ERP Uygulamaları, Yan Sanayi Firmalarına Yönetim Desteği Sunuyor
M.Göker Sarp
ERP Komitesi Koordinatörü
Otomotiv ve Beyaz Eşya Ana Sanayi firmaları, talepte olabilecek dalgalanmalar veya tüketici tercihlerindeki değişmelerden fazla etkilenmeyecek şekilde ürün çeşitliliğine gidebilecek fabrika içi yapılanmayı düzenleyici üretim sistemi, üretici-tedarikçi ve üretici-satıcı ilişkilerini uygulama yoluna gitmiştir.
Dolayısıyla bu yapı; üretim sistemleri, tedarikçi üretici-satıcı“ üçlüsü arasında yüksek bir örgütlenme yeteneğine dayalıdır ve;
• Tam zamanında (JIT: Just in Time) üretim ve teslimat yöntemiyle stok maliyetinin azaltıldığı,
• İstatistiki işlem denetimi (SPC) ve toplam kalite yönetimi (TQM)‘nin uygulandığı,
• Üretimde çok amaçlı tezgahların, vasıflı işgücünün kullanıldığı ve işçilerin üretimin işleyişine katılımının (Üretim Alanından Veri Toplama, çekme tipi işemri yönetimi ) sağlandığı,
• Üretim teknolojisi ve kalitede sürekli iyileştirmenin (Kaizen) hedeflendiği,
• Ürün Yaşam Döngüsünün (Dizayn - Prototip ve Seri Üretim, Satış Sonrası) yönetildiği,
• Ana sanayi - yan sanayi ilişkilerinde sistematik yapıların (EDI desteği ve tedarikçi portalleri) tesis edilmeye çalışıldığı bir sistemdir.
Bu örgütlenmeyle birlikte Otomotiv ve Beyaz Eşya sektöründe daha prensipli ve disiplinli çalışmak, bir zorunluluk haline gelmiştir: Tedarik zincirinde ve üretim aşamalarında katma değer yaratmayan tüm süreçlerin elimine edilmesi ve süreç iyileştirme çalışmalarının sürekli olarak yapıldığı sektör, bir çok yeni üretim tarzı ve tedarik zinciri uygulamalarının ortaya çıktığı ve uygulandığı öncü sektör niteliğindedir. Bu dinamik yapı, yan sanayinin sistem gereksinimlerinin diğer sektörlerden daha üst düzeyde olmasına sebep olmaktadır: Yalın üretim, Tam Zamanında Üretim, Toplam Kalite Yönetimi gibi bir çok uygulamanın çıkış noktası otomitiv sektörü kabul edilmektedir.
ERP’ler yan sanayileri; OEM ler, birincil derece (1. Tier) tedarikçiler ve Satış Sonrası Servis veren firmalar (Dealers) olmak üzere alt segmentlerde ele almaktadır ve her birininin farklı sektörel ihtiyaçlarına cevap veren çözümler üretmeye devam etmektedir.
Yan sanayi için geliştirilen ERP Uygulamaları, üretim ve sevkiyat sürelerinin kısaltılması, yönetimsel maliyetlerin düşürülmesi, tedarik ve üretim zinciri boyunca envantere bağlanan sermayenin azaltılması konularında yönetime destek oluyor. Otomasyonu sağlanmış rutin süreçleri ve istisnai durumları kontrol altına alabilen güçlü fonksiyonlara sahip ERP yazılarımları, kapasitenin stratejik yönetimi ve gelişimi için zemin sağlıyor; yönetimin tedarikçi, yan üretici ve orijinal ekipman üreticisi ile iletişiminin sağlanabilmesi için doğru araçların kullanılmasına yardımcı oluyor. Kesin, hızlı ve maliyet etkili kaynakları kontrol edebilen entegre bir çözüm sunuyor.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
13.12.2013