Erp Komitesi, Dünya Düzeyinde Operasyonel Düzen SaÄŸlanması Ä°çin Yan Sanayi Firmalarına Destek Oluyor
M.Göker Sarp
ERP Komitesi KoordinatörüERP Komitesi, Türkiye’deki ERP kullanıcıları, akademisyenler, yönetim danışmanları ve stratejistlerin yanı sıra ticaret, sanayi ve hizmet sektöründeki kuruluÅŸlar ile iÅŸ uygulamaları sektöründe faaliyet gösteren firmalardan oluÅŸan marka bağımsız bir organizasyondur.
ERP Komitesi, ülkemizin operasyonel etkinlik ve verimlilik hedeflenen ERP projelerinde baÅŸarıya ulaşılabilmesi için akademisyen, yönetim danışmanı ve ERP kullanıcısı olan komite üyelerinin ileri seviyedeki uzmanlıklarını ve tecrübelerini, ERP uygulamalarının kullanımına geçecek kurumlarının istifadesine sunduÄŸu bir platform oluÅŸturmak amacıyla 13 Åžubat 2012 tarihinde kuruldu 2.500’ün üzerinde bireysel ve kurumsal üyesi var. Detaylı bilgi için komite resmi web sitesi: www.erpcommittee.org
ERP Komitesi bu amaçla birlikte, yürüteceği bilinçlendirme (seminer, teknik analiz ve dökümanlar vs) faaliyetleri ile ERP uygulama ve platformlarına özendirmeyi ve bu uygulamaların kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor, akademik çalışmalar, ERP kullanımına yönelik sektörel çalışma grupları oluşturuyor.
“ - Türkiye ERP pazarı fiyata karşı çok duyarlı ve ERP sistemlerini yalnızca bir yazılım olarak deÄŸerlendiriliyor.”
ERP sistemleri firmalara, operasyonel etkinlik ve daha iyi karar verebilme, bilgiye hızlı erişim gibi getirileri sağlayarak, şirketin rekabetçi olması için fırsat sunan projelerdendir. Dünyadaki değişime karşın kendi içinde yenilenme fırsatı bulamayan firmalar için ERP projeleri bulunmaz bir fırsattır. Bu yüzden ERP sistemlerini yalnızca bir yazılım olarak değerlendirip, sunduğu stratejik önemi gözden kaçırmamak gerekir.
Türkiye’de ERP kullanıcısı firmaların ERP’ye karşı yaklaşımları Kurumsal iÅŸ çözümleri yatırımlarını korumaya yönelik olduÄŸuna ÅŸahit oluyoruz. Firmalar kurumsal uygulama yatırımlarını koruma uÄŸruna daha yüksek maliyete katlanarak entegre olmayan veya tüm süreçlerini takip etmedikleri yazılım yatırımlarını sürdürüyorlar: Bu da firmaların içinde ERP kullanımının yaygınlaÅŸması karşısında bir engel olarak duruyor.
Dünyada 90’lı yıllarda üretim planlama sistemlerini desteklemek amacıyla ortaya çıkan ERP uygulamaları, zaman içerisinde sadece ÅŸirket operasyonlarının yönetildiÄŸi entegre bir uygulama yazılımı olmaktan çıkarak, bugün kurumların ürettikleri tüm deÄŸer zinciri ile etkin iletiÅŸim kurabilen bir sistem haline geldi.
“ - ERP pazarı, dünya genelinde belirli bir kullanım yaygınlığına ulaÅŸmış durumda, Türkiye’de henüz büyük ÅŸirketlerin tamamı ERP kullanmıyor, kobiler’de kullanım oranı daha düşük ve küçük ölçekliler firmalarda ise ERP kullanım oranı % 5’in çok altında olduÄŸu tahmin ediliyor.”
Türkiye’nin dünya ekonomisi ile entegrasyonunun 2 000’li yılların başına kadar sınırlı kalması, henüz endüstri topluluÄŸu yolculuÄŸumuzun baÅŸlarında olmamız, Türkiye’deki mevcut dış kaynaklı sermayenin azlığı, firmaların Kurumsal Ä°ÅŸ Çözümlerine kanalize ettikleri finansal kaynaklarının sınırlı olması, ERP sistemlerinin Türkiye’de yaygınlaÅŸmasını yavaÅŸlatmış ve geciktirmiÅŸtir. Bu koÅŸullara raÄŸmen, Yurtiçi ve Yurtdışı kaynaklı olarak ERP çözümlerinin firmalara saÄŸladığı katkılar ve alınan sonuçların duyulması ile son bir iki yıl içinde Türkiye’de ERP kullanımının geliÅŸimi hızlanmış ve özellikle 2011 yılında ciddi bir ivme kazanmıştır.
Türkiye’de 90’lı yıllarda ERP programlarının piyasaya giriÅŸinden itibaren yaklaşık 7.000 büyük ve orta ölçekli firmada ERP projesi gerçekleÅŸti. 2012 TÜİK verilerinde göre bu büyüklükteki toplam iÅŸletme sayısı 39.711 olarak belirlenmiÅŸtir. Yani günümüzde Türkiyedeki büyük ve orta ölçekli firmaların %17 ‘si ERP projesi gerçekleÅŸtirmiÅŸ durumda. Henüz bu iÅŸletmelerdeki ERP kullanımına yönelik bir araÅŸtırma gerçekleÅŸtirilmediÄŸi için kullanım ve yaygınlaÅŸma hakkında bilgi sahibi deÄŸiliz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
13.12.2013