Eskişehir-Bozüyük Hızlı Tren Hattı’nda Test Sürüşleri Başladı
Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin 2. fazı olan Eskişehir-İstanbul etabı ile ilgili olarak yapımı tamamlanan bölümlerde test sürüşleri 5 Aralık Perşembe günü fiilen başladı.
Eskişehir-Pendik hızlı tren işletmesinin Mart ayında başlaması hedefiyle yapılmaya başlanan test sürüşleri yaklaşık 50 km uzunluğundaki Eskişehir-Bozüyük arasında yapılıyor. İspanyol hızlı tren üreticisi CAF tarafından üretilip TCDD’ye teslim edilen ve saatte 250 km hıza ulaşabilen Piri Reis adlı hızlı test treni ile yapılan testlerde, hattın katener-pantoğraf etkileşimi, akselometrik titreşim ölçümü ve yol geometrisi ölçümleri saatte 60 km hızdan başlanarak yapılmaktadır. Eskişehir-Bozüyük-Eskişehir arasında yapılan çalışmalarda aşama aşama ilerlenerek 80, 100, 120, 140 km/sa hızlar test edilerek en son saatte 200 km hıza kadar çıkıldı. Eskişehir Garı’ndan hareket eden test treni, Karagözler, Çukurhisar ve İnönü’den geçerek Bozüyük’te yapımı devam eden Yeni Hızlı Tren Garı’na kadar geldi. Test treni Bozüyük’ten geri dönerek tekrar Eskişehir yönüne devam etti. Böylece Eskişehir-Bozüyük-Eskişehir arasında bir kaç defa sürüş yaptı. Testlerden elde edilen sonuçların değerlendirilmesiyle, alınması gereken tedbirler alınıp hat üzerinde yapılması gereken çalışmalar varsa tamamlanıp, test sürüşlerine kaldığı yerden devam edilecek. 8 Aralık haftasında tekrar başlayacak test sürüşlerinde Eskişehir-Bozüyük-Eskişehir parkurunda saatte 250 km hıza ulaşılmaya çalışılacak. Hızlı trenin bu bölümdeki testlerinin çok uzun sürmesi beklenmiyor. Test treni ile yapılan sürüşlerin ardından Almanya’dan gelen yeni hızlı tren seti olan Siemens Valero ile deneme seferi yapılacak. Almanya’dan demiryolu ile Kapıkule’ye gelip, bir süredir Edirne’de depolanan hızlı tren seti, transferinde çekici olarak çalışan ve saatte 200 km hıza kadar çıkabilen Vectron ile birlikte, TCDD’ye ait lokomotiflerle Tekirdağ Limanı’na nakledildi. Tekirdağ Limanı’ndan Derince Limanı’na başlayan tren-feri işletmeciliğinin test edilmesinden sonra yük taşımaya hazır hale gelen Erdeniz adlı feribot ile Derince Limanı’na getirilen Valero tren seti bir müddet burada depolanacak. Derince-Eskişehir demiryolunda yapılan yenileme çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeni hızlı tren setinin ay sonuna kadar Ankara TCDD Garı’na nakledilmesi bekleniyor. Ankara Garı’nda test hazırlıkları yapılacak yeni hızlı tren setinin dış boyaması da daha önce düzenlenen anketle belirlenen turkuaz renk ile boyanacak. Burada törenle medyaya tanıtılacak olan tren seti Ankara-Eskişehir hızlı tren hattını kullanarak Eskişehir’e gelecek. Eskişehir-Bozüyük-Eskişehir arasını test edecek Valero tren seti, saatte 300 km hıza çıkma özelliği bulunmasına karşın hattın altyapısının 250 km hıza uygun olmasından dolayı planlı hız tahdidi uygulaması yapılacak.
Bozüyük-Bilecik testlerinde eski hattan gidilecek
Piri Reis Test Treni’nin Eskişehir-Bozüyük parkurundan sonra Bozüyük-Karaköy-Bilecik parkurunda test yapması bekleniyor. Hızlı tren testleri burada farklı bir yöne evrilecek olup İnönü-Vezirhan hızlı tren etabında yer alan 26 no’lu tünelin kazısının bitirilememesinden dolayı Karaköy-Bilecik arasında, mevcut tek hattı kullanarak ilerlenecek. Karaköy ile Bilecik arasında bulunan 17 km uzunluğundaki mevcut konvansiyonel hattın oldukça darp kurplardan ve dik yokuşlardan oluşmasından dolayı, hızlı trenin bu bölümlerdeki testlerinin sonucu çok önem arzediyor. Çünkü elde edilen sonuçlara göre hızlı trenin bu bölümü kullanmasına onay verilmezse, alternatif bir çözümle 8 km uzunluğundaki by-pass hattı devreye girecek. Buna göre, hızlı tren hattından ek bir yol açıp 26 no’lu tüneli by-pass eden yeni bir hat ihdas edilmektedir. Bu amaçla by-pass hattında yeni bir tünel inşaa edilmekte olup, 2.3 km uzunluğunda bulunan bu tünelin kazısının Şubat ayına kadar bitirilmesi ve üstyapısının hızlı tren geçişine hazır hale getirilmesi bekleniyor. By-pass hattında bulunan bir başka önemli yapı ise oldukça yüksek ayaklardan oluşan viyadük olup imalatı tamamlanmıştır. Üsyapı çalışmalarının yapıldığı viyadükle birlikte tünelin de işleri bittikten sonra hızlı trenle bu bölümdeki testlerini yapılabilecek ve Bilecik Garı’na ulaşılabilecek.
Bilecik-Pamukova testleri ile 250 km/sa hıza çıkılacak
Eskişehir-Bilecik hattında testlerini yapacak hızlı tren daha sonra Bilecik-Pamukova-Alifuatpaşa arasında testlere başlayacak. Hızlı tren projesinin açılacak bölümünde saatte 250 km hıza ulaşılabilen tek kesim Bilecik-Pamukova hattı olacaktır. Pamukova’dan sonra makas ile Alifuatpaşa’daki mevcut tek hatlı konvansiyonel hatta gireceğinden dolayı, Pamukova-Arifiye demiryolunun çift hatta çıkarılması çalışmaları yapılmaktadır. Sakarya Nehri ile birkaç kez kesişen demiryolunun köprü ve viyadüklerle ilerlemesi ve gereken yerlerde tahkimat ve dolgu yapılması planlanıyor. Çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanıp test treninin Arifiye’deki Gar’a kadar gelmesi bekleniyor. Arifiye-Sapanca arasında ise zaten çift hatlı demiryolu hattı mevcut olduğu için yenileme çalışması ile hızlı tren hattına entegre edilecek.
Köseköy-Gebze etabının sözleşme bitişi; 13 Mayıs 2014
Proje de son etap olan 56 km uzunluğundaki Köseköy-Gebze arasında çift hat ray montajı önemli ölçüde tamamlandı. Elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmalarının yapıldığı bu bölümün sözleşmesi ise 13 Mayıs 2014’te bitiyor. Gebze-Pendik arası ise Marmaray Projesi Banliyö Hatları Modernizasyonu (CR3) Sözleşmesi kapsamında yapılmaktadır. Bu bölümde 3 hatlı olacak demiryolunun öncelikle hızlı trenin geçeceği T3 hattının bitirilerek devreye alınması ve kalan 2 hattın şehiriçi trenlerine bırakılacağından dolayı ilk açılış için engel teşkil etmiyor.
Haberin Kaynağı : RailwayTurkey Demiryolu Tedarikçileri Dergisi
03.01.2014