ERP Projeleri Bir IT Projesi Değil Bir Kurum Projesidir
Ramazan Çevik
ERP Komitesi Otomotiv Çalışma Grubu Üyesi
Aunde Teknik Tekstil San.ve Tic. A.Ş
IT MüdürüRecep Bektaş
ERP Komitesi Otomotiv Çalışma Grubu Üyesi
Aunde Teknik Tekstil San.ve Tic. A.Ş
IT Yazılım ŞefiHer projede olduğu gibi Erp projesinde de bir değil, birden fazla etken vardır. Özellikle tüm işletmenin yapısını, işleyişini, ekosistemini değiştirecek bir projede bu etkenler
Öncelikle projenin bir IT departmanı projesi değil topyekûn bir Kurum projesi olduğu en baştan kabul edilmelidir. Proje yönetimini, şart olmamakla birlikte genellikle IT Yöneticileri yaparken, Proje sponsoru Üst Yönetim’den olmalıdır. Üst yönetimin yada şirket sahibinin projeyi ilanı ve sahiplenmesi, gelişime ayak diremek isteyen, eski alışkanlıklarından kopmak istemeyen çalışanlara karşı en önemli motivasyon kaynaklarından biridir.
İşletmenin sektörüne, çalışma şekline, hiyerarşik yapısına ve iş yapış modeline uygun bir yazılım seçimi son derece önemlidir. Mümkünse yazılımın Otomotiv sektöründe ya da kurumunuzla benzer işletmelerdeki tecrübesi kontrol edilmelidir. Özellikle Otomotiv sektöründeki Ana sanayi isteklerini standart olarak sunulabiliyor olması önemlidir. Bu kontrol, uygulama ile işletme arasındaki entegrasyonu sağlayacak Danışman Firma içinde yapılmalıdır. Ayrıca danışman firmanın projede görevlendireceği danışman personelin yetkinliği, otomotiv sektöründeki bilgi ve deneyimi sözleşme kapsamında garanti altına alınmalıdır.
Mümkünse teklif hazırlanmadan önce Danışman firmadan yeterli gördükleri süre ön inceleme talep edilmelidir. Bu inceleme, kapsamı doğru belirlemede Danışman firmaya da yardımcı olur. Yapılacak sözleşmeler detaylıca incelenmeli ve olası her türlü tedbir alınmalıdır. Sözleşmenin, Proje içeriğini ve ilave yeni talepleri tam olarak kapsadığından emin olunmalıdır. Sözleşmeyi belirli kilometre taşlarına bölmek ve uygunluk onayı verildikten sonra sıradaki aşamaya geçmek her iki tarafında motivasyon kaybını önler.
Projede her departman için seçilecek ve proje ekibinde çalışacak “Anahtar Kullanıcı” tabir edilen kullanıcının bilgi, beceri ve tecrübesi çok önemlidir. Anahtar kullanıcı ekibi, işletme kültürünü benimsemiş ve ayrıca Müşteri isteklerini tam olarak anlamış kişilerden seçilmelidir. Danışman firma işletmenin iş yapış şeklini Anahtar kullanıcıdan öğrenecek ve uygulayacaktır. Ayrıca Anahtar kullanıcının programı test etmesi, uygunluğu onaylaması, eğitim dokümanı hazırlaması ve son kullanıcıları eğitmesi gibi çok önemli görevleri bulunmaktadır.
Proje geçiş aşamasında kullanılacak Ana Verilerin (Malzeme kartları, Cari kartlar, Ürün ağaçları vb.) hazırlanması en önemli işlem adımı olup proje canlıya geçişi tarihini belirleyen en önemli unsurdur. Ana veri hazırlama işi de yine Anahtar kullanıcı sorumluluğundadır.
Dolayısıyla Anahtar kullanıcıları, kurumun standart günlük işleyişinden ve mesaisinden kurtarmak ve zamanını projeye yönlendirmek çok önemlidir.
Otomotiv sektörü için ayrıca önem arz eden EDI, Lojistik hizmetleri, Seri Lot Takibi, Dinamik depo, İnteraktif Kalite yönetimi gibi konular ayrıca ele alınmalı ve ana sanayinin bu günkü ve gelecekteki istekleri için gelişime açık bir sistem kurulmaya özellikle önem verilmelidir. İzlenebilirlik, hızlı reaksiyon ve dinamizm Otomotiv sektörü için çok önemli olduğundan, uygunluğu simülasyonlarla test edilmelidir.
Tüm bu işlem adımlarının doğru, zamanında ve hatasız yapıldığını garanti altına almak için Proje yöneticisine çok büyük görev düşmektedir. Dolayısıyla gerekli Üst yönetim desteği ve yetki kendisine verilmeli ve Yürütme kurulunca takibi yapılmalıdır.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
13.12.2013