Ermaksan’dan Milli 3D Eklemeli İmalat Makinesi
Ermaksan’ın Milli 3D Eklemeli İmalat Makinesi Türkiye’yi Teknoloji Arenasında Zirveye Taşıyacak
Ermaksan’ın Milli 3D Eklemeli İmalat Makinesi Türkiye’yi Teknoloji Arenasında Zirveye Taşıyacak
‘Yenilikçi teknolojiler’ sloganıyla, Endüstri 4.0’a uygun akıllı ve ileri teknolojili çözümler geliştiren Ermaksan; Türkiye’de ilk kez, yerli ve milli olarak ürettiği 3D eklemeli imalat makinesi ile ülkemizin teknoloji odaklı ilerleme hedeflerine çok önemli katkı sağlıyor.
Ermaksan’ın geliştirdiği ve dünyada sayılı ülkede üretilebilen ileri teknolojili 3D eklemeli imalat makinesi; savunma, havacılık, uydu, medikal, dental, kalıpçılık, otomotiv, kuyumculuk, kişiselleştirilmiş üretim vb. birçok sektörde uygulama imkânı sunarken, bu teknoloji ile Türkiye, dünya teknoloji liginde söz sahibi ülkelerden biri olmayı hedefliyor.
‘Yenilikçi teknolojiler’ sloganıyla, Endüstri 4.0’a uygun akıllı ve ileri teknolojili çözümler geliştiren Ermaksan, Türkiye’yi küresel teknoloji rekabetinde ön sıralara taşımaya devam ediyor.
Ermaksan’ın Türkiye’de ilk kez, yerli ve milli olarak ürettiği 800x800 milimetre üretim kapasitesine sahip, büyük boyutlu eklemeli imalat makinesi, ülkemizin teknoloji odaklı ilerleme hedeflerine çok önemli katkı sağlıyor.
Dünyada bu teknolojiyi üreten 2. firma olan Ermaksan’ın geliştirdiği 3D eklemeli imalat makinesinin, ülkemizi dünya teknoloji rekabetinde üst sıralara taşıması bekleniyor.
Pek çok teknolojinin öncüsü
6 bin metrekarelik alanda kurulu ve 120 kişilik, tamamen Türk mühendislerin istihdam edildiği Optoelektronik AR-GE Merkezi'nde, bugüne kadar pek çok yeni teknolojiyi hayata geçiren Ermaksan; ülkemizin teknoloji odaklı gelişim yolculuğuna çok önemli katkılar sağlıyor.
Ermaksan bugüne kadar; Türkiye’nin yüzde yüz yerli ilk lazer çipi, ilk lazer ışın kaynağı (rezonatör), ilk 3D eklemeli imalat makinesi gibi pek çok yeni teknolojiyi hayata geçirirken, yine yüksek teknolojiye yatırım çalışmaları kapsamında yakın zamanda devreye aldığı FBG sensörlerini de (Fiber Bragg Grating) sanayicilerin kullanımına sundu.
Dünyada sayılı firmanın ürettiği ve enerji, yapı, ulaştırma, denizcilik, havacılık, uzay, güvenlik, medikal, sismoloji gibi pek çok alanda sıcaklık, basınç, titreşim, kuvvet, gerinim gibi çeşitli ölçümlerin yapılmasına olanak sağlayan bu teknoloji ile çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal parametreleri ölçmek mümkün olurken, bu hamle Ermaksan'ın ileri teknolojiye yönelik kararlı çalışmalarının da önemli bir yansıması oldu.
Ermaksan, yine dünyada üç boyutlu yazıcılarda kullanılan metal tozlarının üretimi kapsamında da yatırımlarına devam ederken, EIGA gaz atomizasyon sisteminde titanyum tozlarını da üretmektedir. Titanyumun ardından, şirketin üretim planları arasında farklı türde diğer metal tozlarını üretme planı da bulunuyor.
Endüstri 4.0'a uyum çalışmaları kapsamında elektronik tasarım, lazer ve görüntü işleme uygulamaları, robotik ve yapay zekâ uygulamaları, makine-insan etkileşimli yazılımlar, ağ ve internet destekli yazılımlar üzerine de çalışmalar yapan Ermaksan'ın, tamamen kendi mühendisleri tarafından geliştirilen ER 4.0 yazılımı sayesinde de makine üzerindeki tüm bileşenler ortak bir ağ üzerinde toplanarak, verilere kolayca erişilebiliyor.
Eklemeli imalat makineleri ile küçük işletmelerin büyük işletmeye dönüşümü
“Teknoloji ve AR-GE alanında, dünyanın sayılı üreticileri arasında yer alma hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz” diyen Ermaksan Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Özkayan, “Ermaksan olarak, ilk günden beri teknolojiye ciddi yatırımlar yapıyoruz. Teknolojiye yatırım yapılmayıp, katma değeri yüksek ürünler üretilmediği müddetçe, ülke olarak dışa bağımlılıktan kurtulamayız. Bunun için de yerli üretime, AR-GE’ye, teknolojiye, bilime yatırım yapmamız gerekiyor. Biz de bu bilinçle, Türkiye’de ilk olan pek çok teknolojiyi hayata geçirip, bunları dünya pazarlarına ‘Türk markası’ gururuyla ihraç etmekteyiz. Amacımız, geliştirdiğimiz teknolojilerle ülkemize en yüksek düzeyde katma değer sağlayabilmek ve Türkiye’yi dünya teknoloji rekabetinde en iyi noktalara taşımaktır” ifadelerine yer verdi.
Özkayan ayrıca, “Eklemeli imalat teknolojilerinin gelişmesi ile küçük boyutlu işletmeler, büyük işletmelerin yapabildiği üretimleri gerçekleştirebilecek bir yapıya bürünecek. Dünyada otomotiv alanında, son tüketici ürünleri alanında, havacılık alanında küçük dev fabrikalarda üretimler gerçekleştirilmeye başlanmıştır” şeklinde konuştu.
Eklemeli imalat pazarı her geçen gün büyüyor
Öte yandan, SLM ismiyle belirtilen toz yatak beslemeli eklemeli imalat teknolojileri, %99 ve üzeri yoğunlukta parçaların üretilmesine olanak sağlamaktadır. Bu sayede, döküm ve hassas döküm teknolojilerinde elde edilebilen parçalar, eklemeli imalat yöntemi ile üretilebilmektedir.
Eklemeli imalat makineleri, mevcut üretim kapasiteleri içerisine boyut olarak sığabilen birden fazla parçanın tek bir parça olarak üretilmesinde, kompleks geometrili yapıların üretilmesinde, tasarımdan üretime geçişi hızlandıracak yapıların üretilmesinde sıkça kullanılmakta ve geleneksel yöntemle yapılan üretime göre kullanıcılarına çok önemli avantajlar sunuyor.
Eklemeli imalat makineleri ile bütünü oluşturan alt parçaların üretilmesi sağlanırken, bu ürünlerin montajı sonrası daha büyük yapılar da oluşturulabilmektedir. Savunma, havacılık, uydu, medikal, dental, kalıpçılık, otomotiv, kuyumculuk vb. birçok sektörde uygulama alanı bulunan bu teknoloji, gelecekte daha büyük üretim kapasitesine sahip makinelerin ortaya çıkması ile büyük yapıların da tek parça halinde üretilmesine olanak sağlayacak.