100 kişi çalışabilecek alt yapımız var. İleride çalışan sayımızı da artırmayı planlıyoruz.
Şuan burada 1 kw’tan, 5 kw’a kadar rüzgar jeneratörünün hem Ar-Ge ve Ür-Ge’sini hem de satışını yapıyoruz. Hedefimiz ise 30 kw’a kadar bunu çıkarmak.
Önümüzdeki günlerde yeni projelerimiz var. Yeni fabrikamıza geçerken 4 tane de yeni enjeksiyon makinası aldık. Bu makinaları tam verimli çalıştırabilmemiz için başka ürün gamları da ilave etmemiz gerekiyor. Önümüzdeki aydan itibaren yeni kalıplar yapmaya başlıyoruz. Kendi kalıbımızı kendimiz yapıyoruz, dışarıya kalıp yaptırmıyoruz, dışarıya kalıp da yapmıyoruz. Meyve taşıma sepetleri, plastik paletler, jant kapakları, huni şeklindeki trafik işaretleri gibi yeni ürünler üreteceğiz. Kendi elimizdeki makine parkına ve kendi kalıp atölyemize göre ürün gamımızı seçiyoruz. Aynı zamanda ürün gamını çeşitlendirerek sektörel riskimizi azaltıyoruz. Bizim buradaki hacmimiz 24 saat çalışmaya uygun ve çok geniş bir alana sahibiz. Elimizdeki makine parkuru da buna uygun. Burada ileride gerek olursa genişleyebileceğimiz alanımız var.
2012 yılı nasıl geçti? 2013’ten beklentiniz nasıl?
Muhittin Uçun: 2012 yılı,2011’e göre ciromuzu %10 artırdığımız bir yıl oldu. Ama 2011 yılında buraya taşınacağımızı hedef alarak ciromuzda %50 artış bekliyorduk. 2013 yılından da çok fazla umutlu değilim. 2012 yılından daha düşük olmaz, çünkü yeni ürünler üretip satacağız. Fakat Avrupa’daki krizin daha 3 yıl süreceği söyleniyor, biz de tamamen Avrupa’ya bağımlı çalışıyoruz. Üretimimizin %75’ini ihraç ediyoruz, bunun çoğunluğu Avrupa ve Arap ülkelerinedir. %25’lik kısmı da Türkiye’deki OEM’ler ve endüstriyel OEM’lerdir. Yeni yerimizde Test aletlerimizi de tamamladığımız için bundan sonra diğer OEM’lerle de çalışma imkanımız olacak.
Bahçeşehir Mimsan’da bir yeriniz daha var. Orası ne amaçla bulunuyor?
Muhittin Uçun: Mimsan bizim genel merkezimiz. Muhasebe ve pazarlama bölümümüz orada. Sağlayıcılarımızın birçoğu İstanbul’da olduğu için Mimsan’daki yerimiz bize lojistik avantaj sağlıyor. Yine yurtdışından gelen yabancı müşterilerimizi orada ağırlıyoruz. Sabahları gelirken oraya uğruyoruz sonra Muratlı’ya fabrikaya geçiyoruz. Eğer gün içerisinde işimiz varsa ortağım Ufuk Yemişçi ya da ben Mimsan’da kalıyoruz. Elite Group tamamen bir aile şirketidir. Çocuklarımızın da ortaklıkları var.
Eklemek istedikleriniz var mı?
Muhittin Uçun: Pazarlarımız istediğimiz gibi verimli olmaya başlarsa en azından 2011 yılının işlerini yakalamayı hedefliyoruz. Sanayicilerimizin çok daha fazla istihdam, daha fazla makine yatırımı yaparak, yeni fabrikalar kurarak bu ülkeye döviz girdisi sağlamak için çalışmasını ve üretmesini istiyorum. Biz de bu bilinçle ve bu amaçla çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
Editör : Özlem Çelebi
18.04.2013