EUROMAP Avrupalı Makine Üreticilerinin Krizden Çıktığını Duyurdu
Avrupa Plastik ve Kauçuk Makine İmalatçıları Birliği EUROMAP, Avrupalı plastikkauçuk makine sektörünün küresel kriz sonrasında hızla toparlanarak çıkış yakaladığına dair bir rapor yayınladı. Raporda, “Kıtanın piyasadaki lider konumunu destekleyen yüksek düzeyde verimli ekipmanlara yönelik talep sayesinde küresel ekonomik durgunluktan güçlü bir şekilde çıkıldı” denildi.
Avrupa Plastik ve Kauçuk Makine İmalatçıları Birliği-Euromap Avrupalı imalatçıların kriz sürecinde üretim miktarı olarak küresel ağırlığında bir miktar azalma olmasına rağmen, dünya liderliğini sürdürdüğünü açıkladı. Euromap Başkanı Anceschi, K fuarında yaptığı değerlendirmede, “son üç yılda payımızda bazı kayıplar oldu, ama aynı hacmi yeniden yakaladık” dedi. Euromap, Avrupalı plastik işleme makineleri imalatçılarının küresel krizden çıktığı ve büyümeye geçtiğine ilişkin bir rapor yayınladı.
Raporda, güçlü makine üreticisi ülkelerin yer aldığı, Almanya, İtalya, Avusturya ile Fransa ile göreli olarak küçük olan İsviçre gibi ülkelerden oluşan dokuz Avrupa ülkesindeki çekirdek plastik ve kauçuk işleme makinesi üretiminin 2012 yılında 12.1 milyar Avroluk hacme ulaştığını, bunun da bir önceki yıla göre yüzde 11,7 oranında daha yüksek olduğu bilgisine yer verildi. Avrupalı üreticiler böylece, kriz dönemindeki düşüşün ardından, 2007’deki 11 milyar Avroluk hacmin yüzde 10 üstüne çıkmış oldu.
Euromap, buna karşılık Avrupalı üreticilerin bir miktar pazar payı düşüşü olduğunu da kaydetti. Buna göre, küresel krizin patlak verdiği yıl olan 2008’de, Dünya pazarında yüzde 50 payı olan Avrupalı üreticilerin pazar payı, 2011’de yüzde 41,4’e, 2012’de ise yüzde 41,2’ye düştü. Avrupalı üreticilerin azalan paylarına en hızlı yanıt veren ülke ise Çin oldu. Çin, 2008’de 4.2 milyar Avro hacim ile yüzde 19 seviyesindeki payını, 2012 sonunda 8.6 milyar Avro ile yüzde 29.4’e yükseltti. Çin’in makine üretiminin çoğunluğunun iç pazara yönelik olması, Avrupalı makine imalatçılarının ihracat pazarındaki hakimiyetinin sürmesiyle sonuçlandı. Euromap verilerine göre Çin’in ihracat pazarındaki payı, 2008’deki yüzde 11’lik seviyesinden, 2012 sonunda yüzde 13’e yükseldi ancak, Avrupalı üreticilerin ihracattaki payı yüzde 48,5 ile küresel liderliğini sürdürdü.
Avrupa makine ihracatının Almanya, İtalya ve Avusturya’nın liderliğinde sürdüğü belirtilen Euromap verilerinde, bu üç ülkenin 9,3 milyar ile toplam ihracatın yüzde 80’ini yaptığı belirtildi. Ülke bazında toplam ihracatta ise Almanya yüzde 48, İtalya yüzde 18, Avusturya yüzde 14 pay aldı. Euromap üyesi devletlerin yaptığı ihracatın yaklaşık yüzde 60’ının Avrupa dışındaki ülkelere olduğu, en fazla ihracatın sırasıyla yüzde 19 ile Amerika kıtasına, yüzde 10 ile Çin’e ve yüzde 9 ile Asya’ya yapıldığı belirtildi. Çeşitli ülke gruplamaları açısından bakıldığında, Avrupalı makine imalatçılarının ihracatının yüzde 22’sinin BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ülkelerine yapıldığı bilgisi de Euromap verilerinde yer aldı. Hindistan’ın ithalatta fiyata duyarlı olmasının önemli olduğu belirtilen çalışmada, buraya ihracat yapılmasında başarı sağlanmasının önemli olduğu vurgulandı.
Çin’e yapılan ihracatta yüksek verimli çalışan makine imalatının önemli rol oynadığının belirtildiği raporda, krizden çıkış sürecini yaşayan ABD’deki 1.8 milyar Avroluk makine ithalatının yüzde 48’inin Avrupalı imalatçılarla karşılandığı kaydedildi. Rapor, Afrika’nın makine ithalatındaki hızlı artışını da not etti. Euromap verilerine yönelik açıklamalarda bulunan Euromap Başkanı Luciano Anceschi büyümenin devam edeceği görüşünü vurguladı. “2013’ün ilk çeyreği biraz yavaştı ancak ondan sonra olumlu bir eğilim takip etti, yani bu yılsonunda 2012 ile aynı düzeye erişmeyi bekliyoruz. Bu eğilim 2014 yılında bir yükselişe dönüşecek, 2014 beklentimiz 12.5 milyar Avro” dedi. Euromap verimlilik ve standartlar konusunda kararlı Öteyandan, Euromap’ın AB ile birlikte yürüttüğü, plastik işleme makinelerinin ürünlere yönelik verimlilik ve standartlarının belirlenmesi çalışmalarında kararlılık mesajları veriliyor.
Euromap Genel Sekreteri Thorsten Kühmann K Fuarı’nda standardizasyona ilişkin imalatçıların çekincelerinin giderildiğini söyleyerek, makine standartlarının artık üreticilerin önünü tıkayan ve piyasanın kapılarını kapatan bir olgu olarak değil, aksine piyasanın kapılarını üreticilere açan bir olgu olarak anlaşıldığını dile getirdi. Kühmann, “Eğer diğer ülkelere ihracat yapacaksak belli bir standardı tutturmamız gerekiyor ve bu görüşün yalnızca bize [Euromap] ait bir görüş olmadığını, Asyalı üreticilerin çoğunun da bu şekilde düşündüğünü görmek bizi mutlu ediyor. Bu sebeple bir yıl kadar önce ABD, Çin ve Japonya ile bir araya geldik ve ‘Küresel bir standardizasyona ulaşmanın zamanının geldiğine’ karar verdik” görüşünü vurguladı.
Savunma ve havacılık sektörünün yıllık büyüklüğü 5 milyar 76 milyon dolara ulaştı
Plastik ve kompozit alanında yüksek teknolojili ürünler açısından gelecek vadeden savunma ve havacılık sanayiinde büyüme sürüyor. SSM 2013 yılı faaliyet raporuna göre sektörün yıllık ciro toplamı 5 milyar 76 milyon dolara ulaştı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) verilerine göre, sektörün ihracat, AR-GE ve toplam savunma sözleşmelerinde büyüme devam etti.
Savunma ve havacılık sektörü 2013’te bütün göstergelerde büyümesini sürdürdü. SSM verilerine göre sektörün (savunma ve havacılık sanayii) büyüklüğü, bir önceki yıla göre yüzde 6,7 oranında artarak 5 milyar 76 milyon Dolara yükseldi. Savunma Sanayii İmalatçılar Derneği anketi verilerine göre bir önceki yılda toplam ciro 4 milyar 756 milyon dolar seviyesindeydi. Sektörün toplam ihracatı daha önce Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği tarafından 2013 yılı sonunda 1 milyar 391 milyon dolar olarak açıklanmıştı. Savunma ve havacılık sektörü, toplam ihracatı, sektör cirosunun yüzde 26.5’i oranında gerçekleşti.
Sektörün toplam proje stoku da yeni sözleşmelerle arttı. 2012’de 45 milyar 387 milyon Dolar olan proje stoku, 2013 sonunda 49 milyar 809 milyon Dolara çıktı. Sözleşme sayısı da 195’e ulaştı. Bu projelerin sayı bazında yüzde 48’i yurt içi geliştirme ve yüzde 12’si ortak üretim olurken, tutar bazında projelerin yüzde 28’i yurt içi geliştirme ve yüzde 45’i ortak üretim projelerinden oluştu.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı verilerine toplam yıllık ciro içindeki yan sanayii payı 2013’te yüzde 16 oldu. Bir önceki yılda bu oran yüzde 10,94 seviyesindeydi. Sektör, yüksek miktarlı AR-GE harcamaları da devam etti. Verilere göre 2013 yılında toplam (özkaynak ile SSM ve diğer kuruluşların destekleri) AR-GE yatırımları, bir önceki yıla göre yüzde 19,9 oranında artarak 773 milyon Dolardan 927 milyon dolara çıktı. Şirketlerin özkaynaklarından yaptığı AR-GE yatırımları da yüzde 18,5 oranında artarak 200 milyon dolardan, 237 milyon dolara yükseldi.
Şirket envanteri tutuluyor
Bu arada, savunma ve havacılık sanayiine yönelik iş yapabilecek şirketlerin tespit edilmesiyle ilgili çalışmada ilerleme sağlandı ve ilk veriler açıklandı. Toplamda 240 fi rma ürün bilgisini SSM ile paylaştı. Bu paylaşımlara göre 895 ürün ve 1104 ürün kırılımı (ürün alt bileşenleri) envantere alındı. Kayıt yaptıran 456 fi rma yan sanayii olarak envantere dahil oldu. Bunlardan 145’i mali bilgilerini de SSM’ye verdi.
Haberin Kaynağı : PLASFED
25.06.2014