EPTA, Beyaz Eşya ve Soğutma Sanayinin Güçlü Bir Tedarikçisi
Epta Elektrik End. San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Güven Terzioğlu, 2018 yılı için yaklaşık 1.000.000 TL’lik yatırım yaptıklarının bilgisini vererek, Epta’nın beyaz eşya, soğutma sanayi ve otomotiv sektörlerinde lider firmaların çözüm ortağı olarak güçlü bir yer edindiğini söyledi.
Epta ne zaman kuruldu? Kuruluş tarihçesi ve bugünü hakkında bilgi verir misiniz ?
Güven Terzioğlu: 1984 yılında kurulan EPTA grup şirketlerinden ilki olan Epta Elektrik End. San. Tic. Ltd. Şti. ile beyaz eşya, soğutma sanayi ve otomotiv sektörlerinde lider firmaların çözüm ortağı olarak güçlü bir yer edinmiştir.
İlk ticari hayatını soğutma sanayine kompresörlerin içinde kritik parça olan titreşim borusu üretimi ile başlayan EPTA, daha sonra yine kompresör içinde kullanılan kamçı kablolarının üretimine başlamıştır.
Türkiye dışına açılma hedefleri kapsamında 1996 yılında Emerson Grup Şirketi bünyesindeki Copeland firmasına, Global Sourcing firması aracılığıyla titreşim borusu ihracatı yapmaya başlayan firmamız, 2006 yılında Copeland firması tarafından açılan uluslar arası ihaleyi kazanarak ihracatını doğrudan Copeland firmasına yapmaya başlamıştır. Aynı yıllarda Emerson grup şirketlerinin Belçika ve Kolin yerleşkelerine de parça ihracatına başlamıştır.
2010 yılında Avrupa’da bir fuarda tanışılan ve karşılıklı görüşmeler gerçekleştirilen Embraco Slovakya firmasına 2011 yılında ilk ihracat gerçekleştirilmiştir. 2011 yılında işlerin genişlemesi ve ihracatın artması ile birlikte diğer bir EPTA grup şirketi Epta Metal ve Kablo San. ve Tic. Ltd. Şti. kurulmuştur.
2011 yılından başlayarak otomotiv sektörüne paslanmaz yakıt boruları sert lehimleme işleri başlamıştır. Bu yılda Epta Eskişehir Metal ve Kablo San. ve Tic. Ltd. Şti. şirketi kurularak Gruba dahil olmuştur.
2015 yılından itibaren ihracatımız hızla artmaya başlamıştır. Bugün ise güvenilir, kaliteye önem veren bir Grup şirket haline gelmiştir.
Üretiminizin ne kadarını ihraç ediyorsunuz? İhracatınızı artırmaya yönelik ne tür çalışmalar ve faaliyetler yürütüyorsunuz?
Güven Terzioğlu: EPTA Şirketler Grubundaki EPTA Eskişehir Metal ve Kablo Sanayi ihracat ağırlıklı çalışmaktadır. Üretiminin %90’ının ihraç etmektedir.
İhracatı artırmaya yönelik çalışmalarımız: Mevcut global müşterilerimizle daha sık görüşerek ve kalite puanımızı en üst seviyede tutmayı başararak global tedarikçi listelerine girerek, dünyanın çeşitli lokasyonlarında olan fabrikalarına parça satışını gerçekleştirmektir.
Ayrıca şirketimizin içinde bulunduğu beyaz eşya ve soğutma sanayindeki yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılarak yeni müşterilere ulaşabiliriz.
2018 yılının ilk 5 ayı 2017 yılının aynı dönemine göre nasıl geçti? Üretim rakamlarınızda artış sağlandı mı? Yıl sonu nasıl bir ivme bekliyorsunuz?
Güven Terzioğlu: 2018 yılının ilk 5 ayı bir önceki seneye göre grup olarak; yurt içi satışlarda %15 gibi bir düşüş olmuştur. Fakat önümüzdeki 3 ay içerisinde müşterilerde yeni projelerin devreye girmesi ile 2018’i yurt içinde aynı üretim rakamlarıyla bitireceğimizi öngörüyoruz.
Yurt dışında ise 2018’in ilk 5 ayı 2017 yılının aynı dönemiyle aynı ciroyu yakalamış bulunmaktayız. İlerleyen aylarda yeni projelerin devreye girmesi ile 2018’i ciro olarak %15 artışla kapatacağımızı bekliyoruz.
Önümüzdeki süreçte yatırım planlarınız var mı?
Güven Terzioğlu: 2018 yılı için yaklaşık 1.000.000 TL’lik yatırım yapmış bulunmaktayız. 2019 yılı içinde şuan hesaplamalar ve planlarımızı yapıyoruz.
Ar-Ge’ye yatırım yapıyor musunuz?
Güven Terzioğlu: Ar-Ge ile ilgili çalışmalarımız bulunmaktadır. Fabrikamızda üretim hattındaki makinaların %55’ini kendimiz tasarlayarak yaptık. Ayrıca müşterilerimizle prototip aşamasında toplantılar yaparak seri üretime geçmeden bazı iyileştirmeler öneriyoruz.
Beyaz eşya sektörünün gelişimini değerlendirir misiniz? Beyaz eşyada Türkiye’nin üretim üssü olmasına devam etmesi için neler yapılmalı? Ana ve yan sanayi nasıl bir yol izlemeli?
Güven Terzioğlu: Beyaz eşya sektörünün gelişimi bize göre olağanüstüdür. Türkiye bu konuda çok önemli gelişmeler kaydetmiştir. Türkiye’nin bunu devam ettirmesi için Ar-Ge’ye ve teknolojiye çok önem vermelidir.
Ayrıca üniversitelerimizde branşlaşma olmalıdır, üniversitelerimizden mezun olan mühendisler işe başladıklarında beyaz eşya sanayisi hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar. Keza meslek liselerinde bu konuda eğitim verilmelidir. Staj imkanı sağlanmalı ve staj süresi kısa olmamalı, devam zorunluluğu olmalı ayrıca stajdaki başarısı aynı derslerdeki başarısı gibi puanlanmalıdır. Bu şekilde firmalarda ihtiyaç duydukları teknik elemanları staj zamanında seçebilme şansını bulmuş olacaklardır.
Ana ve yan sanayi ortaklaşa hareket ederek müşteri bulabilir, mevcut müşterilerdeki cirolarını birlikte artırabilirler, birlikte meslek lisesi kurarak eleman açığını kapatabilirler.
01.08.2018